Successos

La tragèdia es fa més gran

Troben el cadàver del treballador que constava com a desaparegut des que va explotar la planta i mor un operari que estava crític

Malestar per la gestió dels avisos, i l’empresa al·lega que va actuar bé

El conseller Buch assenyala Iqoxe per haver trigat a donar dades fiables
L’alcalde de Tarragona critica l’eficàcia del sistema d’avisos

La mati­nada de dime­cres, més de dotze hores després que una forta explosió estremís el Camp de Tar­ra­gona, la planta de l’empresa Iqoxe, a la Canonja, con­ti­nu­ava fume­jant. Els bom­bers van deci­dir que la millor estratègia per sufo­car l’incendi de la fac­to­ria química era dei­xar que les fla­mes es men­ges­sin, per si matei­xes, el mate­rial que que­dava emma­gat­ze­mat als tancs de la fàbrica: 20 tones d’òxid d’etilè. La xifra la va faci­li­tar José Luis Mor­la­nes, con­se­ller exe­cu­tiu d’Iqoxe, que va tri­gar divuit hores a donar alguna expli­cació. Va com­parèixer ahir al mig­dia en una roda de premsa a la seu de l’Asso­ci­ació Empre­sa­rial Química de Tar­ra­gona (Aeqt) i, després de posar de mani­fest que només accep­ta­ria tres pre­gun­tes dels diver­sos mit­jans con­vo­cats, va lle­gir un comu­ni­cat en què asse­gu­rava que l’empresa lamen­tava “pro­fun­da­ment” la mort d’un tre­ba­lla­dor de la planta.

Mor­la­nes, que té certa noto­ri­e­tat pública arran del seu pas pel RCD Espa­nyol com a vice­pre­si­dent, es refe­ria a la mort del direc­tor de la planta, que va ser loca­lit­zat pels bom­bers just ahir al matí, entre la fer­ra­lla de la fàbrica, després que estigués més de dotze hores des­a­pa­re­gut. Tenint en compte que dimarts ja es va con­fir­mar la mort d’un veí de Tor­re­forta, en aquells moments pujava a dues per­so­nes el balanç de vícti­mes mor­tals per l’acci­dent químic. La plan­ti­lla d’Iqoxe, una mica més d’un cen­te­nar d’ope­ra­ris que tre­ba­llen en tri­ple torn, es va con­cen­trar en senyal de dol ahir al mig­dia a les por­tes de la fàbrica, que estava cus­to­di­ada pels Mos­sos d’Esqua­dra.

A banda de la mort del cap de planta, els com­panys esta­ven molt afec­tats per les feri­des que havien rebut fins a vuit tre­ba­lla­dors de l’empresa, un dels quals estava ingres­sat a l’hos­pi­tal Vall d’Hebron amb pronòstic crític. A la tarda es con­fir­ma­ria, també, la mort d’aquest tre­ba­lla­dor i la xifra de vícti­mes mor­tals s’ele­va­ria fins a tres

Vio­lenta explosió

En el moment dels fets, les 18:40 hores de dimarts, hi havia una tren­tena de tre­ba­lla­dors a les ins­tal·laci­ons d’Iqoxe, una de les com­pa­nyies més vete­ra­nes del polígon petroquímic tar­ra­goní, més cone­guda popu­lar­ment com a IQA, ja que durant anys aquest va ser el seu nom comer­cial. La potent explosió es va sen­tir des de quilòmetres de distància i, a l’ins­tant, es va gene­rar una colos­sal columna de foc, que va pro­vo­car l’alarma dels veïns dels muni­ci­pis pro­pers. No es van acti­var les sire­nes d’emergència i la infor­mació a la ciu­ta­da­nia arri­bava amb comp­ta­go­tes i de manera desor­de­nada.

Una pluja de fer­ra­lla

La fos­cor de la nit va fer difícil cop­sar amb exac­ti­tud la mag­ni­tud de les con­seqüències de l’esclat. Però ahir al matí els estralls eren apre­ci­a­bles en un ampli radi, al vol­tant de la fàbrica química.

Les peces de ferro que havien sor­tit pro­jec­ta­des per l’explosió esquit­xa­ven diver­sos punts de la Canonja, i es repar­tien per les car­re­te­res que por­ten a Salou i Vila-seca, pel barri de Bona­vista, on el camp de fut­bol estava minat, i per Camp Clar i Tor­re­forta. A Tor­re­forta, a més de dos quilòmetres de la fàbrica d’Iqoxe, va ser on dimarts, després de l’explosió, es va ensor­rar un pis de la plaça García Lorca i va sepul­tar un veí.

Ahir al matí, els Mos­sos d’Esqua­dra van con­fir­mar que l’esvo­ranc a la façana del pis l’havia pro­vo­cat l’impacte d’una planxa metàl·lica, de 122 per 165 centímetres, amb un gruix d’uns tres centímetres i quasi una tona de pes. La peça va sor­tir pro­jec­tada per l’ona expan­siva i va volar més de dos quilòmetres fins a petar con­tra l’immo­ble.

Bé per impac­tes de fer­ros o per la potència de l’ona expan­siva, el recompte de danys va ser gran. Tot i que ahir van obrir i fun­ci­o­nar amb nor­ma­li­tat, es van regis­trar algu­nes incidències en cen­tres edu­ca­tius. Con­cre­ta­ment, el des­pre­ni­ment d’una cor­nisa del pati i una petita cai­guda de rajo­les en un lavabo de l’ins­ti­tut escola Medi­ter­rani i un vidre tren­cat en una aula de l’ins­ti­tut Cal·lípolis. El Com­plex Edu­ca­tiu és un dels cen­tres més afec­tats pel sinis­tre, igual que l’IES Pere Mar­tell, on hi ha des­per­fec­tes a tots els fines­trals de plàstic de la part dels tallers. El con­se­ller d’Edu­cació, Josep Bar­galló, es va com­pro­me­tre a actuar “de manera imme­di­ata” per arran­jar els des­per­fec­tes de l’Ins­ti­tut Pere Mar­tell. Bar­galló va visi­tar les ins­tal·laci­ons del Com­plex Edu­ca­tiu de Tar­ra­gona, on hi ha l’ins­ti­tut, on, després de la ins­pecció dels bom­bers i els tècnics del Depar­ta­ment, es va cons­ta­tar que caldrà reno­var, com a mesura de segu­re­tat, una bona part de la coberta. “L’objec­tiu és que l’edi­fici sigui ocu­pat per l’alum­nat i pel pro­fes­so­rat amb mesu­res abso­lu­tes de segu­re­tat”, va dir, després de valo­rar que el cen­tre havia que­dat “nota­ble­ment malmès”. La resta de cen­tres dels bar­ris de Ponent també pre­sen­ten des­per­fec­tes.

L’Ajun­ta­ment de Tar­ra­gona ha ofert allot­ja­ment a totes les per­so­nes que hagin reque­rit pas­sar uns dies fora de casa i va anun­ciar que posarà a dis­po­sició de la ciu­ta­da­nia suport psi­cològic indi­vi­du­a­lit­zat al cen­tre de ser­veis soci­als de Ponent i acom­pa­nya­ment gru­pal al cen­tre cívic Tor­re­forta.

L’alcalde de Tar­ra­gona, Pau Ricomà, va afir­mar que, després d’haver supor­tat “l’epi­sodi més fort” de la història de la indústria química tar­ra­go­nina, cal que aquest acci­dent “mar­qui un abans i un després”.

