Política

Memòria històrica

Cervelló recorda el veí Tarradellas

El poble natal de l'expresident commemora el 25è aniversari de la seva mort

La localitat del Baix Llobregat està agermanada amb el municipi on va estar exiliat

Presència dedica el dossier a la seva figura

Cervelló, localitat natal de Josep Tarradellas, commemora demà el 25è aniversari de la mort de l'expresident de la Generalitat. De fet, el municipi del Baix Llobregat recorda cada any el que ha estat un dels seus veïns més il·lustres. Enguany, però, s'ha volgut convertir el que cada juny es fa en clau local en un acte d'àmbit nacional, al qual han estat convidats tots els expresidents de la Generalitat i representants de tots els partits. Està confirmada la presència de l'expresident Maragall; el portaveu del govern, Francesc Homs; el primer secretari del PSC, Pere Navarro; el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera; el diputat al Congrés d'ERC Joan Tardà i els diputats al Parlament Pere Calbó (PP), Joan Recasens (CiU) i Benet Maimí (CiU).

La de Tarradellas és una figura controvertida, fins i tot al seu poble natal, admet l'alcalde de Cervelló, Jesús Arévalo (CiU), però el que no està en discussió és la seva rellevància històrica. “Va defensar la recuperació de la Generalitat quan va tocar fer-ho, i es mereix aquest reconeixement del seu poble”, explica Arévalo, que creu que l'homenatge que en clau local s'organitza cada any i la commemoració també compleixen la funció de “fer pedagogia, educar”. Arévalo admet que la figura de Tarradellas no és prou coneguda entre les noves generacions, però que aquest és un fenomen generalitzat. “En general, es coneix poc del que ha fet ningú abans de Jordi Pujol. Hi ha gent jove que no sap quan va morir Franco”, es lamenta.

Arévalo assumeix que la conjuntura econòmica no ajuda a poder muntar massa activitats, per la qual cosa la commemoració serà sòbria. Una recepció d'autoritats, una ofrena floral a la tomba de l'expresident, enterrat al cementiri de Cervelló, i un ofici religiós. A banda, ja hi ha oberta una exposició monogràfica a la biblioteca, i està previst dedicar a Tarradellas unes xerrades a l'Arxiu Tarradellas del Monestir de Poblet pels volts de la Diada. Cervelló està agermanada amb la localitat francesa de Saint Martin Le Beau, on Tarradellas va exercir de president a l'exili.

Coincidint amb el 25è aniversari, la revista Presència dedica el seu dossier a la figura de l'expresident Tarradellas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.