Els vuit detinguts pel «cas Pretòria» són traslladats a l'Audiencia Nacional

Corbacho admet que «probablement» va adjudicar obres a Lluís Garcia però assegura que van ser «transparents i legals»

Manuel De Madre evita posar la mà al foc per l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet però defensa l'actuació de l'Ajuntament

Cap a les nou del matí, un furgó de les mateixes característiques que la Guàrdia Civil utilitza per traslladar detinguts ha sortit de la Caserna generant una certa confusió entre la vintena mitjans de comunicació que des de primers hora del matí s'han aglomerat a l'entrada principal per captar la sortida dels detinguts. Pocs minuts després però, fonts de la Guàrdia Civil han confirmat que els detinguts no anaven en el seu interior.

La sortida s'ha dut a terme a la una del migdia després d'un matí de confusió sobre l'hora que la comitiva posaria rumb a Madrid. Nombrosos mitjans de comunicació han passat hores i hores de guàrdia a la porta principal de la caserna fent guàrdia. Alguns veïns de Sant Andreu de la Barca també s'han acostat fins a la Comandància per presenciar aquest moment.

Els detinguts, Bartomeu Muñoz, alcalde de Santa Coloma, Manuel Dobarco i Pasqual Vela, regidor d'Urbanisme i director gerent d'alcaldia, també de Santa Coloma; Macià Alaverda i Lluis Prenafeta, exconseller d'Economia i exsecretari de Presidència dels governs de CiU; Luis Garcia, exdiputat del PSC; i els empresaris Josep Singla i Lluis Casamitjana, arribaran a dependències de la Guàrdia Civil a Madrid, on es troba també detingut una novena persona en relació al cas, Manuel Carrillo, conseller delegat de l'empresa madrilenya de serveis de neteja Limasa Mediterrania, que té una sucursal a Barcelona.

El jutge de l'Audiència Nacional que dirigeix les investigacions, Baltasar Garzón, té previst esgotar el termini de 72 hores de què disposa i prendre´ls declaració aquest divendres. Tot i que el cas està sota secret de sumari, s'ha conegut que els detinguts podrien haver guanyat fins a 20 milions d'euros de beneficis a través d'irregularitats comeses per la trama. Una quantitat que hauria estat obtinguda mitjançant un suposat entramat de societats que aconseguia requalificacions urbanístiques i que movia els diners al paradís fiscal de la illa de Jersey. De moment, se'ls acusa de blanqueig de diners, suborn, prevaricació i tràfic d'influències.

El ministre de Treball ha afirmat que no recordava si havia tingut alguna relació amb Luis Garcia, «laboral segur que no, però en la mesura que va tenir alguna empresa, probablement, jo no sé si Garcia va arribar a ser adjudicatari o no d'algunes de les obres», ha explicat el ministre espanyol de Treball, abans de la cimera de caps d'estat i de govern d'aquest dijous a Brussel·les. Corbacho ha defensat que «la corrupció ha de ser investigada, perseguida i castigada, independentment de les relacions polítiques i de la persona en qüestió, aquest principi s'ha de preservar per sobre de tot altre».

Corbacho ha demanat «no generalitzar» perquè a l'estat espanyol «hi ha més de 8.000 alcaldes, de tots els colors polítics, de petits i grans ajuntaments i per sort la gran majoria són gent honesta i honrada». El també expresident de la Diputació de Barcelona ha demanat que es respecti «la presumpció d'innocència com correspon en un estat de dret» i ha mostrat la seva «plena confiança amb la justícia», advertint però que «cal ser absolutament taxatius i no dubitatius i condemnar qualsevol cas de corrupció».

Hi havia expectació per conèixer l'opinió de la vicepresidenta del PSC per l'actuació de l'Audiència Nacional en l'anomenada Operació Pretòria, que s'ha saldat de moment amb nou detinguts, entre ells l'actual alcalde de Santa Coloma i el regidor d'Urbanisme. De Madre, carismàtica alcaldessa de Santa Coloma entre 1991 i 2002, ha fet les seves primera declaracions sobre aquest cas i s'ha mostrat, d'entrada, «absolutament sorpresa, i molt entristida i desolada». «No sé res més que el que diuen els mitjans de comunicació», ha aclarit De Madre als passadissos del Parlament, a l'hora que ha apuntat que no ha pogut parlar amb el seu successor a Santa Coloma perquè el jutge ha decretat la incomunicació dels detinguts. Per a De Madre, «el primer» és la presumpció d'innocència de tots els detinguts, i ha expressat el seu desig que la justícia «aclareixi com més aviat millor aquesta qüestió per al bé de tothom, i també per al bon nom de les institucions i de la meva estimada ciutat».

'



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Adeu al centrisme alemany

Berlín
estats units

Trump finalment no testificarà en el seu judici penal per falsificar documents

barcelona

ERC+EUiA alerta de l’impacte a Sanfeliu de les obres de Montesa

L’Hospitalet de Llobregat
política

Nova concentració a Via Laietana després de la denúncia policial

barcelona
guerra a europa

Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona

El PSC reclama el Pla d’Actuació Municipal i de comunicació del govern

FIGUERES
regne unit

Un tribunal britànic declara il·legals els nous poders de la policia

barcelona
guerra a gaza

Israel impedeix a Associated Press transmetre imatges de Gaza

barcelona
Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Barcelona