Política

Més de deu hores d'escorcolls a Girona, Sant Hilari i Santa Coloma de Farners

Agents del servei de vigilància duanera s'enduen expedients i informació dels ordinadors de les seus de l'Ajuntament de Sant Hilari, el Consell Comarcal de la Selva, el Xaloc i el Patronat de Turisme

Detenen quatre persones, entre les quals l'alcalde de Sant Hilari, Robert Fauria

Els escorcolls aquest dijous a les seus del Consell Comarcal de la Selva (a Santa Coloma de Farners), a l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, i a les seus del Xaloc i el Patronat de Turisme –aquests dos últims, òrgans de la Diputació de Girona– han durat més de deu hores. Agents del servei de vigilància duanera s'han presentat simultàniament a les quatre seus a les vuit del matí i han mantingut incomunicats els treballadors durant la intervenció. En tots els casos s'ha impedit als treballadors accedir als seus llocs de treball i s'els ha permès obrir els ordinadors.

Els policies han demanat expedients de diverses contractacions i han copiat informació emmagatzemada als discs durs de diversos ordinadors. El registre al consell ha estat el que més ha durat i s'ha fet en presència del seu president, Robert Fauria, un dels quatre detinguts en l'operació per la seva suposada vinculació en una trama de suborns entre polítics i empresaris per a l'adjudicació de serveis públics a diverses ciutats gallegues. Els escorcolls i les detencions que s'han fet a les comarques gironines s'emmarquen en una operació derivada del cas Pokémon, anomenada Manga, que instrueix una jutgessa de Lugo que ha decretat secret de sumari.

A més de l'alcalde i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, els detinguts a Catalunya són J.C.F.M, cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del consell comarcal, J.M.F.I.G, apoderat de GRS Arc Local, i A.R.V, administrador de GRS.

GRS Arc Local és una empresa que presta serveis de consultoria i assessorament a administracions locals. Entre els seus clients, hi figura el Consell Comarcal de la Selva que al novembre del 2011 va renovar el contracte amb l'empresa per tal que li dones serveis d'assistència tècnica, suport administratiu i assessorament especialitzat en matèria de gestió, recaptació i inspecció. GRS Arc Local fa quinze anys que treballa per al consell i tenia un contracte vigent fins al 2015, renovable per a dos anys més.

Escorcolls a Girona

Agents del servei de vigilància de duanes han registrat les seus de Xaloc, l'organisme de la Diputació de Girona que s'encarrega de gestionar els tributs dels ajuntaments que els ho deleguen, i del Patronat de Turisme. Les dues seus estan situades a l'avinguda Sant Francesc, al centre de Girona, i el registre ha generat expectació. Amb la cara tapada, armilles reflectors on es podia llegir Aduanas o Agencia Tributària, els policies han entrat i sortit dels dos edificis al llarg del matí carregats amb caixes i documentació.

La vicepresidenta del Xaloc, Marta Felip, ha intentat accedir a la seu per parlar amb els treballadors i conèixer què passava però no l'han deixat passar. Els treballadors han estat hores aïllats fins que, a les deus de la tarda, els agents han abandonat la seu del Xaloc. Aquest ha estat el registre que s'ha fet de manera més ràpida.

A la mateixa hora encara continuava l'escorcoll al Patronat de Turisme, on una quinzena de funcionaris de l'organisme han estat aïllats en una sala durant cinc hores. Si volien anar al lavabo ho havien de fer acompanyats per un agent i no se'ls ha informat del perquè del registre. En aquesta ocasió, a banda dels agents de duanes, també hi havia una secretària judicial de Girona i tres funcionaris més d'Hisenda. La comitiva ha demanat informació sobre alguns expedients que, segons algunes fonts, serien “poc rellevants”. També han copiat la informació dels discs durs dels ordinadors, amb el suport d'un dels informàtics de la casa. El director de l'ens, Ramon Ramos, ha estat reunit amb els agents però no ha volgut fer declaracions. Robert Fauria és membre del consell d'administració del Patronat ja que tots els presidents dels consells comarcals en formen part. L'escorcoll ha finalitzat a les cinc de la tarda.

Detenció de l'alcalde

Els agents del servei duaner de l'Agència Tributària també s'han presentat a primera hora del matí a l'Ajuntament de Sant Hilari (Selva), on han requerit diverses informacions. En aquest cas també han aïllat els empleats per tal que no parlessin amb ningú de l'exterior i no s'ha permès sortir ni entrar a ningú.

L'alcalde de Sant Hilari i president del consell comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU), ha estat detingut i ha abandonat l'edifici a dos quarts de quatre custodiat per dos agents de la Policia Local, sense emmanillar i amb el rostre seriós. Els agents duaners se l'han endut llavors fins al consell comarcal.

La intervenció a la seu del Consell Comarcal de la Selva, a Santa Coloma de Farners, ha començat a tres quarts de vuit. Els policies han reunit una seixantena de treballadors a la sala de plens i els han demanat els noms, el càrrec que ocupaven i els han fet posar els telèfons mòbils damunt la taula per impedir que els poguessin fer servir. A les portes de l'edifici, un cartell escrit en castellà advertia que “Aquestes oficines romandran tancades en el dia d'avui i fins a nou avís”.

A partir del migdia, els policies han permès a alguns treballadors sortir de l'edifici i a les dues de la tarda només en quedaven una dotzena, entre els quals es trobaven el gerent, l'interventor, el secretari, la tresorera i els responsables de gestió econòmica i de personal. Tots han declinat fer declaracions perquè, segons asseguren, estan “molt afectats” pels fets ja que, a banda de Fauria, també s'ha detingut el cap del departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania.

A les quatre de la tarda, uns altres policies han arribat a Santa Coloma amb Fauria, ja en qualitat de detingut. L'alcalde de Sant Hilari ha acompanyat els agents durant un nou escorcoll a la seu del Consell Comarcal. Els agents han abandonat l'edifici a les sis de la tarda i s'han endut caixes amb expedients i també informació. A Santa Coloma també han escorcollat l'oficina de gestió tributària, que està a tocar de la seu central del Consell Comarcal.

Està previst que els quatre detinguts declarin divendres davant la jutgessa de Lugo que intrueix el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.