Política

Mas destaca que la carta té “voluntat constructiva”

Demana a Rajoy la recerca d'acords per dur a terme una consulta “ben feta”

ERC afirma que ara toca a l'Estat fer el següent pas

El PSC i ICV lamenten que la missiva no hagi passat pel Parlament

La tramesa de la carta ha iniciat el camí polític perquè els catalans puguin ser consultats sobre el futur de Catalunya. Si més no, així ho creu el president del grup parlamentari d'ERC, Alfred Bosch, que ahir va definir la missiva del president Artur Mas al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, com el lliurament de credencials. “Ara ja no es poden fer els despistats i dir que no saben res d'una consulta”, va assegurar.

Comença la política

S'ha obert, doncs, el joc polític de les negociacions i, en aquest sentit, Mas va voler deixar clara la seva voluntat de trobar acords perquè es pugui fer una consulta “ben feta”. El missatge de Mas també tenia un toc d'advertència a Rajoy. “Si les institucions espanyoles s'hi posen en contra, no es podrà fer bé”, remarcava.

El lliurament de la missiva a Rajoy va ser rebuda de manera molt positiva pel soci parlamentari, ERC, mentre que la resta de partits van expressar cert recel. Bosch considera que amb aquesta acció es compleix un mandat de les urnes i, el que és més important, serveix per aclarir les coses. “Ara és Rajoy qui ha de respondre”, afegia el republicà.

Mas també va trobar suport des de les files de l'Assemblea Nacional Catalana, tot i que va estar embolcallat de fort escepticisme. “No servirà de res”, lamentava la presidenta de l'assemblea, Carme Forcadell, que té clar que la consulta no es podrà celebrar amb l'acord del govern espanyol i que, per tant, caldrà convocar-la mitjançant la llei catalana que es discuteix al Parlament. “La sobirania és del poble català i no cal demanar permís al govern espanyol, però entenem que Mas ho vulgui fer”, va manifestar.

Amb més ambigüitat s'expressaven ahir els socialistes, que en van llançar una de freda i una de calenta. D'una banda, el diputat Xavier Sabaté assegurava que la carta “era el mínim que es pot fer”. No en va, la missiva compleix la moció parlamentària aprovada el 13 de març a petició del PSC en què es reclamava a Mas l'inici de contactes per celebrar una consulta “pactada i legal” amb el govern de l'Estat. Però ahir els socialistes, tot i haver demanat de manera reiterada el compliment de l'acord, també feien avinent el seu tradicional missatge polític basat en les acusacions a CiU de voler la ruptura amb Espanya i ser víctima dels republicans. “La carta és una excusa per marxar com li exigeix ERC”, va manifestar Sabaté en un acte a Vila-seca, segons recull l'ACN.

Els socialistes no es feien seva la iniciativa de la carta, però des d'ICV, com a impulsors de la comissió parlamentària del dret a decidir, expressaven els seus dubtes sobre la validesa de l'escrit.

Millor des del Parlament

“No pensem que sigui l'instrument més útil”, afirmava la diputada al Congrés d'ICV, Laia Ortiz. Els ecosocialistes, que consideren que la carta sembla més “una escenificació”, s'han mostrat sempre més partidaris que la iniciativa sorgeixi del Parlament i del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que aglutina entitats socials, partits polítics, empreses i sindicats. “La força que té avui Catalunya es produeix perquè el dret a decidir és transversal i una qüestió de país”, va manifestar la diputada. En aquesta línia, Ortiz demana a CiU que “no privatitzi” aquest dret. La crítica més dura va arribar de Ciutadans, que va qualificar la carta de “tripijoc”, perquè intenta donar legitimitat a un procés il·legítim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona