Infraestructures

Tortosa

Tortosa tanca el conflicte pel velòdrom amb la nova àrea ciclista de Vinallop

L'Ajuntament estrena diumenge un complex per fer-hi ciclisme de carretera, BMX i trial

Bel no ha cobert ni millorat la instal·lació vella en aquest mandat

Quatre anys després de la polèmica per l'enderrocament del velòdrom, Tortosa estrenarà aquest cap de setmana la nova àrea ciclista de Vinallop. El complex es va projectar inicialment com la torna perquè les entitats ciclistes acceptessen la desaparició del velòdrom, un equipament històric però molt degradat i infrautilitzat, el qual quedava afectat per la reforma de les instal·lacions esportives. Però l'alcalde anterior, Joan Sabaté (PSC), va decidir ajornar el projecte fins després de les eleccions del 2007, ja que el seu govern estava dividit. CiU va aprofitar políticament el conflicte i, de fet, va guanyar les eleccions amb la promesa que salvaria el velòdrom i que cobririen la instal·lació. Ara el velòdrom s'utilitza més però Ferran Bel ha admès que encara cal “millorar” la instal·lació.

La idea de Sabaté era fer un petit velòdrom al complex ciclista de Vinallop però el govern de CiU i ERC va apostar per reconvertir el projecte, tot mantenint el velòdrom de l'estadi municipal.

“El conflicte del velòdrom es va tancar el dia que vam decidir no enderrocar-lo, quan es va demostrar que no calia tocar el velòdrom per fer les noves piscines”, va remarcar ahir Bel. Així, l'alcalde va explicar que d'aquí a poques setmanes començaran les obres a l'estadi per construir el nou palau d'aigües, un pàrquing subterrani i un edifici administratiu. Però Bel va reconèixer que la cobertura del velòdrom haurà d'abordar-se en el proper mandat. L'Ajuntament va adjudicar les obres del complex ciclista de Vinallop l'octubre del 2008, amb un termini d'execució de cinc mesos, però el projecte ha experimentat diversos retards. De fet, l'objectiu del govern municipal era que entrés en funcionament la primavera o l'estiu del 2009. Bel va recordar, ahir, que han tingut problemes per retirar una línia elèctrica i que també han hagut de condicionar l'entorn i fer un accés directe des de la carretera que va a Santa Bàrbara. A més, també han cobert la pista poliesportiva de Vinallop. En total, el consistori ha fet a Vinallop una inversió d'uns 1,7 milions d'euros, una xifra que inclou un ajut de 550.000 euros de la secretaria general de l'Esport.

L'àrea ciclista serà inaugurada diumenge al migdia, amb motiu d'una jornada de portes obertes. Les activitats ciclistes començaran a dos quarts de deu del matí, per donar a conèixer les modalitats de BMX, trial i ciclisme de carretera. D'altra banda, hi participaran ciclistes amb bicicletes adaptades, provinents del país Valencià, així com cicloturistes i integrants de la selecció catalana de BMX i de trial. Finalment, després dels parlaments oficials, es farà l'acte de lliurament de les bicicletes cedides per les empreses locals Fàbregues i L'Esplai Ciclista, amb què la Penya Ciclista Baix Ebre “Ja arribarem” farà les pràctiques de ciclisme d'iniciació. Abans, dissabte al vespre, es farà una taula rodona a l'auditori Felip Pedrell, sota el títol De la base a l'elit professional, que tindrà la presència d'algunes figures del ciclisme de l'Ebre i de la resta del país, com Xavier Florencio i Josep Antoni Escuredo.El col·loqui començarà a dos quarts de vuit del vespre, amb la participació de la presidenta de la Federació Catalana de Ciclisme, Carme Mas, i d'Andreu Canals, president de la federació balear.

LA XIFRA

1,7
milions d'euros
ha invertit l'Ajuntament de Tortosa en la millora de la zona esportiva i en l'àrea ciclista de Vinallop.

El següent pas, un centre de BTT

GUSTAU MORENO

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va anunciar ahir la signatura d'un conveni amb la Penya Ciclista “Ja arribarem”, que a la vegada té un acord amb la Federació Catalana de Ciclisme. L'objectiu és que el complex de Vinallop siga un centre de tecnificació de ciclisme d'aquí a un any, i poder fer-hi competicions de caràcter nacional. A més d'un circuit de ciclisme de carretera de 1.050 metres, també hi ha un de BMX de 270 metres, un circuit de trial de 2.385 metres quadrats i un recorregut escolar de 780 metres quadrats. El complex es completa amb un edifici de serveis de 409 metres quadrats, amb vestidors, despatxos i una aula de formació. D'altra banda, Bel va anunciar que voldrien fer-hi un centre de BTT per potenciar els usos lúdics i turístics, tot connectant el complex a la via verda.Segons l'alcalde, la previsió és fer un carril bici des de Tortosa per l'eix de l'Ebre, travessar el canal de la Dreta, i enllaçar amb l'antiga via del tren, fins arribar a Vinallop. Un cop a l'àrea ciclista, que té vestidors i dutxes, es podrien fer rutes en bicicleta de muntanya per senders i camins rurals, fins arribar al massís dels Ports. De fet, la idea de l'Ajuntament és poder fer aquest tipus de rutes en BTT tant a Vinallop com al poble de Bítem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes