Administracions

Unió Europea

Espanya és el quart estat de la UE amb més irregularitats en l’ús de fons estructurals i agrícoles, segons l’OLAF

L’impacte dels casos és del 0,98% sobre els fons rebuts

Espanya és el quart estat de la Unió Europea (UE) on s’han detectat més irregularitats en els últims quatre anys en la gestió de fons estructurals i agrícoles, segons l’informe anual de l’Oficina Europea de Lluita Contra el Frau (OLAF), si bé la tendència és a la baixa.

En concret, l’informe comptabilitza 3.178 irregularitats entre el 2017 i el 2021 relacionades amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), el Fons Social Europeu (FSE), el Fons Europeu de Desenvolupament Rural (Feader), el Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i el Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

Aquesta xifra representa un impacte financer equivalent al 0,98% del fons rebuts –inferior a la mitjana europea de l’1,5%- i l’OLAF només ha conclòs vuit investigacions. El total d’irregularitats detectades en l’últim informe és inferior a les 11.029 irregularitats que contenia l’informe de l’OLAF de 2020 – amb un impacte del 2,7% sobre els fons rebuts- i les més de 5.000 corresponents a l’any passat.

En tots dos casos, l’Estat espanyol era el soci comunitari amb més irregularitats detectades, però a l’informe d’aquest any ocupa la quarta posició per darrere de Polònia (4.039), Romania (3.738) i Itàlia (3.369).

Al conjunt de la UE, l’OLAF i els Estats membres (que estan obligats a informar aquest organisme de totes les irregularitats que superin els 10.000 euros) van detectar  29.563 activitats fraudulentes que van afectar els fons estructurals i agrícoles europeus entre 2017 i 2021.

En el passat exercici, l’OLAF va recomanar la recuperació de 527,4 milions d’euros per al pressupost de la UE després de concloure 212 i obrir-ne 234 de noves, arrel de les 1.110 comunicacions rebudes i analitzades pels seus experts.

L’oficina antifrau europea adverteix que els defraudadors són “més sofisticats i versàtils” i que hi ha “infiltració de grups delictius organitzats a través de padrons d’irregularitats administratives”.

L’informe remarca que els defraudadors han aconseguit traslladar grans quantitats de mercaderies dividint el carregament en enviaments més petits i que els “models complexos de societats fantasma establertes en nombroses jurisdiccions, fins i tot a fora de la UE, han servit per cobrir la infravaloració de béns i el frau en origen”.

Segons l’agència, l’últim any han sorgit nous sistemes de frau relacionats amb la pandèmia de Covid-9, les transicions ecològica i digital i la gestió de residus que també podrien afectar els fons de recuperació Next Generation EU a mesura que avanci la seva execució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins