Política

Maragall veu risc de ruptura en el PSC en silenciar els crítics

L'exconseller d'Educació considera inadmissible un funcionament basat en la decisió de la majoria i el silenci de la resta

Adverteix que el federalisme està “ferit de mort”

El diputat del PSC al Parlament i exconseller d'Educació, Ernest Maragall, ha alertat aquest dimarts que existeix un alt risc de ruptura interna a les files socialistes, després que la direcció hagi silenciat els crítics amb la seva última remodelació del grup parlamentari.

Fonts del grup del PSC a la cambra catalana han explicat que a la reunió d'avui dels diputats socialistes, en què s'han ratificat els canvis que ahir va decretar el primer secretari del partit, Pere Navarro, Maragall ha expressat el seu profund malestar per aquests retocs.

Amb la reestructuració del grup parlamentari del PSC, Xavier Sabaté reemplaça com a president Joaquim Nadal, mentre que tres dels dirigents que han plantat cara a l'actual direcció, com són Marina Geli, Ernest Maragall i Laia Bonet, han estat rellevats d'algunes de les seves funcions parlamentàries.

Geli deixa de presidir la comissió parlamentària d'assumptes institucionals, Maragall abandona la presidència de la comissió d'afers estrangers, mentre que Bonet ja no és portaveu adjunta del grup al Parlament.

El grup parlamentari del PSC ha ratificat avui en una reunió de dues hores el redisseny que ahir va efectuar Pere Navarro, i ha estat en aquest context que Ernest Maragall, segons fonts del grup, ha fet constar la seva discrepància amb la decisió de la direcció.

En la seva intervenció, Maragall ha donat a entendre que aquests canvis en l'estructura parlamentària del PSC desmenteixen la pretensió d'unitat i cohesió interna de l'executiva del partit, fent un pas en una direcció de profunda “contradicció” amb el que segons el seu parer representa el projecte fundacional dels socialistes catalans.

Maragall s'ha queixat que la cúpula del partit confongui fidelitat amb lleialtat i ha considerat inadmissible un funcionament basat en la decisió de la majoria i el silenci de la resta cap a l'exterior, han assenyalat les fonts consultades.

Segons Maragall, que al juliol va trencar la disciplina de vot del seu grup per votar a favor de tota la proposta de pacte fiscal, en el si del partit hi ha diferències sobre la relació entre govern i oposició, així com entre Catalunya i Espanya, i ha advertit que el federalisme està “ferit de mort”.

El gir propiciat per l'actual direcció porta implícit, segons la seva opinió, un risc molt alt de ruptura interna i d'incomprensió a la societat catalana, ja que suposa un factor més d'allunyament i pèrdua de suport ciutadà al PSC, han explicat aquestes fonts.

Encara que s'ha compromès a mantenir-se com a diputat del PSC i com a afiliat, ha deixat clar que abans que res ha d'exercir les seves responsabilitats com a ciutadà de Catalunya i com a representant democràtic dels electors.

En l'aspecte formal, Maragall també ha criticat que l'executiva del PSC prengui decisions sobre els seus representants en la Mesa del Parlament o en la presidència de comissions parlamentàries, tractant així la cambra catalana com “una agrupació més” del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.