Infraestructures i serveis

El soterrament de l’R2 a Montcada dispara la licitació d’obra a Catalunya

La xifra puja a 972,3 milions el primer trimestre, un 41% que el 2021

La Cambra de Contractistes d’Obres alerta que la crisi de preus i desabastiment de materials pot fer quedar molts concursos deserts

El projecte per soterrar la línia R2 a Montcada i Reixac, amb un import de 384,7 milions d’euros, ha fet disparar la licitació d’obra pública a Catalunya fins als 972,3 milions en el primer trimestre del 2022, un 41% més en relació amb el mateix període del 2021, segons l’informe que ha fet públic la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC). En comparació amb el quart trimestre del 2021, les licitacions també han crescut el 29%. El projecte de Montcada acapara el 40% del total de la licitació a Catalunya i fa pujar l’import licitat per l’Administració General de l’Estat (AGE) fins als 460,9 milions, un 496% més respecte al primer trimestre del 2021, i la convertint en l’administració més activa (amb el 47,4% del total licitat).

L’administració local és el segon nivell més actiu, amb el 44,2% de tota la licitació trimestral, assolint 430 milions, un 8% més que fa un any. La CCOC destaca, però, que aquesta xifra inclou la licitació de Barcelona de Serveis Municipals S.A. (B:SM) de rehabilitació, millora i manteniment d’instal·lacions per un import de 49,1 MEUR, i que s’hauria d’anar concretant en el termini de dos anys. Pel que fa a la Generalitat, la licitació trimestral ha disminuït un 62% respecte del 2021, amb un import total de 81,4 milions, tot just el 8,5% del total licitat al primer trimestre de 2022.

Per organismes, Adif ha estat de manera destacada el més licitador del trimestre amb 425,3 milions, la gran majoria per a l’R2 a Montcada. Seguidament, hi ha BIMSA i Barcelona de Serveis Municipals S.A., amb 90 i 53,3 milions respectivament.

Licitació de serveis

D’altra banda, la licitació de serveis ha assolit el primer trimestre els 503,2 milions, que suposa una disminució del 3% respecte a fa un any i un augment del 45,6% en comparació al quart trimestre de 2021. Per administracions, la local ha licitat el 88,1%; la Generalitat, el 7%; i la de l’Estat, el 4,8%. Aquestes dues últimes han reduït significativament així la seva licitació, un 85% i un 66% respectivament en comparació al primer trimestre.

Per la seva part, l’administració local ha augmentat molt considerablement la seva licitació en serveis, un 73% més que el primer trimestre de l’any passat. Hi sobresurt l’Ajuntament de Girona, que ha licitat per un import de 153,6 milions i una durada de 8 anys els serveis de neteja viària, de recollida i trasllat de residus sòlids urbans i gestió de les deixalleries, i la de l’Ajuntament de Manresa, per import de 92,3 milions i una durada d’11 anys pels serveis de recollida de residus municipals i la neteja viària. En aquest sentit, cal destacar que els contractes de serveis tenen una durada plurianual i, per tant, la seva licitació no és recurrent.

Alerta dels contractistes

“Tot i els increments de la licitació experimentats, el sector de la construcció està patint un període de gran incertesa i inestabilitat”, ha volgut recordar la Cambra de Contractistes d’Obres, que considera que el conflicte bèl·lic a Ucraïna està agreujant encara més la crisi de desabastiment i d’increment de preus de materials iniciada a conseqüència de la pandèmia. “Des de l’inici del conflicte, materials com el ferro, el níquel, l’alumini i la fusta han experimentat forts increments en els preus i els costos de l’energia s’han disparat en nivells inassolibles per algunes empreses”, ha apuntat.

264 obres desertes

“Aquesta situació està portant al límit a les empreses constructores, ja que el conflicte bèl·lic impacta directament en els preus dels materials de la construcció i fa molt difícil de preveure els costos reals d’una obra”, ha alertat la Cambra, que destapa que aquesta incertesa fa que moltes licitacions quedin desertes davant l’elevada inestabilitat en els preus i la falta de mecanismes que els adaptin a la realitat. La xifra d’obres desertes a Catalunya durant l’any 2021 ja va ascendeir a 264, per un import total de 59,1 milions.

Això sí, la CCOC valora positivament, tot i considerar que té uns efectes molt limitats, les mesures excepcionals en matèria de revisió de preus en els contractes públics d’obres i demana agilitat en la seva aplicació. Finalment, demana la implementació de mesures d’agilització en la gestió dels fons europeus Next Generation EU, per tal de no fer perillar la posada en marxa de projectes vinculats. En aquest sentit, des de juny del 2021 només 28 licitacions d’obres, per un import total de 150,5 milions, hi han estat vinculades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT