Política

Els veïns de Seva voten en una consulta popular si volen pagar els seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya

Un total de 2.500 persones majors de 16 anys estan cridades a les urnes i el resultat serà vinculant

Es tracta del primer municipi del país que organitza una consulta d'aquestes característiques

L'Ajuntament de Seva (Osona) ha convocat aquest diumenge una consulta popular per preguntar als seus veïns si volen pagar els seus impostos -l'IVA i l'IRPF- a l'Agència Tributària de Catalunya. En total estan cridats a les urnes unes 2.500 persones majors de 16 anys. La regidora de la CUP i membre de l'equip de govern, Betty Costa, ha explicat que el resultat serà vinculant i si els veïns voten a favor “pagarem els impostos a la Generalitat”. Es tracta del primer municipi del país que organitza una consulta d'aquestes característiques, tot i que altres ajuntaments catalans ja han aprovat mocions a favor de la sobirania fiscal. Els resultats de la votació se sabran aquest vespre.

Els habitants de Seva decideixen aquest diumenge a través d'una consulta popular si volen pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya. En total estan cridats a votar prop de 2.500 persones majors de 16 anys (al municipi hi ha empadronades unes 3.500 persones). La proposta de fer la consulta ha estat consensuada entre l'equip de govern (format per Unió Municipal, Independents per Seva i la CUP) i l'únic grup de l'oposició que és CiU.

La pregunta que han de respondre els veïns de Seva és: Vols que l'Ajuntament de Seva pagui els teus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya?. Els votants poden escollir entre les respostes ‘sí', ‘no' o vot en blanc. Segons ha explicat la regidora de la CUP, Betty Costa, l'opció que tingui més vots serà la guanyadora, ja que “no hem marcat cap percentatge mínim”. L'Ajuntament de Seva aprovarà en el proper ple municipal una moció de conformitat amb els resultats obtinguts en la consulta popular d'aquest diumenge.

A partir d'aquí, Costa ha explicat que si el resultat és positiu “exercirem la sobirania fiscal i pagarem els impostos a la Generalitat”. Es tracta del primer municipi de Catalunya que sotmet als seus ciutadans a una consulta popular per demanar-los la seva opinió sobre la sobirania fiscal. Tanmateix, altres ajuntaments catalans han aprovat a través dels plens municipals mocions sobre aquesta qüestió. A més, ja hi ha 11 municipis que han decidit ingressar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya, així com també autònoms i empresaris.

Votacions a bon ritme

Costa ha expressat que des de l'organització s'han sorprès de la bona acollida que està tenint la iniciativa i ha remarcat que les votacions van a bon ritme. Aquest diumenge al matí el degoteig de persones que entren a l'Ajuntament de Seva -on hi ha instal·lada l'urna- és constant.

Els veïns tenen fins les set de la tarda per dipositar el seu vot i els resultats es coneixeran aquest diumenge al vespre. Dos veïns que han acudit a votar aquest diumenge, l'Eugeni Baqué i el Josep Inocentes, coincidien a afirmar que han anat a votar perquè “creiem que Catalunya necessita ser independent perquè Espanya ens té un odi molt gran i si podem recaptar els impostos tindrem una base”. “Nosaltres sols tiraríem endavant i faríem moltes coses però ens falta finançament perquè ara els nostres diners serveixen per finançar coses d'altres províncies d'Espanya”, han afegit.

Una altra veïna, la Montse Bondomín, ha explicat que ha decidit anar a votar a favor de la sobirania fiscal perquè “m'agradaria tenir un control més personal sobre els diners o bé que poguéssim decidir els ciutadans com els distribuïm”. Bondomín considera una bona iniciativa la que ha tingut el consistori de preguntar al poble perquè creu que és una feina “didàctica”. D'altra banda, en Jordi Iturria ha expressat que ha decidit anar a votar perquè considera que “els ciutadans ens hem de moure”. “La democràcia és el millor sistema que hi ha fins ara però ara ja dubtem si ens estan utilitzant per fer coses que no estem d'acord”. Segons ell, “sembla que només ens utilitzin per anar a votar cada quatre anys quan hi ha eleccions i després ja no els interessa gens el que penses”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur del govern de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats nord-americanes

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona