Política

Una vaga de fam a tot o res

Bolívia

Acom­pa­nyat de catorze diri­gents de l'ofi­ci­a­lista Movi­ment al Soci­a­lisme (MAS), asse­gut en un matalàs, al saló de con­ferències del Palau Que­mado, i amb una bossa de fulles de coca, el pre­si­dent de Bolívia, Evo Mora­les, porta qua­tre dies en vaga de fam. L'escena, tan atípica per a un cap d'Estat, busca pres­si­o­nar l'opo­sició con­ser­va­dora, que domina el Senat perquè des­en­ca­lli el debat per a la pro­cla­mació d'una nova llei elec­to­ral que avanci les elec­ci­ons gene­rals al 6 de desem­bre. Aquest és el man­dat de la nova Cons­ti­tució, que pre­veu per a aquesta data la pos­si­bi­li­tat d'una ree­lecció pre­si­den­cial que Mora­les asso­li­ria amb faci­li­tat.

El pre­si­dent bolivià ofe­ria ahir finançar un nou cens si el Congrés es com­pro­met a trac­tar la llei i, avui dilluns, el Tri­bu­nal Naci­o­nal Elec­to­ral garan­teix la data dels comi­cis. Les sos­pi­tes apun­ten que almenys el 30% del padró, uns 700.000 elec­tors, té incor­rec­ci­ons com ara dobles ins­crip­ci­ons. L'opo­sició, que té menys dipu­tats, però con­trola el Senat, va con­di­ci­o­nar l'apro­vació del nou calen­dari elec­to­ral a la revisió d'aques­tes incor­rec­ci­ons del cens, a més de dema­nar can­vis en l'arti­cle cons­ti­tu­ci­o­nal que atorga 14 dels 130 dipu­tats del Congrés a les majo­ries indígenes.

La bata­lla per la depu­ració del cens és la nova ban­dera opo­si­tora, com ho va ser la de les auto­no­mies regi­o­nals l'any pas­sat. Aquest serà el debat polític que haurà de resol­dre Mora­les aquest any. I la vaga de fam que està fent ha de ser entesa dins d'aquesta lògica de con­fron­tació, a vega­des vio­lenta. Els movi­ments soci­als, que són la base del govern de Mora­les, van amenaçar la set­mana pas­sada amb encer­clar el Congrés per pres­si­o­nar-lo i que aprovi la nova llei elec­to­ral. Però en un any de cam­pa­nya, Evo no pot per­me­tre's un rebrot de la violència.

Mora­les té el temps en con­tra

"Si s'allarga el con­flicte, els sec­tors radi­cals del MAS poden des­bor­dar-se i gene­rar una crisi encara més gran, que juga­ria a favor de l'opo­sició. Ara mateix, el temps està en con­tra del MAS, per això la vaga del pre­si­dent intenta reem­plaçar i desac­ti­var momentània­ment els sec­tors soci­als més durs de l'ofi­ci­a­lisme", explica el sociòleg Fer­nando Mayorga, direc­tor del Cen­tre d'Estu­dis Supe­ri­ors Uni­ver­si­ta­ris de Coc­ha­bamba.

Després d'ins­pec­ci­o­nar-lo, el minis­tre de Salut bolivià, Ramiro Tapia, va dir ahir que tant Mora­les com els seus catorze com­panys de dejuni "han bai­xat de pes, però estan en bones con­di­ci­ons". De tota manera, cal recor­dar que no és la pri­mera vegada que Mora­les recorre a la vaga de fam com a mètode per pres­si­o­nar els seus adver­sa­ris. Ho va fer diver­ses vega­des com a líder sin­di­cal dels cam­pe­rols coca­lers de la regió del Cha­pare, i en una ocasió va arri­bar a fer dejuni fins a divuit dies seguits. La seva estratègia es podrà mesu­rar avui al Congrés si és real­ment efec­tiva. En prin­cipi, la dreta par­la­mentària deci­dia ahir accep­tar l'oferta de "nete­jar" el cens a canvi d'acce­dir que les elec­ci­ons se cele­brin el 6 de desem­bre que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.