Medi ambient

vimbodí i poblet

Talen 45 ha de pins al bosc de Poblet per la sequera

La gravíssima sequera que afecta la major part de Cata­lu­nya també deixa notar els seus efec­tes a les grans mas­ses bos­co­ses, on la situ­ació ha estat qua­li­fi­cada de “dramàtica” des del govern. I és que, més enllà que aquesta tar­dor han escas­se­jat arreu els bolets, un fet que sem­bla anecdòtic però que d’entrada ha res­tat afluència i acti­vi­tat econòmica a molts indrets del país que en són depen­dents en aquesta època, molts arbres també s’han tenyit de roig i marró tot i ser de fulla perenne. O han per­dut gran part del fullatge. Tot això no és pas un fet natu­ral de l’estació, sinó que ho ha cau­sat l’estrès hídric que els pro­voca des de ja fa molts mesos la falta d’aigua, que també els ha fet més vul­ne­ra­bles a les pla­gues i, al cap i a la fi, n’està cau­sant la mort.

Un dels casos més pre­o­cu­pants s’ha donat al Paratge Natu­ral d’Interès Naci­o­nal (PNIN) de Poblet, a la Conca de Bar­berà, on unes 300 hectàrees de les vora 3.000 que cons­ti­tu­ei­xen l’espai patei­xen exac­ta­ment la situ­ació des­crita, al vol­tant del 10% de l’àrea pro­te­gida. A diferència d’altres vari­e­tats que estan resis­tint millor, la major part dels afec­tats són exem­plars de l’espècie forana de pi pinas­tre, pro­ce­dent del nord de l’Estat, que van ser plan­tats als anys sei­xanta i que estan menys acli­ma­tats a les altes tem­pe­ra­tu­res i la falta d’humi­tat del clima medi­ter­rani, fenòmens que a les mun­ta­nyes de Pra­des s’han accen­tuat espe­ci­al­ment en els últims anys. Debi­li­tats i amb menys capa­ci­tat de res­posta natu­ral pels efec­tes del canvi climàtic, els pins han estat afec­tats a sobre per una plaga d’insec­tes per­fo­ra­dors a què han con­tribuït també les matei­xes altes tem­pe­ra­tu­res, que ja es va detec­tar a prin­ci­pis de la pri­ma­vera pas­sada, quan la sequera ja havia començat a fer estralls, però que s’esten­dria ràpida­ment i a l’estiu i a la tar­dor s’han evi­den­ciat espe­ci­al­ment.

Els ges­tors del paratge van inten­tar a l’estiu col·locar tram­pes de fero­mo­nes per mirar de rebai­xar la colònia d’insec­tes, però l’intent no va gene­rar cap­tu­res sig­ni­fi­ca­ti­ves i no es va acon­se­guir l’objec­tiu d’aïllar el focus. A part, vista l’experiència en epi­so­dis simi­lars patits els últims anys en pine­des de pi pinyo­ner del Maresme i la Selva, es va con­cloure que l’opció de dei­xar en peu els arbres no afec­tats ini­ci­al­ment tam­poc havia estat posi­tiva, ja que a la llarga allà es van haver de talar igual­ment. Per això, el Depar­ta­ment d’Acció Climàtica va deci­dir a l’estiu que talar-los tots seria la millor opció en alguns punts del bosc de Poblet. Això sí, calia espe­rar a fer-ho en l’època opor­tuna per evi­tar que l’acció servís per aju­dar a pro­pa­gar encara més la plaga.

Ha estat final­ment fa poques set­ma­nes, així, que l’ofi­cina del PNIN ha començat la tala d’unes 45 hectàrees de pins, la major part dels quals es tro­ben al bar­ranc de Tor­ners. Fins i tot hi tre­ba­llen els caps de set­mana. En aquesta zona, al vol­tant del 80% d’aquests arbres han mort, però es tala­ran gai­rebé tots per mirar d’evi­tar pre­ci­sa­ment que es pro­pa­gui la mor­tal­dat a la resta del paratge natu­ral, i reduir també el risc d’incendi fores­tal amb vista a l’estiu, l’altra gran pre­o­cu­pació que genera la situ­ació.

En tot cas, es pre­veu que els pins siguin subs­tituïts de manera natu­ral per les alzi­nes més pròpies de la zona que ara que­den en molts casos just a sota, amb la qual cosa no es com­pro­metrà el futur de la massa bos­cosa, i es farà un segui­ment de si la rege­ne­ració es pro­du­eix per si mateixa per valo­rar si s’hi fa cap més actu­ació.

De fet, segons fonts con­sul­ta­des per El Punt Avui, un altre punt crític dins del mateix PNIN són els come­llars de Sant Miquel, al bar­ranc de la Tri­ni­tat, però en aquest cas els ges­tors espe­ra­ran a veure com evo­lu­ci­o­nen a l’hivern i si els arbres superen la pri­ma­vera. També n’hi ha al bar­ranc de la Pena, però en aquest cas de manera molt més aïllada, amb la qual cosa només es tala­ran els més pro­pers a la pista fores­tal per evi­tar que cai­guin i puguin ser una altra font de ris­cos.

LA XIFRA

300
hectàrees
de pins del PNIN de Poblet estan afectades, un 10% de l’àrea protegida. El futur, una gestió forestal més “activa”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.