Política

La festa de la democràcia

L'acte mostra la gran repercussió que les consultes han tingut arreu del món

Els organitzadors estan convençuts que l'índex de participació serà important i donen les gràcies a tots els voluntaris

Eufòria i mol­tes ganes de rei­vin­di­car que s'ha acon­se­guit un objec­tiu que molts veien impos­si­ble: orga­nit­zar una con­sulta sobre la inde­pendència de Cata­lu­nya. Aquest era l'estat d'ànim entre els volun­ta­ris i sim­pa­tit­zants de la pla­ta­forma Bar­ce­lona Deci­deix. “Ningú es podia ima­gi­nar que una inno­cent moció a l'Ajun­ta­ment d'Arenys de Munt, aca­ba­ria amb con­sul­tes a 550 muni­ci­pis i posant la inde­pendència al cen­tre del debat polític”, d'aquesta manera ini­ci­ava Josep Eixi­me­nis, regi­dor d'Arenys de Munt, l'acte final de Bar­ce­lona Deci­deix, la con­sulta sobre la inde­pendència que s'ha de cele­brar demà a la capi­tal.

Hi podran votar més d'un milió de per­so­nes en tres-cents col·legis dife­rents. L'acte de clo­enda al cen­tre Are­nas també va ser­vir per visu­a­lit­zar l'impacte inter­na­ci­o­nal que ha tin­gut el procés sobre la inde­pendència. De fet, un dels obser­va­dors inter­na­ci­o­nals, el fla­menc Jean Jam­bon, va asse­gu­rar que tant Madrid, com Lon­dres, Roma i Brus­sel·les miren de reüll el procés que s'ha enge­gat a Cata­lu­nya. El naci­o­na­lista fla­menc es va mos­trar entu­si­as­mat per la reper­cussió que té la con­sulta.

Un altre dels con­vi­dats més aplau­dits va ser el catedràtic de Lingüística de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Madrid, Juan Car­los Moreno Cabrera, que opina que només al poble català li cor­res­pon la decisió de quin és l'esta­tus del català a Cata­lu­nya. Cabrera es mos­tra con­trari a l'última sentència del Tri­bu­nal Suprem en què es posa en dubte el sis­tema d'immersió lingüística. El catedràtic defensa el dret d'auto­de­ter­mi­nació. Així també es va expres­sar el con­se­ller de govern de la província d'Esmirna, a Tur­quia, que des de l'inici s'ha mos­trat entu­si­as­mat amb el procés i va asse­gu­rar que el seguirà de manera “neu­tral”.

La quota de ciu­ta­dans a l'acte la van apor­tar Muriel Casals i Oriol Bohi­gas. Per la pre­si­denta d'Òmnium Cul­tu­ral les vota­ci­ons ser­vi­ran “perquè els ciu­ta­dans s'expres­sin”. “Si diu­menge votem, dilluns el nos­tre país serà millor”. L'expre­si­dent de l'Ate­neu Bar­ce­lonès va expli­car: “La con­sulta ser­veix per millo­rar la democràcia que ens ha que­dat una mica coixa, l'esperàvem més neta i més tran­quil·la”.

L'acte també va ser­vir perquè els volun­ta­ris dels dife­rents dis­tric­tes expli­ques­sin com el procés s'ha anat engran­dint fins a arri­bar a les vota­ci­ons de demà.

L'apo­te­osi final la va pro­ta­go­nit­zar el por­ta­veu de Bar­ce­lona Deci­deix, Alfred Bosch, que va recla­mar que a par­tir de dilluns es comenci a tre­ba­llar per fer un referèndum vin­cu­lant. “Amb la gent que toca, amb els diners que toquen”. “Tots els volun­ta­ris i sim­pa­tit­zants sou àngels de la lli­ber­tat”, va asse­gu­rar Bosch. El por­ta­veu va ani­mar tot­hom a anar a votar i va dema­nar que es fes per tota aque­lla gent que en el pas­sat van llui­tar per les lli­ber­tats de Cata­lu­nya. “Ells ens estan mirant i ens dema­nen que ho fem”, va reblar Bosch.

barcelona

Més d'1,4 milions d'electors i 480 urnes

La consulta sobre la independència que es fa demà Barcelona ha obligat a mobilitzar un important contingent que ja es va activar el desembre de l'any passat, que és quan es va iniciar el vot anticipat. El cens total d'electors s'eleva a 1.420.580, gairebé mig milió de votants més que en unes eleccions o un referèndum oficial, ja que també es permet participar als més grans de setze anys i als estrangers. Una peça clau del dispositiu són els 347 col·legis electorals o punts que s'han habilitat per poder votar, sigui en locals tancats –173– o
bé en veles exteriors –174–, i que es disposarà en conjunt de 480 urnes per dipositar-hi el vot. Tota la maquinària electoral de demà s'estructura a partir de la figura dels voluntaris, ja que seran els encarregats d'assumir la feina inherent a la celebració de la consulta. No en va, dels 3.000 que es calcula que hi haurà demà, uns 2.750 seran a les meses electorals. Ara bé, s'ha de remarcar també, però, que al llarg de tot el procés s'han mobilitzat molts més voluntaris,
uns 7.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.