Medi ambient

Descobreixen al Pla de l’Estany una nova espècie de cargol d’aigua diminut

Se l’ha anomenat ‘Vilertia’, els exemplars més grossos del qual mesuren 1,5 mil·límetres, i viu en aigües subterrànies

És endèmic del riu Fluvià

L’Associació Catalana de Malacologia (ACM) ha descobert un cargol aquàtic diminut endèmic de la conca del riu Fluvià. La troballa s’ha fet a Vilert, un nucli dins del terme municipal d’Esponellà i en honor al qual els investigadors han decidit anomenar-lo Vilertia. Segons explica l’Agència Catalana de Notícies (ACN), com ha confirmat un laboratori alemany, no es tracta només d’una nova espècie, sinó d’un nou gènere o categoria que agrupa espècies similars. Un dels responsables del descobriment, Sergio Quiñonero, explica que va ser una “troballa casual”. “Pots intuir que allà hi pot haver alguna cosa, però mai ho saps del cert”, aclareix. A més, assegura que és “endèmic” perquè no s’ha trobat enlloc més.

El Vilertia viu en aigües subterrànies d’almenys dues fonts del municipi i ha estat difícil de localitzar per la seva mida i també pel seu hàbitat. Per una banda, els exemplars més grossos d’aquest cargol mesuren 1,5 mil·límetres, un aspecte que en dificulta la detecció i captura i, per l’altra, que visqui en aigües subterrànies el situa en un indret de difícil accés. “En aquest cas s’han pogut trobar, fotografiar i estudiar”, detalla orgullós Quiñonero, que hio afegeix que els exemplars es van descobrir a Vilert, després del temporal Glòria. Un fenomen meteorològic que l’artífex de la troballa està convençut que va contribuir en la detecció del cargol perquè “va fer pujar els aqüífers i això va expulsar les closques”.

Fruit de l’estudi posterior s’ha pogut determinar que el cargol “és cec perquè no té ulls” i també que “és un bon bioindicador”. Això significa que les fonts estan netes perquè es tracta d’una “espècie que no tolera la contaminació”. En aquesta línia, des de l’ACM demanen ara que es preservin les fonts d’Esponellà en el seu estat original i no s’hi faci cap actuació per afavorir aquesta espècie. “Qualsevol acció podria fer desaparèixer el Vilertia”, alerta el membre de l’associació. Al Vilertia l’han definit com a cargol endèmic de la conca del Fluvià perquè no se n’ha trobat cap més exemplar enlloc. Del seu aspecte morfològic destaca la seva mida però també la closca, que és circular i tendeix a plana. Pel que fa al nom, el membre de l’ACM detalla que els va semblar “adequat” posar-li el del primer lloc on va ser descobert.

L’Associació Catalana de Malacologia, ubicada al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, fa més de dues dècades que es dedica a la recerca científica i divulgació de temes relacionats amb els mol·luscs. Fundada el 1997, la seva activitat sobre el terreny ha permès fins ara descriure diferents espècies invasores a Catalunya. “Ens vam adonar que hi ha casos emblemàtics com el del cargol poma del Delta de l’Ebre, que és conegut, però que ni havia molts que passaven desapercebuts tot i tenir una distribució molt àmplia al territori”, alerta Quiñonero. Des de l’ACM també han identificat fins a divuit espècies de cargols d’aigües.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL