Política

La primera volta i el català

Els resultats electorals no influeixen de manera precisa sobre l'escassa presència del tema del català a les municipals

Als 225 municipis fora de Perpinyà, la primera volta de les municipals del diumenge passat he donat alguns petits resultats, positiu o negatius sobre l'absència o la presència del català en les programes electorals. La segona volta d'aquest diumenge vinent potser confirmarà aquest equilibri.

De fet, a part d'una mitja-dotzena dexcepcions', poques candidatures inclouen el tema del català o de la cultura catalanana en els seus lemes o programes. Es tracta més aviat de la presència de personalitats conegudes o reconegudes del món nord-català que l'implicació de partits o associacions militants a l'excepció de CDC- Catalunya Nord

En el marc de les notícies destacables, dues militants d'ERC-Catalunya Nord ha estat elegides a la primera volta. Es tracta d'Alícia Ey-Nomdedeu a Banyuls dels Aspres i Joëlle Scheepmaker-Fabressó a Vallestàvia. Tot i això, van ser elegides en unes llistes mixtes on no apareixia la sigle ERC.

A les Cluses, el batlle sortint Alexandre Puignau un dels pocs que es representava amb una llista única sota la sigla CDC ha estat elegit fàcilment a la primera volta. Entre els elegits de la primera volta trobem el batlle sortint del Soler i diputat François Calvet, UMP, amb més de 68% dels vots i 25 de 29 escons. L'ajuntament d'El Soler, recent agermanat amb Puigcerdà, s'ha implicat amb diversos temes transfronterers i amb les escoles Bressola.

Al Pertús, on el batlle CDC Claude Picas no es representava, Joan Tocabens, ja conseller municipal, encapçala els resultats en una llista sense etiqueta amb 65% dels vots. A Bao, on l'associació Aire Nou havia demanat per escrit als dos candidats de comprometre's amb la catalanitat, la situació no ha canviat amb la reelecció de Patrick Got.

A Llupià, fet destacable, una llista d'oposició menada per Jean-René Casals havia presentat un programa ambiciós ( retolar els carrers en català, celebrar casaments en català, organitzar classes de català per adults...) i amb la presència de Pasqual Tirach. Però un resultat advers no permet a aquest últim d'entrar al consell municipal i només els quatre primers de la seva llista podran seure a l'oposició.

A Ceret una segona volta serà necessària ja que cinc llistes es disputaven els escons. A part del batlle sortint Alain Torrent que domina amb 37%, quatre altres llistes es reparteixen entre 10% i 20% de l'escrutini, una de les qual és una associació UDI-UMP-CDC de Jean-Pierre Brazès i l'atre la «Llista socialista» en la qual figura el professor Gentil Puig-Moreno.

A Fontpedrosa, la catalanitat afirmada per Joan-Jaume Prost no és més visible ja que l'antic primer batlle-adjunt i president de l'APA (Associació de Pares d'Alumnes per a l'Ensenyament del Català, a l'escola pública) no es representava.

A Prada on un cert lligam amb la catalanitat és evident (UCE, Bressola...) el batlle sortint i antic conseller especial de Sarkozy sota la sigla UMP sostingut per CDC Jean Castex és facilment reelegit amb 25 del 29 escons. La llista «divers esquerra» que presentava en posició no-eligible Ramon Gual i l'antic batlle Jean-François Denis treu nomé 3 consellers.

A Elna, l'ajuntament actual s'ha compromès amb força per la cultura catalana (ensenyament, cinema, teatre, memòria i Retirada, Maternitat d'Elna...) i un Servei Catalanitat a l'ajuntament. Tot i això, els resultats semblen delicats per l'equip actual. Possiblement seguint el desgast del PS i de l'esquerra estatal, l'equip sortint es troba en una posició desfavorable respecte als comicis de 2008. Mentre havia estat elegida directament amb més de 57% dels vots, la llista de Nicolas Garcia on figura Terenci Vera-Grau (Llista d'unió de les forces d'esquerra, progressistes, catalanistes) obté enguany uns 46% dels vots mentre que les dues altres llistes de centre i dreta sumen 40 i 13 % respectivament. Un gran indecisió espera la segona volta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona