la contra

L'Espartac juga a casa

El programa «Divendres» de TV3 s'instal·la tres dies a la plaça Santa Anna de Mataró

La invasió de focus, objectius, baranes, furgonetes no deixaven un forat a la plaça Santa Anna de Mataró. Un tràiler de TV3 s'ha instal·lat tres dies entremig de les parades i l'arbre de Nadal. La plaça no donava per a més. El culpable de tot plegat és el mataroní Espartac Peran que ja va anunciar des del programa que condueix amb Xavi Coral que retransmetria l'ambient nadalenc «jugant a casa». Això ja se sap que, com en el camp futbolístic, dóna avantatge als jugadors, i en aquest cas s'en va sortir per golejada.

Ahir el programa televisiu de tarda de TV3 va mobilitzar, sota el fred i la pluja, centenars de mataronins que, com si fossin en plena festa major, van saltar i cantar comptant fins a quinze amb el so de la cançó del Bequetero. Peran va pujar dalt del seu camió tota la banda de l'Agrupació Musical del Maresme engalanats de vermell i tocant l'himne que s'ha convertit en el tret de sortida de les Santes. Segons va explicar ell mateix, amb aquesta actuació es compensava el fet que no s'haguessin pogut presentar a l'audiència la família Robafaves. Com molts mataronins, l'Espartac havia fet gala des del primer dia dels gegants de la ciutat i sobretot del seu cap de família, en Robafaves.

De fet, una de les primeres connexions en directe dilluns a la tarda va ser perquè el traginer de contes Pep Duran expliqués la història d'on ve aquest nom que també porta la llibreria de la ciutat que ell va fundar. Ahir l'Espartac només va poder mostrar els rams de la Geganta i la Toneta que va oferir a les directores de les corals que es van aplegar per fer una versió de la música del programa. Els nens i nenes que van cantar amb entusiasme els va faltar la sortida dels gegants fora del calendari oficial de la festa major. La família gegantera és cara de veure fora d'aquestes dates, però sembla que per sortir per televisió haurien fet una excepció.

L'Espartac va recórrer a la festa major per donar a conèixer Mataró a tot el país. A tocar de Nadal, sembla més un producte fora de temporada, però està clar que la festa major és un dels atractius més potents de la ciutat. El periodista televisiu la coneix bé, i a més és un dels impulsors d'un dels actes més multitudinaris com és la Ruixada al parc Central.

Per fer les paus amb l'època de l'any que ens trobem, des del camió de TV3 es va improvisar un escenari dels Pastorets. Així es va recordar que a la ciutat hi ha una llarga tradició amb les actuacions que fins a finals de febrer es fan a la Sala Cabañes. Unes representacions que no tenen res a veure amb la versió còmica dels pastors convidats protagonitzats per Edu Soto i Barragán. Tots dos també «jugaven a casa», ja que un és de Mataró i l'altre viu a Argentona. Els que s'ho miraven des de baix reconeixien les cares televisives amb sorpresa. «Aquest el conec, és de Mataró», se sentia. Però amb tanta popularitat que escombrava cap a casa no quedava clar de qui parlaven.

I del Nadal de Mataró, també es va parlar de neules i torrons. L'equip tècnic del programa ho va tenir molt fàcil per gravar com fan les neules artesanes a Casa Graupera a la parada que tenien al costat del camió. Allà mateix també es van desplaçar el pastisser Claudi Uñó per explicar el turró d'autor, aquest any col·laborant amb la mestre i autora de contes infantils Lola Casas. El turró llibre, amb poema inclòs, convida a fer-li una queixalada. Per als que es van quedar al sofà de casa amb les ganes de conèixer per televisió en Robafaves hauran de fer l'esforç de venir a Mataró per festa major, quan toca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.