Empresaris, universitats i partits reclamen un centre d’FP integrada a Rubí
Empresaris, representants dels polígons industrials universitats, sindicats, partits polítics i l’Ajuntament, que integren la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR) han reivindicat al departament d’Educació de la Generalitat la creació d’un Centre de Formació Professional Integrada (CFPI) durant la setena trobada de l’organisme feta avui a la Masia de Can Serra.
Aquest centre estaria dedicat íntegrament a la formació professional en totes les seves modalitats: inicial, per a l’ocupació i contínua, per donar resposta a les necessitats reals del teixit productiu local.
Justifiquen que Rubí és una ciutat amb una economia diversificada i un sector industrial especialment fort: un 40% de les persones que hi treballen ho fan en el sector industrial. Tanmateix, l’oferta formativa actual d’FP es concentra en famílies associades al sector serveis, com Serveis socioculturals, Administració o Informàtica, mentre que les opcions industrials, com Fabricació mecànica o Electricitat, són encara limitades. “Aquest desajust entre l’oferta formativa i les necessitats del sector industrial pot generar una demanda insatisfeta de perfils tècnics especialitzats. A més, asseguren que la falta d’orientació i acompanyament especialitzat en FP a nivell local evidencia la urgència d’un CFPI, que “ordeni i concentri l’oferta formativa, responent a les necessitats del teixit productiu i de la ciutadania” ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez.
La demanda de la ciutat, que s’ha formalitzat a través d’una declaració, s’ha argumentat a través de la presentació del Pla d’acció de l’FP a Rubí, a càrrec del regidor d’Ocupació, Educació i Empresa de Rubí, Víctor Garcia Correas; i d’una taula rodona sobre l’impuls de la formació professional de la TCIR. Han participat del debat Francesc Roca Rosell, secretari de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya; Paco Ramos Martín, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya; Oriol Alba i Sendra, secretari general de CECOT i Xavier Pujol i Llordés, president de Pimec Vallès Occidental. Els diferents ponents han estat d’acord a destacar els beneficis d’apostar per una formació professional integrada que respongui a les necessitats del territori.
La declaració institucional per reclamar es debatrà es debatrà en la propera sessió plenària del Ple municipal.
Durant el consell també s’ha fet balanç de la feina feta en el marc d’aquest òrgan de governança compartida durant el 2023, posant l’accent en les accions per promoure la formació professional: la contractació d’alumnat en modalitat dual a l’Ajuntament; el projecte de Formació Ocupacional Dual en energies renovables, que ha permès la contractació de 19 joves; el cercador en línia de l’FP integrada, actualitzat constantment i complementat amb una versió impresa que es renova dues vegades l’any; i la participació a la Mesa de la Formació pel Treball per garantir que els municipis tinguin veu en la planificació de l’oferta formativa, entre d’altres.
En mobilitat, s’ha aprovat inicialment el projecte de la Zona de Baixes Emissions i s’ha impulsat l’estudi per a la segona estació de FGC.