Sis­tema caduc

Ricomà també va fer referència a l’eficàcia dels pro­to­cols d’avís per acci­dent químic i va posar de mani­fest que el Pla­seqta està ori­en­tat amb cri­te­ris de fa “unes dècades”, per la qual cosa ara “seria molt més nor­mal que a través dels mòbils pugui enviar-se un mis­satge a tot­hom”, va defen­sar. L’alcalde va posar de mani­fest que la ciu­tat havia vis­cut “un moment de molta gra­ve­tat” i no va ama­gar que es va crear un “pro­blema comu­ni­ca­tiu molt impor­tant”. Hores després dels fets, Ricomà deia que era par­ti­dari que s’hagues­sin acti­vat les sire­nes pre­ven­ti­va­ment per deci­dir, poste­ri­or­ment, si calia con­fi­nar la població. Segons va avançar també ahir, el con­sis­tori es per­so­narà en les cau­ses penals que es puguin obrir per diri­mir res­pon­sa­bi­li­tats rela­ci­o­na­des amb l’explosió.

Reacció de l’empresa

L’empresa Iqoxe va eme­tre un comu­ni­cat ahir en el qual asse­gu­rava que ha obert una inves­ti­gació per acla­rir les cau­ses de l’acci­dent. En una breu nota, la com­pa­nyia indi­cava que està col·labo­rant amb els bom­bers per trans­va­sar el mate­rial que resta al dipòsit afec­tat. A més, també asse­nya­lava que s’ha posat en con­tacte amb les famílies de les vícti­mes per donar-los el con­dol “i tot allò que neces­si­tin”. Final­ment, l’empresa agraïa la tasca dels bom­bers i de la resta de ser­veis d’emergències per haver actuat en l’extinció de l’incendi.

El pre­si­dent de l’Asso­ci­ació Empre­sa­rial Química de Tar­ra­gona (AEQT), Rubén Fol­gado, va anun­ciar que l’enti­tat ha con­vo­cat reu­ni­ons “urgents” amb els prin­ci­pals agents del ter­ri­tori per “inten­tar col·labo­rar en la revisió del que va pas­sar a la planta d’Iqoxe i inten­tar inter­can­viar infor­mació per evi­tar que una cosa així es repe­teixi”. L’asso­ci­ació es mos­tra oberta a estu­diar amb la Gene­ra­li­tat, els ajun­ta­ments, els sin­di­cats i les asso­ci­a­ci­ons veïnals “qual­se­vol aspecte a millo­rar” en la gestió de les emergències i els pro­to­cols exis­tents. Fol­gado, que pre­si­deix l’AEQT des de fa poques set­ma­nes, va subrat­llar que l’asso­ci­ació ha estat en con­tacte “des del pri­mer moment” amb les ins­ti­tu­ci­ons del ter­ri­tori, les for­ces de segu­re­tat i els ser­veis d’emergència i va aplau­dir la manera com s’havia ges­ti­o­nat l’emergència.

LES FRASES

Hem estat coordinats amb les autoritats i hem seguit les seves instruccions
José Luis Morlanes
Conseller executiu d’iqoxe
Si haguéssim tingut la informació, hauríem pogut actuar més ràpidament
Miquel Buch
Conseller d’interior
Seria molt més normal que a través dels mòbils es pogués enviar un missatge a tothom
Pau Ricomà
alcalde de tarragona
Ens vam centrar en el rescat de víctimes i en l’impacte que podia tenir la columna de fum en els veïns
Albert Ventosa
Cap del dispositiu dels bombers

Bombers sense informació

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va revelar ahir que en els minuts posteriors a l’explosió, els serveis d’emergències no sabien quina substància s’estava cremant. Buch va al·legar que aquest va ser un dels motius que va fer endarrerir l’actuació dels bombers i va entorpir la difusió dels possibles avisos a la població. “Si haguéssim tingut la informació, hauríem pogut actuar més ràpidament”, va indicar el conseller, fent referència a la poca col·laboració que van trobar de part de l’empresa Iqoxe.

El cap operatiu dels bombers, Albert Ventosa, va explicar que en el moment d’accedir a la planta es van trobar “amb una simultaneïtat de focs petits”, causats per la deflagració del reactor d’òxid d’etilè. Bona part d’aquest òxid es va consumir en l’explosió, segons va comentar Ventosa. Per aquesta raó, la intervenció inicial, tant dels Bombers de la Generalitat com dels de la indústria “es va centrar en el rescat de víctimes i en l’impacte que podia tenir la columna de fum en la població”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.