Política

El dia D del Moianès

10.861 veïns del Moianès decideixen avui si volen convertir-se en comarca

La lectura dels resultats serà independent per a cada municipi

El resultat no és vinculant i caldrà que ho aprovin els plens i el Parlament

Si s'imposa el sí, el Moianès serà la 42a comarca catalana

“Vol que els municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Quirze Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?” És la pregunta que han de respondre avui els habitants dels municipis que formen part del Consorci del Moianès amb un sí o un no. El procés participatiu, vetllat per un òrgan de control, es fa de les 9 del matí fins a les 8 del vespre d'aquest diumenge.

Hi ha meses instal·lades als deu municipis, una per cada mil votants, i hi poden participar les persones majors de 16 anys i que estiguin empadronades en un dels pobles. Amb tot, el cens és de 10.861 persones, un 80% de la població total del Moianès. Per comarques, el cens queda repartit amb el 68% que suposen les cinc poblacions que pertanyen al Bages, un 29,5% amb les quatre del Vallès Oriental, i Osona, amb tan sols Collsuspina, que hi representa el 2,5% restant. Val a dir que Moià, ara del Bages, és la població que té més pes, amb un 43%.

De la mateixa manera que el 9-N, la consulta no és vinculant. L'última paraula l'acabaran tenint els plens que se celebraran als ajuntaments. Caldrà veure com actuen els alcaldes, tots partidaris del sí, en cas que en un municipi s'imposi el no. Per tant, la lectura de vots es farà de manera independent per a cada població. Està previst que els resultats es coneguin aquest vespre, pels volts de les 9.

Un cop s'hagi pres una decisió des dels plens, s'enviarà la petició al Parlament, on està previst que s'aprovi via lectura única. El Moianès podria ser realitat poc després de les eleccions municipals del 24 de maig. Si esdevé comarca, tindrà un Consell Comarcal que substituirà el Consorci, que actualment funciona a mig gas per culpa de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local que va impulsar el PP. De fet, si s'ha accelerat el procés per ser comarca és, en bona part, per aquest motiu.

Mapa català nou

Suposant que en el procés participatiu s'imposés el sí i més endavant els plens dels ajuntaments votessin en la mateixa direcció, tot estarà llest perquè el Parlament ho aprovi. Està previst que la llei que ho ha de permetre s'aprovi per via única i amb caràcter d'urgència, per agilitzar el procés. Si és així, a partir de llavors, el Moianès se sumarà a les 41 comarques catalanes que ja existeixen, convertint-se, d'aquesta manera, en la número 42. Osona seria la comarca que perdria menys municipis, tan sols Collsuspina. El Vallès Oriental en perdria quatre: Castellcir, Castellterçol, Granera i Sant Quirze Safaja. D'altra banda, la comarca que en perdria més, un total de cinc, seria el Bages: Santa Maria d'Oló, l'Estany, Moià, Calders i Monistrol de Calders.

Actes pel sí i pel no

Durant els últims quinze dies, s'han fet una cinquantena d'actes als municipis per informar la població.

Els actes pel sí han estat impulsats des de diverses associacions i entitats i han tingut el suport de tots els alcaldes, que s'han posicionat pel sí. Entre les raons que s'han donat hi ha poder mantenir els serveis que donava fins ara el Consorci, disposar d'una oficina comarcal de joventut que proporcioni més recursos i competències i seguir creant ocupació.

També s'han organitzat actes amb partidaris del no. És el cas del que es va fer a Castellterçol. Els ponents eren els presidents dels consells comarcals d'Osona i el Vallès Oriental, Joan Roca i Ignasi Valls, respectivament. Tots dos van coincidir que afrontar la sostenibilitat econòmica d'una nova comarca en un territori petit pot ser un maldecap perquè l'estructura d'un consell és més complexa que la d'un consorci i gestionar-lo és més car.

LES XIFRES

10.861
habitants
estan cridats a les urnes. Hi poden participar els majors de 16 anys.
4.766
moianesos.
Moià és el municipi amb més ciutadans cridats a les urnes. Tindrà un pes del 43% en el resultat.

En Bernat votarà sí i la Josefina, no

Bernat Coca serà un dels votants més joves d'entre els 276 electors que participaran a la consulta a Collsuspina. Té 16 anys i té “claríssim” que votarà a favor de la creació perquè “m'hi sento més identificat; he anat a l'institut a Osona i he comprovat que m'entenc millor amb la gent del Moianès”. En canvi, Josefina Badosa és partidària del no. “Ens han dit que gairebé tot continuarà igual, excepte a l'hora de fer alguns tràmits, que haurem d'anar a Moià. També ens han dit que els recursos aniran més ben administrats perquè seran només per als deu pobles. El que em fa por és com quedarà la sanitat. Si som del Moianès, deixarem de tenir la doctora de sempre, que puja del CAP de Tona. A la gent gran aquest canvi ens fa enrere”, assegura Badosa que hi afegeix que, pel que veu, la gent jove és la que hi està més a favor i, en canvi, la gent gran s'hi mostra més reticent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona