Punt divers

La crisi del sector agrari marca la novena edició de la Jornada Reg i Futur de Mollerussa

La crisi de preus per la qual està passant el sector agrari ha marcat la novena edició de la Jornada Reg i Futur que ha tingut lloc a Mollerussa. Així ho ha expressat el president de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell, Ramon Carné, que malgrat tot s'ha marcat un any més el repte de la modernització del regadiu com a objectiu principal amb la necessitat d'afrontar-lo de forma conjunta entre el sector i l'Administració. Un dels ponents que ha participat, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manuel Hernàndez, ha comentat que per compatibilitzar el regadiu entre el Canal d'Urgell i el Segarra-Garrigues cal parlar fermament de l'harmonització dels rius Noguera Pallaresa i Ribagorçana.

La crisi del sector agrari amb preus que se situen sota mínims ha estat un dels factors claus que han marcat la novena edició de la Jornada Reg i Futur que cada any convoca la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell. En aquest sentit, una de les qüestions que any rere any sempre es posa al damunt de la taula és la modernització dels Canals d'Urgell i les seves finques per tal d'optimitzar al màxim l'aigua que es necessita per regar. Ramon Carné ha assenyalat que fa nou anys que s'està parlant d'això i que sembla que no s'hagi avançat res, però malgrat tot, ha volgut destacar que si que s'han fet avenços en l'optimització d'aigua, s'han tirat endavant les collites i durant aquest temps no ha faltat mai aigua als municipis.Segons Carné, encara que no s'hagin modernitzat les finques si que s'han modernitzat els canal amb diferents actuacions que s'han portat a terme de forma conjunta amb l'ACA. Així, s'ha mostrat orgullós que durant els darrers sis anys no hi ha hagut cap problema important al canal. Carné considera que el dia que hi hagi recursos suficients a l'Administració i l'agricultura sigui rentable, es podrà parlar de solucions per la modernització.D'altra banda, Carné ha volgut destacar que actualment l'embassament de Rialb (Noguera) està a punt d'assolir la seva cota màxima de capacitat i que pels volts de la primavera, una vegada s'hagi fet la darrera prova de càrrega de la presa, es podrà explotar de forma total aquest pantà.Carné s'ha mostrat convençut que hi pot haver un equilibri entre el funcionament dels Canals d'Urgell i el Segarra-Garrigues tot i que no ha descartat que algun any les coses puguin anar malament. Així mateix, ha matisat que caldrà saber quantes hectàrees finalment es podran regar al Segarra-Garrigues en funció de com s'acabin definint dels Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA). De la mateixa manera que el director de l'ACA, Carné ha apostat per l'harmonització del Noguera Pallaresa i el Ribagorçana, per garantir el regadiu als dos canals, una qüestió per la qual cal acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).Precisament el director de l'ACA, Manuel Hernández, ha destacat que la jornada de Mollerussa és un bon punt de trobada per la sinèrgia que ha d'haver-hi entre l'aigua, el món agrari i la indústria. Hernández ha parlat de la necessitat que també s'ha de tenir en compte l'aigua que necessita el medi per no deixar-lo 'sec'. En aquest sentit, el director de l'ACA ha apostat perquè productors i Administració facin un esforç per modernitzar el canal i ha afegit que el Pla de regadius que tindrà vigència fins al 2020 ja contempla tot això.A la jornada Reg i Futur hi ha participat més de 200 persones vinculades al món agrari i ramader així com també industrial. L'acte ha tingut lloc al teatre l'Amistat de Mollerussa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.