Política

unió europea

Brussel·les expressa “summa preocupació” per la suspensió del Tractat Espanya-Algèria

La UE és el principal soci comercial d’Algèria i representa la major part del comerç internacional del país nord-africà

La Comissió Europea ha dit aquest divendres que la decisió presa per Algèria de suspendre el Tractat d’amistat i bones relacions de veïnatge signat amb Espanya és de “summa preocupació” i sembla “violar” l’acord d’Associació UE-Algèria.

“Estem avaluant les implicacions de les accions d’Algèria, inclosa la instrucció donada a les institucions financeres per a detenir les transaccions entre els dos països, que a primera vista semblen violar l’Acord d’Associació UE-Algèria, en particular en l’àrea de comerç i inversió”, han dit en un comunicat l’alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell, i el vicepresident de la Comissió responsable de política comercial de la UE, Valdis Dombrovskis.

Algèria va suspendre aquesta setmana el Tractat d’Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya per la seva postura sobre el Sàhara Occidental, i ha tingut com a primera conseqüència la congelació de les operacions bancàries relacionades amb el comerç exterior de productes i serveis amb el país europeu.

Segons la Comissió, “això donaria lloc a un tracte discriminatori d’un estat membre de la UE i afectaria negativament l’exercici dels drets de la Unió en virtut de l’Acord”.

Per a tractar d’ “aclarir ràpidament” la situació, Brussel·les està “en estret contacte amb el govern espanyol i contactant a les autoritats algerianes”.

De fet, aquest divendres ha viatjat fins a Brussel·les el ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, per a reunir-se amb Dombrovskis.

Les relacions bilaterals de tercers països amb estats membres individuals de la UE formen part de les seves relacions amb la UE, han recordat els responsables comunitaris.

“La unitat i la solidaritat dins de la UE continuen sent fonamentals per a defensar els nostres interessos i valors en les nostres relacions amb tots els països”, afegeix el comunicat. A més, la política comercial és competència exclusiva de la UE, i la Unió “està disposada a fer front a qualsevol mena de mesura coercitiva aplicada contra un estat membre de la UE”. No obstant això, la UE continua “privilegiant el diàleg primer per a resoldre les controvèrsies”, ha agregat Brussel·les

“Algèria és un soci important per a la UE al Mediterrani i un actor clau per a l’estabilitat regional”, han constatat el cap de la diplomàcia europea i el màxim responsable de la política comercial de la UE. Per això confien que, en base la sòlida i antiga relació entre el bloc comunitari i el país nord-africà, es trobarà una solució “ràpida” per a restablir “plenament” les relacions comercials i d’inversió. “Estem llestos i desitjosos de donar suport a aquests esforços”, han conclòs.

La UE és el principal soci comercial d’Algèria i representa la major part del comerç internacional del país (el 46,7% en 2019), mentre que el país nord-africà ocupa el lloc 28 entre els socis comercials de la UE i va representar el 0,7% del comerç total de mercaderies de la UE en 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]