Política

Tres magistrats del TSJC decidiran si el processen per tràfic d'influències

La sala no té cap termini per resoldre la imputació de Pujol

Si l'admet, tot el cas sobre l'intent d'adjudicar estacions d'ITV podria ser jutjat per l'alt tribunal

Als set magistrats que componen la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), inclòs el president, se'ls gira feina. Força feina. El TSJC està a punt de rebre els casos de suposada corrupció de tres diputats al Parlament (dos de CiU i un del PSC), els quals, pel fet de ser aforats, són competència de l'alt tribunal català.

La petició d'imputació d'Oriol Pujol per tràfic d'influències en el cas de les estacions d'ITV feta ahir per la fiscalia anticorrupció en serà el primer. Ara, la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, Sílvia López Mejías, que investiga la causa des del 2011 (i que l'estiu passat ja va revelar la sort de Pujol en sol·licitar als policies “un informe recopilatori” dels fets en què sortia) ha d'enviar tota la informació al TSJC. Quan l'alt tribunal rebi la documentació, a través d'un sorteig es designarà els tres magistrats que conformaran l'anomenada sala d'admissió, la qual decidirà si hi ha indicis suficients per imputar o no el secretari general de Convergència. D'aquesta sala, hi haurà un ponent, el qual es constituiria en jutge instructor si s'aprova imputar-li un delicte.

El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, membre de Jutges per la Democràcia, pot formar part de la sala d'admissió i del tribunal que jutja però no pot fer de ponent, tal com fixa la norma. Qui sí que podria ser ponent del cas Pujol és l'expresidenta del TSJC Maria Eugènia Alegret, de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM). La sala d'admissió no té cap termini per decidir si imputa o no un aforat, ja que ha d'estudiar la documentació i en pot requerir més.

Després de Pujol, segurament arribarà al TSJC la possible imputació del secretari general del PSC, Daniel Fernández, per la col·locació d'una treballadora a l'Ajuntament de Montcada i Reixac, en el cas Mercuri de Sabadell. La imputació de l'exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU Xavier Crespo, també la dirimirà el TSJC.

El TSJC fa temps que té sobre la taula el cas del 3% i la possible imputació de Ferran Falcó (CiU). La ponent és la magistrada Núria Bassols, que espera un informe de la fiscalia.

Tres empresaris, dos càrrecs i un magistrat

El cas de les estacions ITV és una ramificació d'unes escoltes telefòniques en el cas Campió, a Galícia. La jutgessa de Barcelona obre, el 2011, una investigació secreta, i en vista dels indicis imputa els empresaris Sergi Alsina, Sergi Pastor i Ricard Puignou, així com el càrrec de CDC Josep Tous i l'exsecretari de Seguretat Industrial Isidre Masalles. Segons la investigació, es van conxorxar per obtenir l'adjudicació fraudulenta d'estacions d'ITV.

Tot va quedar en un intent. En les converses, però, els empresaris parlen d'Oriol Pujol com la persona que els obre portes en el govern, i fins i tot que n'obtindria guanys amb una empresa amb el seu amic Alsina. Si la imputació de Pujol prospera, tot el cas podria ser jutjat pel TSJC per la seva interrelació. En el cas, també hi ha esquitxat un magistrat del TSJC, que ara el Suprem investiga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.