Política

Política

La candidatura de Puigdemont i Turull vol iniciar una “etapa d’obertura a tota la societat”

El secretari general de Junts assegura que està integrada per persones de “diferents tradicions polítiques” perquè el màxim nombre de ciutadans “s’hi sentin reflectits”

Carles Puigdemont com a president i Jordi Turull com a secretari general rebran aquest diumenge l’aval dels militants en la votació que tanca el consell nacional celebrat a Calella i que ha servit per elaborar la nova estratègia i l’organització del partit. Segons ha explicat Turull en la presentació de la candidatura, la nova executiva que pivotarà el partit està formada per 31 persones “de diferents tradicions polítiques”, amb representació de tot el territori, i més de la meitat de les quals no formaven part de l’anterior direcció de la formació, que ha assegurat ara comença una “etapa d’obertura a tota la societat” perquè aspiren a que el màxim nombre de ciutadans “s’hi sentin reflectits”. Una nova etapa que surt després d’un congrés que ha aprovat gairebé per unanimitat els treballs de les tres ponències -organització, estratègia i model de país- i l’informe de gestió de l’anterior executiva, fet que demostra, per Turull, el bon ambient que hi ha dins de la formació: “Els números acrediten que hi ha una bona cohesió”. Aquesta imatge d’unitat, per Turull, els permet també iniciar “una nova fase d’ofensiva” que permeti atraure un suport ampli en la lluita i la confrontació amb l’Estat.

La candidatura de Puigdemont i Turull, en què han perdut poder els afins a Laura Borràs, la completen Míriam Nogueras, Toni Castellà, Mònica Sales i Josep Rius en les vicepresidències; Judith Toronjo com a secretària d’Organització, i Teresa Pallarès, com a secretària de finances. Els 23 vocals són Jeannine Abella, Victòria Alsina, Joan Canadell, Jaume Casañas, Violant Cervera, Assumpta Cros Josep Maria Cruset, Ennatu Domingo, Anna Erra, Jordi Fàbrega, Glòria Freixa, Gemma Geis, Jaume Giró, Oriol Izquiero, Anna Navarro, Aleix Sarri, Isidre Sierra, Francesc Ten, Ariadna Urroz, Teresa Vallverdú, Salvador Vergés, Xavier Vinyals i David Saldoni.

Uniteralitat

Junts ha transaccionat una esmena a la ponència estratègica per a incorporar la unilateralitat al seu full de ruta. El document, que ha estat aprovat en comissió aquest dissabte, arribarà al plenari del congrés nacional de Calella sense cap esmena viva. El text aposta per “mantenir en tensió” els governs de Pedro Sánchez i Salvador Illa. En aquest sentit, constata que “les relacions polítiques amb l’Estat són inevitables” i es conjuren per fer servir els seus vots al Congrés per aconseguir conquestes i que no sigui “a canvi de res”. Pel que fa a l’estratègia independentista, defensen que són el partit central d’aquest bloc i que cal “rebaixar les hostilitats” amb ERC, si cal amb mediació de la societat civil.

Concretament, segons informa l’ACN citant fonts del partit, l’esmena transaccionada s’ha introduït en el full de ruta i deixa clara “la voluntat de fer efectiu el nostre dret a l’autodeterminació, que inclourà si escau la unilateralitat”. Al final del document s’ha afegit que, si la negociació amb l’estat “no dona fruits o s’allarga de manera estèril”, no renuncien “a la plena independència”. Des de Junts no s’estalvien crítiques a la decisió d’ERC d’investir Salvador Illa, però defensa que “cal treballar per una nova unitat” independentista i per “rebaixar les tensions”. En aquest context, plantegen que se sumarien “si la societat civil impulsés una entitat paraigua on partits, organitzacions i entitats s’agrupessin en forma confederativa per tal de facilitar sinergies i estratègies institucionals compartides”.

L’impost de successions i patrimoni

En la ponència ideològica, s’ha definit el text que s’ha d’aprovar aquest diumenge, en què s’han inclòs qüestions com la fiscalitat i s’ha fixat la seva aposta per una “reducció justa” en l’impost de successions -abans parlava d’una supressió completa-i en el de patrimoni. En un inici, el text plantejava “suprimir” l’impost de successions, però després de diverses negociacions amb impulsors d’esmenes el text ha acabat apostant per reduir tant l’impost de successions com el de patrimoni. El document també para atenció a la immigració i planteja iniciatives com la creació d’una Agència Catalana d’Immigració.

També aposten per la deflactació de tots els trams de l’IRPF i la revisió de l’impost de societats a les petites i mitjanes empreses, entre altres.

A banda, consideren que cal revisar l’impost d’activitats econòmiques (IAE), així com “regular millor” el model de treball autònom per mitjà d’una fiscalitat més progressiva i de bonificacions a l’emprenedoria “repensant les quotes mensuals a la Seguretat Social”. També volen aplicar una reducció de l’IVA cultural.

En clau d’habitatge, després del debat en ponència Junts ha inclòs al text l’aposta per una estratègia nacional per a l’emancipació, així com la necessitat d’augmentar ajuts i bonificacions fiscals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia