Política

L’ independentisme fa el salt al lliure mercat

Fins al 2006, només el programa electoral d’ERC venia un producte amb dos milions de compradors potencials, segons les enquestes. A les properes eleccions al Parlament, s’hi poden efegir les ofertes de la CUP, el Reagrupament de Joan Carretero, Força Catalunya i una plataforma d’entitats, entre les quals, el Partit Republicà Català i Unitat Nacional Catalana

El pastís inde­pen­den­tista és cada vegada saborós i grui­xut. L’ incom­pli­ment de l’Esta­tut, la pre­vi­si­ble reta­llada del text des del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal i l’espoli fis­cal crònic de Cata­lu­nya han fet de lle­vat i han donat més con­sistència i tex­tura al pastís. Almenys això diu un estudi publi­cat pel Cer­cle d'Estu­dis Sobi­ra­nis­tes el setem­bre del 2008, segons el qual el 35% dels cata­lans desit­gen la inde­pendència de Cata­lu­nya, és a dir, dos mili­ons d’elec­tors poten­ci­als. A més, un 20% no tenen un cri­teri for­mat al res­pecte.

Tra­di­ci­o­nal­ment, només ERC ha ofert ober­ta­ment aquest plat a l’elec­to­rat amb l’eti­queta d’inde­pen­den­tisme d’esquer­res. CiU i ICV mai no l’han exhi­bit, tot i que en tenen algu­nes raci­ons ama­ga­des per si en algun moment els convé ven­dre-les. El líder de la fede­ració naci­o­na­lista, Artur Mas, ha dit per activa i per pas­siva que el pro­jecte de CiU no és inde­pen­den­tista, però en la seva militància de base el sen­ti­ment inde­pen­den­tista és crei­xent.

Mas també és cons­ci­ent que, de la mateixa manera que ERC li va robar vots de gent dece­buda amb el peix al cove de Pujol i engres­cada amb el dis­curs de Carod-Rovira el 2003, ara els ocells poden tor­nar al niu si ges­ti­ona bé els seus actius. El pri­mer pas ha estat con­tun­dent: des­fer-se de l’euro­di­pu­tat Ignasi Guar­dans, molt allu­nyat de les tesis naci­o­na­lis­tes de CiU, i situar-hi l’eco­no­mista Ramon Tre­mosa, amb un per­fil sobi­ra­nista ben rebut per la militància de CiU i per una part de la d’ERC que pot estar dece­buda per l’actu­ació dels repu­bli­cans al govern de José Mon­ti­lla.

Pel que fa a ICV, mai no ha fet ban­dera de l’inde­pen­den­tisme com a pro­ducte propi, però molts dels seus diri­gents s’han pro­nun­ciat a favor del dret d’auto­de­ter­mi­nació de Cata­lu­nya. I el seu euro­can­di­dat, Raül Romeva, va con­tra­dir el par­tit res­pecte a la mani­fes­tació 10Mil a Brus­sel·les i va donar-hi suport, si bé no hi va assis­tir.

D’esquer­res o trans­ver­sal?
El pre­si­dent d’ERC, Joan Puig­cercós, ha adver­tit que el seu par­tit no vol tenir el “mono­poli de l’inde­pen­den­tisme”. I no el tindrà, perquè a més dels repu­bli­cans, en les pro­pe­res elec­ci­ons, ofi­ci­al­ment mar­ca­des per al novem­bre del 2010, hi podria haver fins a tres ofer­tes sòlides més, una de les quals també es defi­ni­ria com l’esquerra inde­pen­den­tista.

El juny vinent, la CUP deci­dirà en assem­blea si con­corre o no a les elec­ci­ons al Par­la­ment. El que és segur és que no ho farà ni amb la hipotètica llista del Rea­gru­pa­ment de Joan Car­re­tero ni amb una pla­ta­forma lide­rada pel Par­tit Repu­blicà Català.

“Sense una majo­ria social és absurd plan­te­jar la decla­ració uni­la­te­ral de la inde­pendència des del Par­la­ment. A més, si a ERC ja hi ha divergències, en un pro­jecte que recu­lli des del libe­ra­lisme fins a l’esquerra sem­bla difícil evi­tar el con­flicte intern. En qual­se­vol cas, el pro­jecte de la CUP vol repre­sen­tar l'esquerra inde­pen­den­tista, per tant, no podem enca­bir-nos en una can­di­da­tura trans­ver­sal que difu­mina l’eix social”, argu­menta Josep Anton Vilalta, por­ta­veu de la CUP.

I encara hi ha un segon ele­ment que els impe­deix sumar-se a la pro­posta de Car­re­tero: “Només aposta per la inde­pendència de Cata­lu­nya, però i els Països Cata­lans? La CUP defensa la inde­pendència de tota la nació, i si bé cal una majo­ria social que ho vul­gui que ara no exis­teix, hi ha d’haver una oferta política que intenti arti­cu­lar aquesta majo­ria”, explica Vilalta.

A les muni­ci­pals del 2007 les llis­tes de la CUP van obte­nir 35.877 vots. Aquesta can­di­da­tura té un ide­ari polític i social defi­nit, i compta que podria arra­bas­sar vots d'ERC, i en menor mesura  d'ICV, que tenen elec­tors que els van triar “no gaire con­vençuts, sinó com a mal menor”, i també dels abs­ten­ci­o­nis­tes. Amb tot, la CUP és cons­ci­ent que la pos­si­ble can­di­da­tura impul­sada per Car­re­tero també anirà a reco­llir el votant dece­but.

Força Cata­lu­nya vol lide­rar l’alter­na­tiva
L’oferta cen­trada només en l’eix naci­o­nal aglu­tina Rea­gru­pa­ment, ara asso­ci­ació cul­tu­ral que ha ini­ciat el procés de cap­tació d’afi­li­ats, però també un par­tit de nova cre­ació que es pre­senta com “la loco­mo­tora a la qual s'hi han d'afe­gir els vagons cap a la inde­pendència”. Força Cata­lu­nya, impul­sada des de Cata­lu­nya Acció, denun­cia que “ERC només ofe­reix un inde­pen­den­tisme de façana i com a esquer elec­to­ral, pretén fer la inde­pendència amb la boina del Che”.

Davant d'aquest pano­rema, Força Cata­lu­nya es postula com la for­mació que pot ofe­rir una agenda de dre­tes, d'esquer­res, de camp i de ciu­tat”, defensa San­ti­ago Espot, el seu impul­sor.

El nou par­tit encara no ha deci­dit si con­cor­rerà a les elec­ci­ons: “Hi ha d'haver un clima polític favo­ra­ble, així com tenir prou estruc­tura de par­tit i finançament. De moment, els polítics actu­als només estan per un esta­tu­tet i per l'encaix amb Espa­nya, però la soci­e­tat civil avança en una altra direcció”, valora Espot.

Força Cata­lu­nya vol lide­rar l’alter­na­tiva a ERC, per això creu que “és Car­re­tero i no nosal­tres qui ha de valo­rar si la nos­tra pro­posta és prou atrac­tiva com per sumar-s’hi”. Espera cap­tar vots de l’abs­ten­ci­o­nisme, d’ERC i també de CiU, que segons Espot, “és un cau d’inde­pen­den­tis­tes”.

Pla­ta­forma lide­rada pel Par­tit Repu­blicà Català
El 23 d’abril, una desena d’enti­tats polítiques i soci­als van fer públic el mani­fest Crida als sobi­ra­nis­tes cata­lans: com­promís per la inde­pendència de la nació cata­lana, en què s'advoca perquè a les pro­pe­res elec­ci­ons al Par­la­ment l’ inde­pen­den­tisme català s'hi pre­senti sota unes soles sigles.

Aquesta can­di­da­tura hau­ria de tenir com a pri­o­ri­tat la pro­cla­mació uni­la­te­ral de la inde­pendència des del Par­la­ment de Cata­lu­nya. Fet i fet, una pro­posta molt simi­lar a la de Joan Car­re­tero, tot i que aquest mani­fest es va ges­tar al febrer.

Tot apunta que el Par­tit Repu­blicà Català, que va obte­nir 6.000 vots a les elec­ci­ons al Par­la­ment i 41.000 al Senat espa­nyol, lide­rarà aquesta llista. El pre­si­dent del PRC, Agustí Soler (que va pas­sar per ERC i el PI), defensa “una pro­posta oberta que eviti la con­fron­tació amb qual­se­vol força cata­la­nista”.

Res­pecte a Rea­gru­pa­ment, el PRC veu “amb bons ulls” la ini­ci­a­tiva, i asse­gura que si tira enda­vant, s’hi suma­ran perquè el mani­fest del 23 d’abril va en la mateixa línia. Si l’alter­na­tiva Car­re­tero no es mate­ri­a­litza, aquesta for­mació con­cor­re­ria igual­ment a les elec­ci­ons amb la resta d’enti­tats sig­nants.

Agustí Soler creu que els abs­ten­ci­o­nis­tes són el pri­mer objec­tiu, i després, “gent des­en­ci­sada de la política poruga d’ERC, alguns con­ver­gents que han vist que la línia auto­no­mista no porta enlloc, i alguns votants d'ICV”.

Entre els sig­nants del mani­fest hi ha Uni­tat Naci­o­nal Cata­lana (UNCat), que es va fun­dar el 2000 amb gent pro­vi­nent del PI i d'Estat Català. No s'ha pre­sen­tat encara a unes elec­ci­ons “per no divi­dir el vot naci­o­na­lista”. En el seu web dóna suport explícit a Joan Car­re­tero i fa una crida a “tots els homes i dones que posin per damunt de tot l'alli­be­ra­ment del poble català, inde­pen­dent­ment del seu ori­gen, creença o ide­o­lo­gia social”.

ERC farà movi­ments
Els sec­tors crítics d’ERC lamen­ten la poca radi­ca­li­tat d’ERC en la qüestió inde­pen­den­tista. La for­mació pot veure's des­bor­dada per altres opci­ons que plan­te­gen el mateix objec­tiu però seguint iti­ne­ra­ris dife­rents. Per això és pre­vi­si­ble una reacció cor­rec­tora en aquest sen­tit. El catedràtic de Ciència Política de la UPF Fer­ran Requejo creu que ERC “radi­ca­lit­zarà el seu dis­curs durant el 2010, no abans, per no per­dre part del seu elec­to­rat des­con­tent”.

Per a aquest espe­ci­a­lista, hi ha dos fac­tors clau de cara a les elec­ci­ons del 2010: les enques­tes dis­po­ni­bles apun­ten a un crei­xe­ment de la volun­tat d'inde­pendència en els sec­tors més joves, i a la vegada, s'observa una frag­men­tació cada vegada més gran la repre­sen­tació política d'aquest espai.

Requejo vati­cina un esce­nari elec­to­ral com­plex. “La incògnita és si hi haurà una alter­na­tiva inde­pen­den­tista a ERC, que mai no ha exis­tit. Hi ha l'espe­rit de reco­llir el vot can­sat i dece­but amb ERC per la seva actu­ació al Govern. No sabem què farà la CUP ni si l’alter­na­tiva Car­re­tero s’arti­cu­larà. Però en tot cas, jo no crec que ni CiU ni ICV es defi­nei­xin en una línia inde­pen­den­tista de forma clara. Sí que modu­la­ran el seu dis­curs per inten­tar atraure votants que puguin ser-los pròxims i que reque­rei­xin aquesta sen­si­bi­li­tat”.

El pastís inde­pen­den­tista espera com­pra­dors. Les xifres ava­len el seu interès: 2.200.000 abs­ten­ci­o­nis­tes, dos mili­ons d’inde­pen­den­tis­tes segons les enques­tes, i un sol par­tit que es declara inde­pen­den­tista amb 414.000 vots el 2006.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.