Política

El govern insta Solbes a refer la seva oferta

L’última pro­posta de l’Estat sobre finançament ha de refor­mu­lar-se. Aquest és el mis­satge que el govern va fer arri­bar ahir per escrit al minis­tre Sol­bes en un docu­ment d’obser­va­ci­ons que des­grana la posició ofi­cial de l’exe­cu­tiu davant la dar­rera oferta nego­ci­a­dora. El text, de 10 pàgines i que no conté apor­ta­ci­ons de CiU, va ser enviat des de la con­se­lle­ria d’Eco­no­mia al mig­dia després de la reunió de la part cata­lana de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics Estat-Gene­ra­li­tat, que va donar el vis­ti­plau a l’escrit.

El número dos del depar­ta­ment d’Eco­no­mia, Martí Car­ni­cer, va ser l’encar­re­gat d’expli­ci­tar a la premsa que la dar­rera oferta s’haurà de rees­criure en les línies expo­sa­des pel tri­par­tit i segons l’Esta­tut. El gabi­net de Mon­ti­lla con­si­dera que depèn de com es con­cre­tin les bases expo­sa­des per Sol­bes fins i tot se’n pot deri­var un model que entri en con­tra­dicció amb el marc d’auto­go­vern català.

Ara caldrà veure quina lec­tura fa l’exe­cu­tiu espa­nyol de la res­posta de la Gene­ra­li­tat: si opta per fer un nou docu­ment, si pre­fe­reix modi­fi­car l’últim intro­duint acla­ri­ments i can­vis subs­tan­ci­als a mesura que avan­cin les con­ver­ses fins a arri­bar a un text que s’acosti a les posi­ci­ons del govern o, en el pit­jor dels casos, si intenta diluir les deman­des cata­la­nes en el llis­tat de peti­ci­ons de la resta de comu­ni­tats.

L’exe­cu­tiu català no té pressa i, tot i estar dis­po­sat a nego­ciar fins a l’exte­nu­ació, no pensa donar el sí a un mal acord perquè con­si­de­ren que s’han de cor­re­gir les ano­ma­lies de l’actual model. En alguns àmbits del govern es veu difícil que Zapa­tero pugui posar la set­mana que ve xifres damunt la taula amb les modi­fi­ca­ci­ons plan­te­ja­des des de Cata­lu­nya per dei­xar clar el nou model, com ha d’evo­lu­ci­o­nar i garan­tir que Cata­lu­nya no perdi posi­ci­ons en l’orde­nació de ren­des per càpita entre comu­ni­tats després de l’ani­ve­lla­ment.

El docu­ment del govern català qüesti­ona la pro­li­fe­ració de fons, troba a fal­tar quan­ties i per­cen­tat­ges, a més de les vari­a­bles de l’Esta­tut per cal­cu­lar la des­pesa. I no és una con­tra­pro­posta sinó un text de qua­tre eixos que no conté xifres.

En la pri­mera part del text es fa una intro­ducció, un diagnòstic del model actual i de l’enfo­ca­ment de l’Estat. El ter­cer punt és la valo­ració tècnica, on es des­ta­quen set avenços que detec­ten en la posició de l’exe­cu­tiu cen­tral, expo­sats ja ante­ri­or­ment, i es con­cre­ten més a fons una dot­zena d’insu­ficiències en la posició de Madrid. Al final, una petició de com­pli­ment de l’Esta­tut i la crida a refor­mu­lar l’oferta del minis­tre.

El paper d’ERC
Tant ERC com ICV se sen­ten final­ment còmodes amb el docu­ment del govern. El secre­tari gene­ral d’Indústria, Antoni Soy, con­si­dera que conté apor­ta­ci­ons dels tres socis i des del par­tit es con­si­dera que el docu­ment equi­val a l’esmena a la tota­li­tat que defen­sava el líder d’Esquerra, Joan Puig­cercós.

Tant el PSC com ERC i ICV van car­re­gar ahir con­tra CiU, que van acu­sar de tren­car la uni­tat cata­lana sobre finançament. La fede­ració ofe­rirà al tri­par­tit refer-la al Par­la­ment en la votació d’una reso­lució de rebuig a l’oferta Sol­bes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.