Societat

Camins de pastors

De Santa Maria de Matamala a Campelles en BTT per la Ruta de la Transhumància, que uneix el Ripollès amb el Conflent

La ruta que pro­po­sem aquesta set­mana res­se­gueix els camins que els pas­tors d'una i altra banda del Piri­neu feien a l'estiu per por­tar els seus ramats des de la plana fins a les mun­ta­nyes, bus­cant pas­tu­res fres­ques. Uns camins de trans­humància a cavall del Con­flent, el Valles­pir i el Ripollès que con­fi­gu­ren un espai rama­der comú des de temps molt antics i una cul­tura com­par­tida, tal com asse­nya­len Fer­ran Mira­lles i Joan Rovira al lli­bre La trans­humància al Ripollès i al Canigó: «En aquest país de fron­tera, l'anar i venir de ramats ha bar­re­jat secu­lar­ment bes­tiar i per­so­nes, gent de l'un i l'altre ves­sant de la mun­ta­nya i de més enllà encara.»

Aquells antics camins de rama­de­ria con­fi­gu­ren avui l'ano­me­nada Ruta de la Trans­humància, un recor­re­gut d'uns 200 quilòmetres que comença a Santa Maria de Mata­mala, al Ripollès, i s'acaba a Pi de Con­flent, o a l'inrevés, ja que també es pot optar per fer-lo de nord a sud. La ruta, que és ideal per fer en BTT però que també es pot fer a peu o en 4x4, consta de set trams d'entre 20 i 50 quilòmetres cadas­cun. Aquí pro­po­sem els dos pri­mers trams si s'opta per fer la ruta de sud a nord, és a dir, de Santa Maria de Mata­mala a Gombrèn (22,94 km) i de Gombrèn a Cam­pe­lles (20,05 km), tot asse­nya­lant els punts d'interès que es merei­xen una atu­rada.

Tram 1.
Començarem la ruta a Santa Maria de Mata­mala, al muni­cipi de les Llos­ses, on arri­ba­rem per la car­re­tera C-26 que va de Ripoll a Berga. En aquest tram pas­sa­rem de la vall de la riera de Merlès, tri­butària del riu Llo­bre­gat, a la vall del riu Merdàs, ja tri­bu­tari del Fre­ser.

La ruta ens durà fins a Vila­donja, on veu­rem l'església de Santa Eulàlia, i la Riba abans d'enfi­lar una bai­xada fins al coll Car­les, punt de pas obli­gat pels ramats de la trans­humància. Aquest punt és també l'esmen­tada divisòria de les aigües. Con­ti­nu­a­rem bai­xant fins a cre­uar el Merdàs, dei­xant a la dreta el Camí Ral de Camp­devànol i les rutes 17 i 20 Ver­me­lles del Cen­tre BTT del Ripollès. En aquest punt dei­xa­rem la pista for­mi­go­nada i segui­rem a l'esquerra pel Camí Ral cap a Sant Llo­renç. Al km 20,440, després de cre­uar de nou el riu Merdàs, segui­rem a la dreta pel Camí Ral de Gombrèn, població que tro­ba­rem davant nos­tre quan arri­bem al quilòmetre 22,940 de la ruta.

A Gombrèn hi podem fer nit i aga­far for­ces per empren­dre l'endemà el segon tram de la ruta. Abans de reti­rar-nos a des­can­sar, però, podem apro­fi­tar per pas­se­jar pel petit nucli antic del poble, que con­serva l'aspecte de vila for­ti­fi­cada amb vells murs i un por­tal d'entrada, així com visi­tar el Museu del Comte Arnau, on veu­rem un recull de les exca­va­ci­ons arqueològiques fetes al cas­tell de Mata­plana, on, segons la lle­genda, el noble s'apa­rei­xia a la seva vídua després de mort.

Tram 2.

En aquest tram pas­sa­rem de la vall del Fre­ser i la vall del Merdàs a la vall del Rigat, pujant per Gombrèn i Mont­grony fins arri­bar a la ves­sant sud de la Serra del Mont­grony, sota els cims de la Covil i el Costa Pubi­lla. Per tra­ves­sar la Serra de Mont­grony ens veu­rem obli­gats a anar a peu en alguns trams i pujar empe­nyent la bici, tant pel coll de Coma Ermada com per l'altra pos­si­bi­li­tat alter­na­tiva de coll Pan.

Si les for­ces ens ho per­me­ten val la pena des­viar-se del camí per arri­bar fins al san­tu­ari del Mont­grony, on hi ha una hos­tat­ge­ria amb unes quan­tes habi­ta­ci­ons. A més de l'espec­ta­cu­lar vista panoràmica que hi ha des d'aquest punt, cal des­ta­car les esca­les talla­des a la roca viva que, segons la lle­genda, el comte va fer escul­pir les esca­les als seus serfs, als quals després es va negar a pagar el preu con­vin­gut. Les esca­les duen fins a la Cova de la Verge, edi­fi­cada en part dins una balma de la cin­glera, i més amunt encara, fins a l'església de Sant Pere de Mont­grony, un dels millors exem­ples de l'art romànic de la comarca. Des del san­tu­ari del Mont­grony es pot arri­bar fins a l'avenc de Sant Ou, un pro­fund avenc de 74 metres en dos trams ver­ti­cals que, segons la lle­genda, era uti­lit­zat com a pas­sadís pel comte Arnau per anar a sor­tir a les coves de Ribes.

Tor­nem al traçat de la Ruta de la Trans­humància. A par­tir del coll de Coma Ermada, situat a 1.880 m d'alti­tud, ini­ci­a­rem el des­cens cap a Cam­pe­lles, tot pas­sant pel coll de Prat de Jou i el coll d'Erola. Al km 38,790 dei­xa­rem a la nos­tra esquerra un bon mira­dor sobre la vall del Rigat i sobre el Puig­mal.

Aca­ba­rem la ruta en BTT a Cam­pe­lles, un terme muni­ci­pal mun­tanyós, cobert de bos­cos espes­sos, que té un nucli d'aire rural, amb cases molt res­tau­ra­des. Encara, però, podem fer una excursió a peu fins a les bal­mes del comte Arnau, que es tro­ben a la cin­glera de Sant Pere d'Auïra. Aques­tes bal­mes, segons diu la lle­genda, les uti­lit­zava el comte Arnau per parar embos­ca­des a les for­ces sarraïnes, apro­fi­tant el relleu.

FITXA DE LA RUTA

Dificultat. Alta
Distància. 43 km en total: 23 km del tram 1 i 20 km del tram 2
Ascensió acumulada. 549 m al tram 1 i 1.106 m al tram 2
Portal turístic del Ripollès. www.elripollès.com
Centre BTT del Ripollès. Punt d'acolliment: Alberg Rural Ruta del Ferro. Parc de l'Estació, s/n. Sant Joan de les Abadesses. Tel. 972 72 04 95 www.rutadelferro.com
Oficina de Turisme de Ripoll. Pl. Abat Oliba, s/n. Tel. 972 70 23 51 www.ajripoll.org


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.