Política

L'Associació Catalana de Municipis aposta per suprimir la delegació del govern espanyol per “duplicitat” administrativa

Miquel Buch, president de l'ACM, anima a fer la consulta el 2014 però avisa que l'obsessió per fixar una data podria ser una “àncora”

El també alcalde de Premià de Mar remarca que un “progrés nacional” a Catalunya ha d'anar lligat a un “progrés social”

El pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis (ACM), Miquel Buch, con­si­dera que la presència de la dele­gació del govern espa­nyol a Cata­lu­nya pro­voca “dupli­ci­tat” admi­nis­tra­tiva i aposta per la seva supressió. Així ho ha afir­mat aquest diu­menge al mig­dia en una entre­vista a Cata­lu­nya Infor­mació. Així doncs, Buch con­si­dera que el càrrec que ocupa actu­al­ment María de los Lla­nos de Luna el podrien assu­mir per­so­na­li­tats com el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat o algun alcalde.

En aquest con­text, Miquel Buch ha argu­men­tat que si fa uns anys es va poder pres­cin­dir de la figura del gover­na­dor civil a Cata­lu­nya, ara es pot fer el mateix amb el dele­gat del govern espa­nyol. Con­si­dera que, d'aquesta manera “s'estal­vi­a­rien par­ti­des econòmiques” que es podrien des­ti­nar a per­so­nes “que no arri­ben a finals de mes”, afirma.

El també alcalde de Premià de Mar es mos­tra favo­ra­ble que la con­sulta pel dret de deci­dir es faci l'any vinent, però alerta que una obsessió per fixar una data podria resul­tar per al procés una “àncora” en lloc d'una “fita”.

El pre­si­dent de l'ACM s'ha mos­trat també con­vençut que un “progrés naci­o­nal” a Cata­lu­nya ha d'anar lli­gat a un “progrés social”. Des del seu àmbit, cons­tata que els ajun­ta­ments pas­sen difi­cul­tats pel que deu la Gene­ra­li­tat, fet moti­vat per “l'ofec econòmic” a què es troba sotmès per part de l'exe­cu­tiu de Mari­ano Rajoy. Per això, refe­rint-se a un hipotètic futur com a estat inde­pen­dent, Buch aposta perquè s'esta­blei­xin “mesu­res de segu­re­tat” per tal que això no torni a pas­sar.

En quant a una pos­si­ble rebaixa del to sobi­ra­nista per tal que el govern espa­nyol rebaixi la seva pressió sobre Cata­lu­nya en temes com el límit de dèficit, Buch con­si­dera que això no s'ha de donar ja que “són dos camins paral·lels”. Tot i així, avisa que un con­di­ci­o­na­ment podria por­tar a Madrid a “tenir un pro­blema”. “Tot­hom ha de veure que l'estat espa­nyol sot­met Cata­lu­nya a un ofec econòmic a canvi que un poble pugui deci­dir el que vol ser”, ha rao­nat. Fent un símil fut­bolístic, ha dit: “Si hem de jugar un par­tit, juguem onze con­tra onze”, tot i que té la impressió que el govern espa­nyol “vol jugar quinze con­tra onze, i això seria una injustícia abso­luta”, ha afe­git.

Pel que fa a la cele­bració d'una con­sulta pel dret a deci­dir, Buch és del parer que s'ha de fer en una “data” pro­pera i com­par­teix l'opinió del seu pre­de­ces­sor a la pre­sidència de l'ACM i actual pre­si­dent de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, Sal­va­dor Esteve, de fer la con­sulta en un con­text favo­ra­ble. Tot i així, Miquel Buch ha adver­tit que “fixar una data pot ser una fita però també pot ser una àncora”.

Cons­ci­ent de l'actual situ­ació de crisi, el pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis (ACM), Miquel Buch, reco­neix que s'ha d'impo­sar l'aus­te­ri­tat, però defensa que els ajun­ta­ments, en qua­li­tat d'admi­nis­tració més pròxima al ciu­tadà, fan grans esforços per a man­te­nir els ser­veis que ofe­reix. Uns ser­veis que, segons ha apun­tat Buch, en un de cada qua­tre casos no són com­petència dels ens muni­ci­pals.

Dis­po­sant només del 13% del total que es recapta dels impos­tos, el també alcalde de Premià de Mar ha asse­nya­lat que des dels con­sis­to­ris “apri­mem tant com podem” con es fan a les empre­ses o a les famílies. Una reducció, però, que intenta no arri­bar “al moll de l'ós” i no per­ju­di­car, així, els ser­veis bàsics que reque­reix la ciu­ta­da­nia.

En aquest sen­tit, ha con­si­de­rat un “dis­ba­rat” el pro­jecte de llei del govern espa­nyol sobre admi­nis­tra­ci­ons locals que, entre d'altres, des­via dels ajun­ta­ments a les dipu­ta­ci­ons certs ser­veis a la ciu­ta­da­nia. “Les per­so­nes que més patei­xen no podran anar a segons quins ajun­ta­ments a expli­car el seu pro­blema, sinó que hau­ran d'anar a cen­te­nars de quilòmetres”, ha lamen­tat, tot i que con­si­dera que l'exe­cu­tiu de Rajoy s'està “replan­te­jant” la llei.

Per altra banda, veu amb bons ulls mesu­res que es con­tem­plen en l'avant­pro­jecte de llei de governs locals de la Gene­ra­li­tat. Entre aques­tes, obrir la pos­si­bi­li­tat a què es faci una “fusió voluntària” de muni­ci­pis o que els pobles de menys de 1.000 habi­tants siguin ges­ti­o­nats per el con­sell comar­cal cor­res­po­nent. “Podem sot­me­tre a l'ajun­ta­ment més petit, el de Sant Jaume de Fron­tanyà a les matei­xes obli­ga­ci­ons que al de Bar­ce­lona, que és el més gran de Cata­lu­nya?”, ha qüesti­o­nat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.