Societat

gastronomia

La cuina ebrenca trepitja fort

El restaurant L'Antic Molí d'Ulldecona s'afegeix a Les Moles i Villa Retiro i aconsegueix una estrella Michelin, que el situa al mapa

Els xefs aposten pels productes del territori en els seus plats

La cuina ebrenca agafa embran­zida i comença a ser reco­ne­guda. El cui­ner de L'Antic Molí d'Ull­de­cona, Vicent Gui­merà, ha acon­se­guit una estre­lla Mic­he­lin i ara ja són tres els res­tau­rants ebrencs amb aquesta dis­tinció. Així, Gui­merà s'afe­geix al xef Fran López de Villa Retiro de Xerta, que la manté des del 2009 i en gua­nya una altra per al res­tau­rant Xerta de Bar­ce­lona, i a Jeroni Cas­tell, de Les Moles (també d'Ull­de­cona), que con­serva l'estre­lla des del 2013. “Fa qua­tre anys que vam fer un canvi en la carta, però no esperàvem aquest reco­nei­xe­ment enguany”, ha admès Gui­merà, nome­nat també Cui­ner de l'Any.

El fet que el cui­ner de Les Moles ja tingués una estre­lla Mic­he­lin feia que Gui­merà pensés que era més difícil obte­nir-la. “Que un poble que no arriba als 7.000 habi­tants tin­gui dos res­tau­rants amb estre­lla no és habi­tual”, ha dit el cui­ner de L'Antic Molí. Però per als res­pon­sa­bles de Mic­he­lin no ha estat cap impe­di­ment la pro­xi­mi­tat entre els dos res­tau­rants del Montsià.

Si alguna cosa tenen en comú els tres res­tau­rants ebrencs amb estre­lla Mic­he­lin és la seua clara aposta pels pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. “La meua cuina és de mer­cat amb base slow food. Pre­paro pro­duc­tes del ter­ri­tori del Sénia amb molta passió: mus­clos, cai­xe­tes, gale­res, ostres, etcètera”, ha mani­fes­tat Gui­merà. Durant el mes de febrer, L'Antic Molí ofe­reix un menú degus­tació de galera amb un total de 16 plats dife­rents. De fet, l'ins­pec­tor de Mic­he­lin va ser al res­tau­rant d'Ull­de­cona el mes de febrer pas­sat i després de dinar, com és habi­tual, es va iden­ti­fi­car.

L'obtenció de l'estre­lla Mic­he­lin afe­geix pressió al cui­ner de L'Antic Molí, que ha vist com les reser­ves s'han mul­ti­pli­cat en els dar­rers dies. “Ara juguem una lliga dife­rent, però hem d'apren­dre a ges­ti­o­nar-ho i con­ti­nuar amb la nos­tra feina cons­tant i diària, que és la que ens ha por­tat fins aquí”, ha dit Gui­merà, que fa dotze anys que va obrir el res­tau­rant, seguint la tra­dició fami­liar. En aquest sen­tit, L'Antic Molí man­tindrà el menú diari i el del dis­sabte de cara al futur.

Per la seua banda, el cui­ner Jeroni Cas­tell manté que l'estre­lla Mic­he­lin afe­geix pressió per l'exigència dels comen­sals, però també els ha permès incre­men­tar les reser­ves. “Un dels pro­ble­mes a l'hora de mun­tar un res­tau­rant és l'escassa població de les Ter­res de l'Ebre, i l'estre­lla Mic­he­lin ens ha posat al mapa i ens aporta cli­ents de cen­te­nars de quilòmetres”, ha expli­cat Cas­tell, que admet que quinze anys enrere era “impen­sa­ble” que l'Ebre tingués tres res­tau­rants amb una estre­lla Mic­he­lin. El cui­ner de Les Moles no s'atre­veix a pre­veure, però, si en el futur més res­tau­rants ebrencs acon­se­gui­ran aquesta dis­tinció. “La cuina ebrenca ha fet un salt qua­li­ta­tiu, hem pas­sat d'una cuina típica del Delta a una altra d'autor amb els pro­duc­tes del ter­ri­tori”, ha asse­nya­lat Cas­tell. L'oli d'oliva, la gar­rofa, la carn de cabra sal­vatge dels Ports o les ostres del Delta són alguns dels pro­duc­tes que aquest cui­ner auto­di­dacte uti­litza en els seus plats. I també el xef de Villa Retiro aposta per la cuina de pro­xi­mi­tat amb l'arròs, l'angula, l'ostra, el peix de la Ràpita, els ous de cor­ral i els pro­duc­tes d'horta. “Ofe­rim cuina de pro­ducte i li afe­gim tècnica, fem una versió més avançada”, ha dit Fran López, el xef de Villa Retiro i Xerta, on en pocs mesos ha obtin­gut l'estre­lla.

“Obtenir més estrelles ens afavoreix a tots”

El cuiner de Villa Retiro, Fran López, va ser el primer ebrenc que va aconseguir una estrella Michelin, i enguany n'ha guanyat una altra pel restaurant Xerta de Barcelona. “Hem portat la cuina del nostre territori a la capital, on ha tingut molta acceptació”, ha manifestat Fran López. En un futur espera que més restaurants ebrencs puguin seguir el camí que ell va obrir. “Com més restaurants tinguen estrella Michelin, més beneficiats en sortirem tots, tant els que ja en tenim com la resta, així com altres sectors com l'agroalimentari i el turístic”, ha dit López, que pensa que l'Ebre ha de seguir el model de les comarques gironines i apostar fort pel turisme gastronòmic. Villa Retiro té des d'aquest curs una escola de cuina, que ha arrencat amb un curs i l'any que ve se n'hi afegiran un parell més.

L'impuls del sector agroalimentari des d'una perspectiva territorial és un dels objectius de la reserva de la biosfera de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia