Israel s’arrela a Síria
Les tropes israelianes són a 30 quilòmetres de Damasc i bombardegen bases militars i arsenals d’armes que pertanyen a l’estat sirià
Els nous líders sirians eviten comentar les accions hebrees tot i indicar incomoditat amb la presència israeliana al país
Les tropes israelianes obren un nou front i consoliden la seva presència sobre el terreny a Síria. L’exèrcit israelià és present a Cisjordània, a la Franja de Gaza i encara al Líban, en una llista d’ocupacions a la qual ara s’afegeix la de Síria.
El desplegament de soldats hebreus en territori sirià sembla que té dos objectius. Per al govern de Benjamin Netanyahu, tenir el control de tota la zona fins ara desmilitaritzada és una prioritat. El territori era part d’un acord per crear una zona de seguretat entre territori sirià i els alts del Golan, ocupats per Israel. Ara, l’executiu hebreu interpreta que la caiguda del govern de Baixar al-Assad interromp aquest acord i vol garantir-se la seva pròpia integritat sense dependre de tercers actors. És el mateix objectiu que el va moure l’1 d’octubre passat a ocupar el sud del Líban, arran de les desconfiances que l’exèrcit del Líban i els cascos blaus poguessin defensar Israel en el futur.
Però l’exèrcit liderat per Herzi Halevi se centra també en la destrucció de les capacitats militars que fins ara pertanyien a l’exèrcit sirià d’Al-Assad. L’objectiu: que no arribin a mans dels homes de l’Organisme d’Alliberament del Llevant, nou poder de facto a bona part de Síria.
Israel ha bombardejat de manera especialment intensa des de la caiguda d’Al-Assad, i la població siriana conviu avui –com ho ha fet des de fa anys– amb el so i la tremolor dels bombardejos israelians, així com amb les runes i l’aire dens i brut que deixen enrere.
Els 30 quilòmetres entre Damasc i Qatana, el darrer municipi on les tropes israelianes han arribat en l’àmbit terrestre, retraten la fi de l’exèrcit sirià. Els tancs i els uniformes estan abandonats al cantó de les carreteres arran de la deserció massiva en vista de la caiguda del règim. Alhora, les bases militars han estat convertides en cendres.
És el cas de la base militar de Qatana. Contenia arsenal d’armes i tancs, però Israel la va bombardejar ara fa quatre dies. L’Organisme d’Alliberament del Llevant, la nova autoritat sobre el terreny, escorta El Punt Avui fins a aquesta base militar, però d’entrada evita comentar les accions israelianes a Síria fins i tot davant la destrucció de l’arsenal de país. Mohammed Asheikh, militant del grup i membre del nou Ministeri d’Afers Estrangers del govern interí dels islamistes, prefereix parlar dels suposats crims que va cometre la divisió número 10 de l’exèrcit sirià que s’hi acollia. “L’exèrcit hauria de ser amb el poble. Però amb aquest exèrcit va passar el contrari. Amb Al-Assad, ens han matat, detingut i segrestat la nostra gent i ens han forçat a l’exili.”
Nou govern
Asheikh, natural de Qatana, defensa que l’Organisme d’Alliberament del Llevant ha portat seguretat i convivència al municipi. El milicià assegura que el nou govern pretén mantenir els drets de manera igualitària per a tothom. El Punt Avui presencia una trobada informal entre Asheikh i veïns cristians del municipi, que asseguren davant del micròfon –i davant del combatent– que no tenen dubtes que el nou govern portarà la prosperitat i la seguretat per a tothom.
Un veí més entusiasta amb la situació demana la paraula. “Gràcies a Déu ja no hi ha discriminació!”, diu Waled Mishbel, musulmà. “No hi ha venjances, ningú no ret comptes a ningú, tot està en ordre. Tots nosaltres hi som per servir aquesta pàtria.”
Mentrestant, els tancs israelians continuen presents a pocs quilòmetres de la ciutat i res fa pensar que hagin de marxar aviat. Als carrers de Qatana no es percep això com una amenaça, ja que, indiquen, Israel se centra fins ara en objectius militars. Però si les tropes israelianes perduressin en territori sirià, creuen que l’Organisme d’Alliberament del Llevant hi hauria de reaccionar. I, aquí sí, Mohammed Asheikh admet que hi està d’acord.