Política

Prats de lluçanès

La llei del Lluçanès, a debat al setembre

El nou curs polític durà al Parlament una proposta de redactat per a la norma de la futura comarca

Balanç positiu dels avanços fets després de la consulta

El Lluçanès camina amb pas ferm cap a la seva independència i reclama un debat profund que desemboqui en “un model singular de comarca eficaç, eficient, arrelada al territori i pensat per a la seva gent”, on tothom se senti “còmode”. Quan fa un any de la consulta en què un 70% dels veïns van votar a favor de la creació de la nova comarca, la comissió que ha de redactar la proposició de llei perquè el Lluçanès tingui administració ja s'ha reunit per primer cop i al setembre debatrà la primera proposta de redactat de la llei. S'ha acordat actuar amb celeritat, com reclama el territori. Els alcaldes fan un balanç positiu de l'últim any.

Els alcaldes del Lluçanès es van reunir dimarts, 26 de juliol, a Santa Creu de Jutglar (Olost), quan
feia un any de la consulta. Els batlles conclouen que s'ha fet una bona feina conjunta i que s'ha “treballat per assolir els compromisos” que es van prendre en aquell moment, i per optimitzar recursos i servir els ajuntaments. A més, es comprometen a promoure “un debat a fons” sobre el Lluçanès i a fer propostes sobre els serveis que haurà de donar el futur consell comarcal. A la vegada, seguiran lluitant “al ritme que calgui perquè els tretze municipis, sense distincions, seguim afrontant els reptes”.

Aquest últim punt fa referència al fet que en cinc d'aquests municipis la majoria de veïns van dir no a la futura comarca. Segons l'alcalde de Prats i president del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, els municipis estan units i continuen treballant pel mateix objectiu. Peraire demana que es posi el focus en la majoria que va votar sí. I recorda que no hi ha cap llei que demani que tots els municipis hagin votat a favor. “Hem de posar en valor la majoria que va dir que sí, vuit municipis van dir que sí i el 70% de lluçanesos van dir que sí. Ara guanyen els que van dir que no”, diu.

LES FRASES

Una realitat cultural, històrica i geogràfica ara també ha de ser administrativa. El Lluçanès fa tres-cents anys que surt als mapes
La comarca del Lluçanès no neix de la crítica a Osona, el Bages o el Berguedà
Isaac Peraire
alcalde de prats i president del consorci del lluçanès

Set de cada deu veïns voten sí

El procés participatiu per
decidir si els veïns de la zona estaven d'acord a tirar endavant la comarca del Lluçanès es va fer el 26 de juliol del 2015. I el sí va guanyar clarament amb el 70,7% dels vots davant els del no, que van suposar un 26,4%. La participació va ser del 55,15% (per sobre del 35% que s'exigia). La sorpresa va arribar en saber-se que en cinc dels tretze municipis van acabar guanyant el no a la proposta de constitució de la comarca (Santa Maria de Merlès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès i Sant Feliu Sasserra).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES