Societat

La venda de vi català cau per l’enfonsament del sector de l’hostaleria

Els vins amb DO de Catalunya es mantenen com els preferits dels consumidors del país

La quota de mercat dels DO catalans és del 41,5%

Per al sector del vi català el 2020 tampoc va ser un bon any. Va caure el consum i van caure les vendes. L’espectacular davallada de vendes, del 46%, al canal hostaleria va acabar marcant la tendència negativa. Per molt que les vendes van pujar en el canal alimentació del 12,2%, el resultat final va ser de 10,5% negatiu. Al final, la pandèmia ha provocat que l’hostaleria representi avui vora el 26% de les vendes de vi a Catalunya, en comptes del voltant del 40%, com era abans.

Tot i la caiguda de les vendes i del consum de vi, s’ha de dir que el vi amb DO va tenir “més resiliència” i, si bé va caure molt en el sector hostaleria, de 40%, van ser sis punts menys que el vi en general. En el sector alimentació, per contra, el vi amb DO va créixer del 13,3%, cosa que demostra, segons el director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Salvador Puig, que “el vi català amb DO continua sent l’opció preferent dels consumidors catalans”.

Segons les dades fetes públiques ahir per l’Incavi, el pes dels vins de les DO catalanes a Catalunya “continua la seva tendència a l’alça i guanya gairebé 14 punts en deu anys”. Segons l’estadística facilitada el 2010, la quota de mercat dels vins amb DO de Catalunya era del 27,8%, mentre que l’any passat va ser del 41,5%. Això vol dir que l’any passat quatre de cada deu ampolles de vi que es consumien a Catalunya van ser d’alguna de les DO catalana.

De les onze DO catalanes, la Penedès i la Terra Alta són les que representen un major creixement en volum i valor al canal d’hostaleria, mentre que la Penedès és la que té un major creixement en volum i valor al canal alimentació.

Durant el darrer exercici, les zones que han guanyat més quota de mercat han estat la DO Penedès (+1,2%) i la DO Terra Alta (+0,6%), mentre que la DO Tarragona (-1%) i la DO Catalunya (-0,8%) han registrat un petit retrocés. La DO Catalunya es manté com la denominació amb més quota sobre el total (15,6%), seguida de la DO Penedès (8,4%) i la DO Terra Alta (6,3%). Tot seguit apareixen la DO Costers del Segre (3,4%), la DO Montsant (2,8%), la DO Empordà (2,2%) i la DO Priorat (1,4%), mentre que les denominacions Pla de Bages, Conca de Barberà, Tarragona i Alella se situen al 0,5%.

LES XIFRES

46
per cent.
Caiguda de la venda de vi català al canal d’hostaleria. El vi amb DO catalana, però, va caure del 40%.
41,5
per cent
és la quota de mercat dels vins amb DO de Catalunya. Són 14 punts més que fa deu anys.
15
milions
d’euros en ajudes de les diferents administracions públiques es van donar al sector l’any 2020.

La conjura de la Covid-19 i el fong míldiu

“No tot va ser culpa de la Covid-19”, va dir ahir en roda de premsa el director general de l’Incavi, Salvador Puig, que va recordar que el país va patir el fong míldiu, que va sorgir després de les intenses pluges de l’abril i el maig i, després, les altes temperatures. Per culpa d’aquest fong es va fer malbé el 40% del cultiu ecològic. “La verema de 311,2 milions de quilos de raïm va patir una davallada del 27,6% respecte de la campanya anterior”, va dir Puig, que va recordar que en comparació de la mitjana dels darrers sis anys la caiguda de la verema “va ser l’any passat del 22,4%”. Salvador Puig va assegurar que l’Incavi no ha detectat el tancament de cap celler. “Estem parlant d’un sector amb molta resiliència i tot fa pensar que la crisi serà curta”, va dir, tot i que va admetre que aquest any “encara no anem bé tot i que confiem que a la pandèmia enguany no es torni a afegir el míldiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.