maresme
Antifrau investiga el sobrecost de l'edifici públic del Rengle de Mataró
L'oficina reclama documentació diversa dos anys després que l'actual govern li traslladés les sospites de presumptes irregularitats
L'obra pressupostada en 18,1 milions va acabar costant 25,6
L'Oficina Antifrau de Catalunya ha reclamat a l'Ajuntament de Mataró informació diversa sobre l'edifici d'oficines d'El Rengle de Mataró, construït per l'empresa pública PUMSA entre els anys 2007 i 2010, quan a la ciutat governava el PSC amb ICV-EUiA i ERC. L'alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), ha explicat avui en roda de premsa que l'actuació d'Antifrau arriba dos anys després que l'actual govern informés de presumptes irregularitats sobre aquesta obra tan bon punt el seu grup va accedir a l'Ajuntament. En concret, Mora recorda que se'ls va transmetre la important desviació econòmica respecte al pressupost inicial –de 18,1 milions pressupostats va acabar costant 25,6 milions– i que malgrat que les obres van acabar el juliol de 2010, la factura no va ser entregada fins al gener del 2012. “Malgrat haver una desviació respecte al pressupost de més del 40% no va passar pel consell d'administració de PUMSA i això s'ha d'investigar”, ha assenyalat l'alcalde que ha insistit a destacar la importància de “garantir la màxima transparència i informació sobre les actuacions que afecten a l'Ajuntament de Mataró”. Tot i això, Joan Mora ha evitat “assenyalar ningú” quan es tracta de buscar responsabilitats i ha destacat que des del seu govern “es treballa amb la màxima tranquil·litat”.
Tota la informació
Entre la documentació que reclama l'Oficina Antifrau, i que se li ha de lliurar en un màxim de deu dies –el termini acaba el proper dia 18– hi ha el certificat del secretari de l'Ajuntament relatiu a la composició de la Junta General, del Consell d'Administració i l'òrgan de contractació de PUMSA amb noms i cognoms i càrrecs que exercien en les dates de licitació. També es demanen les persones encarregades de la direcció de l'obra i els representants de l'empresa o empreses adjudicatàries i en quins tràmits van intervenir durant la construcció de l'edifici així com quines de les propostes d'ampliació o modificació i quines de les ordres de canvi del contracte de construcció de l'edifici d'El Rengle van sera utoritzades, amb la relació de persones que les van autoritzar.
A la presidenta de PUMSA i regidora d'Urbanisme, Montserrat Rodríguez, Antifrau li demana, entre d'altres, el plec de clàusules administratives particulars per a la licitació i adjudicació del contractes de les obres de construcció de l'edifici –que es va adjudicar a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC)–, el contracte inicial i les possibles modificacions i la justificació de preus i els pressupostos desglossats. També la relació de persones qye han exercit a PUMSA les funcions d'intervenció i control d'eficàcia previstes per la llei i les actes del consell d'administració en que s'hagi inclòs com a punt de l'ordre del dia.
En tot cas, l'alcalde ha assegurat que la intervenció d'Antifrau no ha d'afectar el pacte amb què el consistori ha arribat amb FCC per pagar-li el deute que encara té per la construcció de l'edifici.