Política

La República Sarkozy

Un comitè de savis presenta la reforma institucional encarregada pel cap d’Estat francès

França va donar ahir el tret de sor­tida a una reforma ins­ti­tu­ci­o­nal que s’anun­cia espi­nosa. El pre­si­dent Nico­las Sarkozy va rebre ahir a l’Elisi el comitè de savis diri­git per l’expri­mer minis­tre Édouard Balla­dur, que va lliu­rar-li les ori­en­ta­ci­ons per exe­cu­tar aquesta reforma, tal com li havia encar­re­gat al mes de juliol. Balla­dur i onze experts en dret públic han pre­pa­rat un extens docu­ment que, en cas de ser apro­vat, supo­sarà can­vis subs­tan­ci­als en l’arqui­tec­tura del sis­tema polític francès.

Tal com pre­te­nia Sarkozy, el comitè ha apos­tat per man­te­nir les ins­ti­tu­ci­ons de la Cin­quena República que va idear el gene­ral De Gau­lle i pre­ser­var un règim pre­si­den­cial i no pri­mo­mi­nis­te­rial, com dema­nava l’esquerra fran­cesa.

Reto­car la Cons­ti­tució
El docu­ment entre­gat ahir a l’Elisi pro­posa aca­bar amb l’ambigüitat en la repar­tició del poder exe­cu­tiu. Tra­di­ci­o­nal­ment, el pre­si­dent dicta les línies gene­rals de l’acció política, però s’escuda en el pri­mer minis­tre, l’únic que pot assu­mir-ne la res­pon­sa­bi­li­tat al Par­la­ment. Els savis apos­ten per reto­car la Cons­ti­tució per deter­mi­nar que el pre­si­dent “defi­neix” la política de la nació, men­tre que el govern “la con­du­eix”.

Després de la reforma, el pre­si­dent també podria mani­fes­tar-se davant les dues cam­bres par­la­mentàries per “assu­mir i expli­car” la seva política. En els últims cin­quanta anys, el seu accés al Par­la­ment estava pro­hi­bit.

Aques­tes mesu­res van pro­vo­car les crítiques del Par­tit Soci­a­lista, que ja ha anun­ciat que no donarà el seu suport a una reforma que vol “reforçar el poder pre­si­den­cial”, segons va dir ahir el seu pri­mer secre­tari, François Hollande.

“No es tracta de reforçar els poders del pre­si­dent”, va repli­car ahir Balla­dur. “Fins i tot diria que es tracta del con­trari, ja que pro­po­sem que aquests poders siguin limi­tats, regu­lats i sot­me­sos a nous pro­ce­di­ments”. Segons el text, un dels objec­tius de la reforma és “reva­lo­rit­zar” el rol dels dipu­tats a través de mesu­res com l’aug­ment del con­trol par­la­men­tari en Defensa i Exte­ri­ors (fins ara, domini reser­vat del pre­si­dent) o l’obli­gació de votar totes les lleis, limi­tant l’ús d’un arti­cle cons­ti­tu­ci­o­nal que per­met que el govern aprovi tex­tos sense debat ni votació prèvia. A més, els minis­tres no podrien com­pa­gi­nar la presència al govern amb altres càrrecs, com passa avui.

Final­ment, el comitè pro­posa intro­duir un referèndum a ini­ci­a­tiva popu­lar, sem­pre que ho dema­nin 4,5 mili­ons de fran­ce­sos i una cin­quena part dels mem­bres del Par­la­ment hi esti­gui d’acord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.