Ascó pressiona l'Estat per aconseguir la seu de l'MTC
L'Ajuntament riberenc registra a la Moncloa, al Ministeri d'Indústria i al CSN un dictamen tècnic “independent” que avala la seua candidatura
És un informe del Col·legi d'Enginyers Industrials
L'Ajuntament d'Ascó no dóna per perduda la cursa per aconseguir la seu del magatzem temporal centralitzat (MTC) dels residus nuclears de tot l'Estat. Just una setmana després que el consell de ministres deixés al damunt de la taula la decisió sobre l'emplaçament de l'MTC, el consistori riberenc va trencar ahir el seu silenci tot afirmant que Ascó té la millor candidatura. I per reblar el clau de la reivindicació, l'Ajuntament va entrar al registre de la Moncloa, del Ministeri d'Indústria i del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) un dictamen redactat pel Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC), que situa Ascó com l'emplaçament “tècnicament idoni” per instal·lar-hi l'MTC.
L'estudi és un encàrrec del consistori al col·legi professional, ja que els enginyers industrials han assessorat diverses administracions i la mateixa Generalitat a l'hora de legislar. L'Ajuntament d'Ascó va demanar al COEIC una anàlisi ”objectiva, rigorosa i independent” sobre les característiques tècniques de les diverses candidatures al magatzem de residus nuclears. Amb tot, el Col·legi d'Enginyers Industrials és una de les entitats empresarials catalanes que s'han situat públicament a favor de la candidatura d'Ascó. Així, aquest dijous el COEIC signava un comunicat conjunt amb el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, Pimec, la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) i Pimec Tarragona, en què manifestaven que Ascó és “la millor opció” per posar-hi l'MTC. De fet, instaven el govern de l'Estat a revaluar les puntuacions atorgades a les diverses candidatures en l'informe interministerial, així com a “decantar-se per Ascó” en la seua decisió definitiva.
Siga com siga, al dictamen s'analitzen les quatre candidatures més ben situades segons l'informe governamental: Zarra, Ascó, Yebra i Villar de Cañas. En aquest sentit, el COEIC conclou que l'informe conté “defectes importants”, i proposa revisar fins a set dels vint paràmetres del document, així com la qualificació dels quatre emplaçaments estudiats. Segons els enginyers industrials, Ascó té la candidatura tècnicament més ben valorada, davant de Yebra, Zarra i Villar de Cañas. Per això, l'Ajuntament demana al govern de l'Estat que tinga en compte “aquestes noves aportacions” per prendre una decisió ajustada “als criteris tècnics, i no a d'altres”.