CiU sosté que l'acord aplana el camí d'una hipotètica retallada de l'Estatut per part del Constitucional

Puig assegura que la proposta acordada es pràcticament igual que la de Solbes

«És pitjor del que esperàvem.» Amb aquesta sentència lapidària va valorar ahir el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, la proposta del nou finançament, tot i admetre que la federació nacionalista encara desconeix la lletra petita de l'acord. Per tant, tota anàlisi se circumscriu dins l'esquelet del model que, segons Puig, és pràcticament el mateix que l'exministre d'Economia, Pedro Solbes, va presentar pels volts del Nadal passat i que aleshores va ser rebutjat pel tripartit. «No entenem què ha canviat des d'aleshores», es va qüestionar, per furgar en aquesta aparent contradicció.

La crítica més punyent, però, fa referència al fet que, segons CiU, el nou model és una «rotunda il·legalitat», ja que tindrà vigència el 2012, un any més del que dicta l'Estatut. Tot i que el partit també censura que no s'hagin donat a conèixer xifres concretes sobre el que ingressarà la Generalitat, les poques que s'han fet públiques també suposen un incompliment del que marca aquesta llei orgànica. Un exemple: l'Estatut preveu que el 2011 s'obtinguin 5.600 milions d'euros de la cistella d'impostos, mentre que amb el nou model se n'aconseguirien poc més de 3.800 –és a dir, just la meitat– i això donant com a bones les projeccions d'ERC. Arribats a aquest punt, les crítiques deriven directament cap als republicans: «No entenem que un partit que va votar que no a l'Estatut perquè considerava que el seu finançament era insuficient, ara digui que sí a un acord que el rebaixa en un 50%», va reblar Puig. A més, també va augurar que l'acceptació d'un pacte que vulnera aquesta llei orgànica tindrà conseqüències polítiques a curt termini: «El tripartit està fent la feina bruta al Constitucional, els membres del qual descansen ben tranquils i satisfets perquè veuen que el govern català retalla l'Estatut i accepta una rebaixa impròpia.» En aquesta tessitura, CiU afirma que en cas d'assolir la presidència de la Generalitat, «tornarem a posar sobre la taula la negociació d'aquest model».

Si el fons de la qüestió és motiu de crítica, també ho són les formes. Puig va explicar que el president de la Generalitat, José Montilla, va explicar els detalls de l'acord al líder de CiU, Artur Mas, tot just ahir a mitja tarda, quan ja se'n coneixia el contingut bàsic a través dels mitjans de comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.