Successos

El quadern negre

Tura Soler

Medalla merescuda, mal justificada

A veure si l’obsessió per donar una bona imatge ens taparà el talent.

Dia de les Esquadres. La veu d’en Joan Blanch, aquest gran orador que vesteix l’uniforme dels Mossos, anuncia la medalla de color i distintiu que ara mateix no recordo per a Anna Hospital. Espero que la veu anunciarà tots els mèrits de la doctora odontòloga forense Anna Hospital, que fa més de tres dècades, des de la medicina legal, ha fet més fàcil la feina dels policies. La perícia de la dentista forense ha permès identificar desenes de cadàvers a través de les dents. Per exemple, els cossos de Marc i Paula, els dos joves que van ser assassinats al pantà de Susqueda i que van ser trobats 32 dies després. Gràcies a un informe d’Anna Hospital i dos col·legues sobre una mossegada que tenia el cadàver una noia, Marina Ruiz, assassinada a Cervera, els Mossos van poder identificar i portar a judici un sospitós: Serafín Cervilla, el xicot de la víctima, que va ser condemnat a 26 anys de presó. És el primer cas, almenys a Catalunya, d’un homicida identificar per les dents. Mèrit d’Anna Hospital. La podeu veure en l’episodi de Crims que narra el cas de Marina Ruiz

La doctora Anna Hospital va ser a Tailàndia, classificant dades per identificar 5.000 dels 290.000 cadàvers que va causar el tsunami. Va ajudar en les tasques d’identificació dels morts per l’atemptat de l’11-M a Madrid i també va ser als Alps després de la tragèdia de l’avió de Germanwings per ajudar en les tasques d’identificació de les víctimes. Ha participat en cursos de formació i d’instrucció compartint els seus coneixements en la matèria en què ella tant destaca, ha participat en l’organització de simulacres de catàstrofes per instruir policies i altres agents d’emergències. La llista de mèrits d’Anna Hospital és llarga. Ella ni tan sols recorda el nombre d’aixecaments de cadàvers i d’autòpsies que ha fet. Sí que recorda que una vegada va salvar la vida a un col·lega que s’havia ennuegat. Li va poder fer la maniobra de Heimlich a temps i va recuperar la respiració. Li va trencar una costella però li va salvar la vida. Aquesta és la doctora Hospital i aquests són alguns, no tots, dels seus mèrits professionals.

Però la veu no menciona cap d’aquest reguitzell de mèrits.

-“Medalla (...) per a Anna Hospital, que va ser la primera dona metge forense de Girona.”

Quedo estupefacta. De debò a una professional amb aquest currículum i una llarga trajectòria professional marcada per la bona perícia i la humanitat en una matèria tan complexa, se li dona la medalla perquè va ser “la primera dona”? No podien haver afegit un parell de frases sintetitzant els seus mèrits perquè les pronunciés l’orador?

A veure si en farem un gra massa, en aquest objectiu de la feminització, i al final els arbres no ens deixaran veure el bosc o, dit d’una altra manera, l’obsessió per donar una bona imatge ens taparà el talent. Els Mossos ja fa temps que en tots els discursos ens entaforen la feminització del cos. Seria una autèntica aberració que es fes discriminació per raó de sexe, però potser seria millor fixar com a objectius l’efectivitat i la professionalitat, aquestes virtuts que, ningú ho pot negar, té l’homenatjada metge forense Anna Hospital. Medalla merescuda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia