Política

ROSA FUNTANÉ VILÀ

ALCALDESSA DE MONTGAT

“Farem autèntiques polítiques d'esquerra”

Montgat canvia un pacte de CiU per un quadripartit d'esquerres

L'alcaldessa assegura que si el govern espanyol ataca Catalunya faran costat al seu president, Oriol Junqueras

TREBALLANT PER ALS ALTRES
Rosa Funtané, cap de llista d'Esquerra Republicana-AM en les últimes municipals, s'estrena en aquest mandat com a alcaldessa. Mestra, de 53 anys, assegura que si ha de ser recordada a Montgat li agradaria passar a la història com una persona que treballa per als seus conciutadans. En una illa deserta on només es pogués emportar una cosa afirma amb rotunditat que s'hi enduria la seva filla. Entre les seves lectures preferides es troba la novel·la històrica Els pilars de la Terra, del britànic Ken Follett.
Nosaltres som del Maresme; això no vol dir que obviem que som veïns amb Badalona
Es dóna el cas que en un territori petit hi ha quatre alcaldesses. I això és fantàstic!
Amb l'estudi de la Diputació a la mà podrem demostrar que ens cal una escola

Rosa Funtané encapçala un govern compost per quatre formacions polítiques: Esquerra, Iniciativa, el Partit dels Socialistes i el Partit Republicà d'Esquerra. Enrere queda el pacte dels darrers quatre anys amb Convergència i Unió.

Han hagut de fer una autèntica miscel·lània política per poder desallotjar l'anterior equip de govern. Té por que tantes veus diferents condicionin la presa de decisions?
No. La veritat és que formem un equip molt ferm. Ja hem començat les reunions de govern setmanals i ens sentim molt còmodes. Hi ha molt bon ambient i ganes de treballar.
Governar no serà fàcil, tenint en compte que hi ha molts interessos contraposats...
No ho cregui. El pacte en si està molt marcat i tothom hi està d'acord.
Per què no van renovar el pacte amb Convergència?
Ens vam reunir amb totes les forces de Montgat, menys amb Ciutadans, i vam veure que hi havia més afinitats amb aquests grups que no pas amb Convergència.
L'alcalde anterior l'ha acusat d'avantposar interessos personals abans que els del poble...
Bé, si ell pensa això... A mi m'interessa el poble, no la meva persona.
Fins a quin punt li genera contradiccions el fet de governar amb grups com el PSC, que sempre ha estat contrari a la independència?
Dins de l'acord de govern hi hem inclòs un pacte en què hi ha un compromís a favor de l'autodeterminació de Catalunya, que també ha subscrit el PSC. Per tant, estem tots a favor del dret a decidir. Això ja és clau.
A més d'alcaldessa, també farà de diputada provincial. Contribuirà el càrrec a millorar Montgat?
La Diputació sempre posa molts recursos econòmics i tècnics a disposició dels municipis. És una molt bona eina per poder captar tots els recursos per a la nostra vila. Prendre part d'una institució que pren decisions a favor dels ajuntaments segur que ens pot aportar beneficis com a poble.
A propòsit de la proximitat de Badalona amb Montgat, hi ha un debat que mai s'ha acabat d'enterrar, que és això de la “metropolitanitat”. En aquest nou mandat, cap on es decantarà Montgat: Badalona o Mataró?
Nosaltres sempre diem que som del Maresme; això no vol dir que obviem el fet que som veïns amb Badalona.
Una altra vella discussió és la que hi ha amb Tiana. No creieu que s'hauria d'aprofundir en la mancomunació de serveis?
Hi estic totalment d'acord. De fet, ja tenim serveis mancomunats, com l'Escola d'Adults, el Programa de Qualificació Professional Inicial i d'altres. No fa gaire amb l'alcaldessa vam posar-nos d'acord que aprofitarem tot allò que puguin compartir els dos municipis.
Per primer cop coincideixen dues dones alcaldesses a Montgat i Tiana.
Sí, fa ben poc vam fer una trobada de les alcaldesses més pròximes.
Això vol dir que hi haurà més facilitat per a l'entesa?
Com a mínim la voluntat d'entesa hi és; no crec que condicioni el fet de ser home o dona. Simplement s'ha donat el cas que en una zona de territori petita hi ha quatre alcaldesses. I això és fantàstic! Aquesta conjuntura, que no és gaire habitual, ens fa il·lusió.
Quatre anys per fer molta feina.
Els nostres principals reptes són treballar per la qualitat de vida de les persones i incidir en tot allò que pugui beneficiar la població en general, des de l'àmbit en educació fins a acció social, salut i promoció econòmica, que és el que dóna tot el pes de l'economia al municipi, com la formació, la recerca de feina, l'emprenedoria. Si la persona té això també se sent identificada amb un territori. A més a més, treballarem perquè puguin ser autònoms econòmicament, que això també dóna més tranquil·litat.
Per tant, serà un mandat eminentment social.
Oh, i tant! Amb polítiques per ajudar la gent. Farem autèntiques polítiques d'esquerra.
I en el pla més urbanístic, en un moment que els recursos continuen sent escassos, quin és el projecte més ambiciós que prioritzarà des del consistori?
No n'hem parlat, encara. Fa quatre setmanes que som aquí, és molt poc temps. L'Ajuntament està en obres i ens estem adaptant a les circumstàncies actuals. Ens estem amarant del que hi ha. El que sí que li puc avançar és que no executarem projectes mastodòntics; no és el nostre objectiu. En el nostre programa teníem vetllar per la qualitat de l'escola i aquest serà un dels projectes prioritaris.
L'Ajuntament està sanejat econòmicament?
Ho estem analitzant en aquests moments.
Montgat necessita una nova escola però Ensenyament sembla que no s'hi posa bé.
Hem demanat un estudi a la Diputació perquè faci una anàlisi que ens ajudi a demostrar que necessitem una escola i també una escola bressol, que són projectes de servei a les persones. Quan aquest estudi arribi, podrem demostrar a Serveis Territorials o a la conselleria què és el que necessita Montgat.
Per què aquesta negativa de la conselleria? És per motius econòmics?
La veritat és que els números no han variat gaire quant a nadons. Hi ha una escola concertada al municipi que ha perdut una línia, i això fa que necessitem una línia més per a les escoles públiques. Suposo que la gent, davant de la crisi, ha apostat més per l'escola pública, perquè és de molt bona qualitat, enfront d'una escola concertada, també de qualitat, però.
Coneix bé l'administració. Creu que un dels nous reptes del nou estat, si l'assolim, seria precisament millorar l'eficàcia administrativa?
Eficàcia, eficiència i economia. Hem de ser més àgils pel que fa a la paperassa. I encara ens falta molt per millorar en aquest àmbit.
Si el 27-S guanya la llista independentista i el govern espanyol reacciona malament, què farà l'Ajuntament?
Estar al costat del nostre president... el senyor Oriol Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.