Política

Navarro s'imposa

El nou PSC relleva la vella guàrdia –Joaquim Nadal i Miquel Iceta– i els díscols –Ernest Maragall, Marina Geli i Laia Bonet– del grup parlamentari

El sector catalanista mostra el seu rebuig al canvi i promet presentar batalla

El sector més catalanista veu en els canvis un atac contra ells


Nadal serà vicepresident del Parlament i Iceta, candidat a Europa


El líder del PSC, Pere Navarro, ja té el control absolut del grup parlamentari socialista. Els homes (i dones) del primer secretari van fer ahir el salt definitiu per rellevar dels seus càrrecs d'un sol cop la vella guàrdia –Joaquim Nadal i Miquel Iceta–, els joves díscols –Laia Bonet– i bona part del sector catalanista –Ernest Maragall i Marina Geli–. Tots continuaran de diputats, però el poder el tindran a partir d'ara els més afins a Navarro, entre ells, l'exconseller Xavier Sabaté, que serà el nou president del grup parlamentari en substitució de Nadal.

El problema principal de Navarro és que és el líder del primer partit de l'oposició sense tenir escó al Parlament. Això li resta visibilitat mediàtica i poder de decisió en assumptes legislatius. Segons l'últim CEO, a Navarro només el coneixien un 42% dels votants socialistes; en canvi, Nadal quasi el duplicava en popularitat. El líder del partit, doncs, necessitava imposar-se també al Parlament. Ahir, en una disputada, crua i conflictiva comissió executiva, va deixar els més crítics o els menys fidels fora de joc.

El seu nou equip serà presidit al Parlament a partir d'ara per l'exconseller Xavier Sabaté, un important dirigent del socialisme tarragoní però que no té la força mediàtica de Nadal. El nou portaveu del grup serà, igual que succeeix en el partit, Jaume Collboni, en substitució d'un últimament desaparegut Miquel Iceta. Com a contrapartida, Nadal passa a ocupar la vicepresidència del Parlament al costat de Núria de Gispert, en lloc del veterà diputat Higini Clotas. Qui surt més ben parat dels canvis és Miquel Iceta: Navarro el proposa com a futur candidat del PSC a les eleccions europees i de moment li ofereix presidir la comissió d'Exteriors del Parlament.

Sabaté i Collboni estaran acompanyats en les tasques de portaveu adjunt per tres dones a l'alça: Rocío Martínez-Sampere, experta en assumptes econòmics i fiscals; Eva Granados, encarregada de polítiques socials, i Montserrat Capdevila, vicepresidenta de la comissió d'Economia i Finances. La seva ascensió fa caure una de les diputades més actives del PSC: Laia Bonet, fins ara portaveu adjunta. Justament Bonet pertanyia al grup Ara Primàries i havia reclamat al partit que s'obrís a la participació dels militants i practiqués la democràcia interna.

El moviment de fitxes provocarà la destitució o marginació de la majoria de càrrecs que encara estaven en mans de diputats del sector considerat més catalanista. Clotas, que perd la vicepresidència del Parlament, serà president de la comissió d'Afers Institucionals, i això automàticament fa perdre el lloc de presidenta a Marina Geli. El fet que Iceta sigui la proposta de Navarro per a la presidència de la comissió d'Acció Exterior i de la Unió Europea fa que perdi el lloc el fins ara president, és a dir, Ernest Maragall. Justament Geli i Maragall han estat dos dels diputats que més han criticat la posició en temes nacionals del PSC i que es van mostrar favorables al reclam del nou pacte fiscal proposat per Artur Mas. L'expulsió o no del grup parlamentari de Maragall va quedar pendent d'una última reunió entre ell i el secretari d'organització del partit, Daniel Fernàndez. Els canvis no ajudaran a millorar la malmesa relació entre l'exconseller i l'actual direcció. Però les dificultats no acaben aquí per als catalanistes. Si Iceta acaba sent el candidat del PSC a les europees, això vol dir que l'obiolista Maria Badia no podria repetir com a cap de cartell com va fer el 2009.

La idea de Navarro és fer un “canvi de rumb” en el grup parlamentari per fer una “oposició més clara” contra CiU. Navarro vol posar fi a l'estratègia de col·laboració de Nadal de cara a Mas perquè, segons va dir ahir, “no ha estat possible entendre's amb un partit que ha preferit pactar amb el PP”. Sabaté serà l'encarregat de presentar “una alternativa total” contra Mas en el pròxim debat de política general a final d'aquest setembre.

Al contrari, els catalanistes veuen els canvis com un cop mortal contra les seves aspiracions. Geli, Maragall i Joan Ignasi Elena queden sense marge de maniobra al Parlament. I Àngel Ros veu perillar el seu intent de ser candidat del PSC a través d'unes primàries incertes. Dirigents del sector catalanista asseguraven ahir a la nit que el partit ha arribat a un punt de “divisió total” i “irreconciliable” en la qüestió nacional. Tot i això, demanen temps per reflexionar sobre quin pas cal fer a partir d'ara. Una sortida en bloc del partit, ara per ara, ja no es descarta com en altres moments de crisi interna. Aquests dirigents, partidaris d'anar a la marxa de la Diada, van demanar a l'executiva que el PSC hi assistís, però la majoria ho va rebutjar. Tot i això, Navarro va assegurar, dos cops durant la roda de premsa, que “cap company del partit ha demanat que el PSC assisteixi a aquesta manifestació”. Sigui com sigui, el que és clar, com deia ahir una diputada, és que “això no acaba aquí”.

TWITTER: @sergipicazo

Canviem les persones de la direcció perquè ara necessitem canviar el rumb del grup parlamentari. Però tots seguiran com a diputats
Entre els diputats, n'hi ha alguns que estan satisfets amb els canvis i d'altres que no estan tan satisfets
Pere Navarro
primer secretari del PSC
Avui serà l'últim cop que parlo d'afers interns del partit en públic. La gent vol sentir a parlar de solucions per als seus problemes
Cal plantejar una alternativa total de cara al debat de política general. Hem de fer una oposició més clara de la que hem fet fins ara

Un històric del socialisme tarragoní

Xavier Sabaté i Ibarz (Flix, 1953), llicenciat en filologia catalana, és un històric del socialisme tarragoní. Va ser regidor a l'Ajuntament durant setze anys, senador i diputat al Congrés entre el 1993 i el 2000. Ja amb el govern tripartit, va ser delegat a Tarragona entre el 2004 i el 2010, amb un parèntesi de vuit mesos en el tram final de la presidència de Maragall, en què va ser conseller de Governació i Administracions Públiques. Reelegit diputat al Parlament, i després de renunciar fa alguns mesos a ser l'home fort al territori, Sabaté era ara portaveu adjunt especialitzat en política energètica i medi ambient, i un sempre ferm opositor a les nuclears.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.