Política

Rull: “No reclamem el dret a decidir perquè és nostre, el que reclamem és poder exercir-lo”

El secretari d'Organització de CDC avisa que Catalunya “no pensa cedir la seva sobirania al Congrés dels Diputats”

Rull insisteix que la legalitat espanyola té prou marge per permetre la consulta

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha insistit que Catalunya és una nació i com a tal té dret a decidir. Aquesta qüestió, afirma, no pot ser objecte de cap debat perquè Catalunya ja és “subjecte sobirà”. “El dret a decidir és nostre, el que reclamem és poder exercir-lo”, ha declarat avui diumenge en la clausura de la 31a edició de l'Escola d'Estiu Ramon Trias Fargas, organitzada per la JNC a Sant Esteve de Palautordera. Rull ha afegit així que Catalunya “no pensa cedir la seva sobirania al Congrés dels Diputats” i que precisament la carta a Rajoy pretén saber si el govern espanyol del PP vol o no negociar la celebració d'una consulta pactada. “El problema no és jurídic, sinó polític”, ha sentenciat.

En aquest sentit, el secretari d'Organització de CDC ha reiterat que en el marc legal espanyol actual “hi ha prou marge jurídic” perquè Catalunya pugui celebrar una consulta d'autodeterminació “sense necessitat d'haver de modificar la constitució espanyola”, tal i com ho han fet o faran el Quebec al Canadà i Escòcia, al Regne Unit, ha destacat.

Rull ha reiterat que Catalunya “és una nació” i per tant ja és “un subjecte sobirà” i com a tal té el dret a decidir, malgrat que “el primer que vol fer l'estat espanyol és negar la nació”. Al seu parer, aquesta premissa no dóna lloc a cap debat, per això, afegeix, el que reclama Catalunya no és el dret a decidir, que “aquest ja és nostre”, sinó el dret a poder exercir-lo.

I per poder o no exercir-lo, recorda, “no és una qüestió jurídica, sinó política”. “Si hi ha la voluntat política, el referèndum es pot fer” i això és el que li preguntem a l'estat espanyol a través de la carta del president Artur Mas ha enviat al president espanyol Mariano Rajoy. “Que ens diguin si volen o no entrar a negociar la celebració d'una consulta pactada”, ha dit Rull.

De la mateixa manera, Rull ha avisat que Catalunya “no pensa cedir la seva sobirania al Congrés dels Diputats”, en resposta a unes declaracions de la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sànchez Camacho, que en una entrevista a un diari espanyol ha aconsellat al president Mas fer el mateix que va fer el president Ibarretxe amb el pla que duia el seu nom.

“Camacho diu que fem com Ibarretxe, però el que no diu és que el que vol és que portem la qüestió al Congrés dels Diputats per usar la majoria del PP i aturar-ho”. “Doncs no ho pensem fer”, ha afegit.

I en aquest sentit, ha reiterat que el full de ruta previst per CiU és que, en el cas que el PP es negui a negociar una consulta pactada dins del marc constitucional, Catalunya exercirà el seu dret per la via de la llei de consultes que està elaborant el Parlament. Una via que tindrà “una legalitat legítima i democràtica”, ha afegit.

El líder convergent també ha reiterat la necessitat d'eixamplar la majoria que recolzi la independència perquè “quan tot un poble s'alça per guanyar la seva llibertat, és imparable”. I ha afegit que l'objectiu del camí cap a la independència “no és l'Estat propi o l'autogovern, sinó l'Estat del benestar i la justícia social”.

Finalment, ha indicat també, que ni CiU ni el govern s'obliden, en tot aquest procés, de “treballar el dia a dia” des de la responsabilitat de govern i seguir defensant l'Estat del Benestar malgrat “les eines limitades que té” i malgrat que molts partits polítics s'hi han desentès. “Ningú ha de tenir cap dubte que el president Mas exprimirà totes les eines que té al seu abast per garantir l'Estat del Benestar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona