Política

Caiguda en picat de la participació en les eleccions europees

Eleccions europees

Ni la dreta ni l’esquerra, l’abstenció tornarà a guanyar les eleccions europees el 7 de juny. I aquest cop podria arrasar, alarma un Eurobaròmetre que el Parlament Europeu presentarà avui: només el 34% dels electors europeus pensen anar a votar, un rècord històric que encara podria ser més greu a l’Estat espanyol, on la participació s’esfondraria fins al 27%. Si ni les pròpies previsions internes són esperançadores, amb un 53% dels enquestats dient que no tenen cap interès en aquests comicis, és que el problema podria ser molt greu.

No és que l’euroescepticisme sigui cap valor a l’alça, sinó un còctel de desconfiança, indiferència i desconeixement el que passarà factura: Només el 20% rebutja el procés de construcció europeu, mentre que sis de cada deu electors pensen que el seu vot no servirà per a res i no saben què fa l’Eurocambra ni, directament, quin dia se celebren els comicis. El 15% dels 27.218 europeus enquestats el gener i febrer passats ja han decidit que no aniran a votar, mentre que només el 34% té clar que participarà, un percentatge que ha empitjorat si es compara amb l’anterior sondeig, d’octubre i novembre, i que preveia una participació del 37%.

La confiança dels 375 milions d’europeus cridats a les urnes amb les institucions comunitàries s’ha ensorrat en els tres últims mesos: la de l’Eurocambra ha caigut sis punts, la de la Comissió Europea cinc i la del Banc Central Europeu nou, fins el 45%, el 42% i el 39%, respectivament. I mentrestant la preocupació per l’atur i la pèrdua de poder adquisitiu s’ha disparat deu i set punts i ja són el principal maldecap del 57% i el 52% dels europeus.

Estrasburg tem que això es tradueixi en una abstenció històrica que pot ser especialment crua en bastions euroescèptics com Polònia, la Gran Bretanya o la República Txeca, on només el 13%, el 22% i el 26% compten a anar a votar.

El cas espanyol
Espanya és el vuitè soci amb el pitjor registre i el tercer amb més enquestats que ja avancen que segur que es quedaran a casa, un 18% que només superen anglesos i polonesos. També preocupen les previsions per a Àustria, Portugal, Eslovàquia, Hongria i Itàlia, que per ara només tenen assegurada una participació d’entre el 21% i el 30%, tot i que l’Eurobaròmetre apunta que a mesura que s’accelera el debat electoral els percentatges podrien millorar. Bèlgica, on el vot és obligatori, és l’altra cara de la moneda, com Luxemburg, Dinamarca o Malta. 

El 65% dels lectors de l’AVUI votaran el 7 de juny, segons una enquesta que 5.681 persones han respost a la web del diari: el 25% s’abstindran i el 10% encara no saben què faran.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.