Política

El TSJC cita a declarar el socialista Daniel Fernández el 10 de maig pel cas Mercuri

Manuel Bustos declararà el mateix divendres davant del tribunal mentre que l'alcaldessa de Montcada i Reixac ho farà tres dia abans

El fiscal no descarta que, a més del tràfic d'influències, puguin sorgir altres delictes com els de prevaricació i falsedat de document oficial

El diputat del PSC Daniel Fernández ha estat citat a declarar davant del TSJC el divendres 10 de maig en relació al cas de tràfic d'influències pel qual se'l va imputar i que va ser destapat dintre de l'operació Mercuri. Fernández va ser imputat per l'alt tribunal català el 15 de març després que aquest veiés prou indicis per considerar que el socialista podia haver comès un delicte de tràfic d'influències per contractar de forma irregular una alt càrrec de l'Ajuntament de Montcada i Reixac que havia estat considerada no apta en les proves d'aptitud. L'ex-alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, declararà el mateix divendres per aquest cas, mentre que l'alcaldessa de Montcada i Reixac ho farà tres dies abans.

El TSJC ha previst portar a terme una sèrie de declaracions dintre de la instrucció que està fent sobre el cas de tràfic d'influències pel qual es va imputar a qui era oficialment Secretari d'Organització del PSC fins fa un mes i que encara manté l'acta de diputat al Parlament. La ronda començarà el matí del dimarts 7 de maig amb les declaracions de cinc testimonis, tres persones que van formar part del tribunal avaluador i dues que pertanyen a l'empresa de selecció de personal. Aquella mateixa tarda serà el torn de l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, també imputada. Tres dies després declararan davant l'alt tribunal català l'ex-alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el seu germà i també regidor de la localitat vallesana Francisco Bustos. Aquell mateix divendres a la tarda declararà el propi Daniel Fernández.

Atesa la seva condició d'aforat, va ser el TSJC qui va haver de decidir la imputació de Fernández, i ho va fer el passat 15 de març. El jutge que instrueix el cas Mercuri i el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo sospiten que Fernández presumptament va intervenir en la contractació de Carmina Llumà com a directora de l'Àrea Territorial de l'Ajuntament de Montcada, un cas pel qual també s'ha imputat Pérez i els dos germans Bustos.

Arran de la intervenció telefònica de l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, pel cas Mercuri, es van gravar algunes converses d'aquest amb Daniel Fernández sobre el procés per a la contractació d'un lloc de treball de personal directiu a l'Àrea Territorial de l'Ajuntament de Montcada i Reixac. El TSJC considera que d'aquestes converses es desprenen indicis per considerar que podia haver comès un delicte de tràfic d'influències.

En la interlocutòria del TSJC es recollien algunes de les converses, com ara una en la qual Fernández afirmava que havia demanat a María Elena Pérez que demanés a l'empresa que havia fet el procés de selecció que, davant el “no apta” amb què havien qualificat Carmina Llumà, traguessin el “no”. “L'empresa ha fet un informe, és un psicotècnic, eh, d'unes converses i en aquest informe declara no apta a la nostra candidata. I apta a una altra candidata... doncs jo li he dit, escolta, que agafin a l'empresa i al no apta que li treguin el no, d'acord?”, es recollia a la interlocutòria. La conversa continua sobre l'actitud de l'alcaldessa i Bustos afirma: “No, no, s'ha de canviar, s'ha de canviar, ja li he dit. Parlaré amb el meu germà i la canviarem i ja està, tu”.

En una conversa anterior, Manuel Bustos diu a Fernández, en referència a l'alcaldessa de Montcada: “Truca-li, truca-li i no et refiïs perquè aquesta nena (...) i sinó la pressionem una mica es deixarà influir per la mala gent que té al voltant”.

Segons el TSJC, a la peça separada del cas Mercuri s'hi inclou l'informe de l'empresa de selecció on Carmina Llumà apareix com “no apta” i una altra candidata com a “apta”, i com aquest informe és posteriorment substituït per un altre en què les dues candidates són declarades “aptes”. Un decret d'alcaldia del maig del 2012 va designar Carmina Llumà per al lloc de directora de l'Àrea Territorial de l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

El TSJC concloïa que “atesa la relació de prevalença” de Daniel Fernández, Manuel Bustos i Francisco Bustos sobre l'alcaldessa de Montcada i Reixac, “aquests van exercir pressió per a què influís i intercedís a favor de la candidata Carmina Llumà, i remogués els obstacles, com l'informe previ de l'empresa de selecció que la declarava no apta, que impedien el seu nomenament”. El fiscal, a més, no descarta que, a més del delicte de tràfic d'influències, puguin sorgir al llarg de la instrucció altres delictes, com els de prevaricació i falsedat de document oficial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès
Xavier Juncà
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Camprodon (+Camprodon-ERC-AM)

“Volem un Camprodon que tingui vida tot l’any”

Camprodon
política

Rull convoca un ple de tràmit el 26 sense candidats

barcelona
pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona