Uns dos milions d’euros a Sant Feliu en inversions
L’Ajuntament aprova el pressupost per al 2022, que puja a 33 milions d’euros, pendent que les inversions reals puguin arribar als 12,5 milions, si es van executant projectes redactats i aprovats
L’equip de govern de Sant Feliu de Guíxols, de Tots per Sant Feliu i el PSC, va aprovar ahir el pressupost municipal per al 2022, d’un total de 33.019.783 euros, amb una previsió d’inversió d’1.716.000 euros. –d’aquests, 31.715.236 euros corresponen a l’Ajuntament; 543.548 a l’organisme autònom escola de música i 132.098 a l’organisme autònom emissora municipal de ràdio–. Aquesta inversió podria incrementar-se fins als 12,5 milions d’euros reals si es van tirant endavant projectes redactats, aprovats i finançats, així com els possibles ajuts dels projectes presentats al pla de recuperació europea i els romanents de tresoreria, entre altres.
El veterà Josep Muñoz, regidor d’Hisenda (PSC), va destacar que el pressupost, que va qualificar de viu, garantiria el “bon funcionament de la ciutat”, si bé és cert que “no s’assoleixen els nivells de compliment en els projectes estratègics”. Muñoz va deixar clar que les inversions estaran molt pendents de “les expectatives del programa europeu Next Generation”, que han de permetre avançar en els projectes que marquen els objectius estratègics de l’Agenda Urbana 2030, els romanents de tresoreria i projectes pendents, que poden obligar a revisar el pressupost en positiu. Muñoz va remarcar que aquesta previsió pressupostària es caracteritza per “la contenció, garantir el funcionament diari, l’atenció a les persones, la cultura i la cohesió social”. Segons el govern, amb uns ingressos ajustats només es pot plantejar una despesa que sigui “útil per al bon funcionament de la ciutat en tot allò que és imprescindible i tenint com a fil conductor uns bons serveis i una bona atenció i assistència a la ciutadania”. El pressupost centra esforços en allò que afecta la cohesió social i l’educació. Les inversions previstes per al 2022 tindran dues vies de finançament, la del pressupost aprovat, i les ja finançades durant el 2021 aprofitant la flexibilització dels procediments econòmics dels ajuntaments. El fet que l’Ajuntament estigui sanejat econòmicament i disposi de la majoria de projectes tècnics elaborats fa que les inversions es puguin realitzar de forma plausible.Pel que fa als ingressos, es manté la contenció en les taxes i impostos municipals, especialment en aquells que afecten l’economia de la ciutadania. La congelació dels impostos en un moment de necessitats diverses ha estat considerada una bona opció per facilitar la sortida del mal moment provocat per la pandèmia de la covid.
Vot de confiança
Els grups a l’oposició van optar per abstenir-se i, en aquest sentit, donar un vot de confiança al govern, en aquest pressupost. Sílvia Romero, d’ERC, va subratllar la importància d’adquirir compromisos de cogovernança a través de la participació ciutadana: “És important escoltar els veïns i veïnes, perquè la participació ben portada és gratificant.” Romero va advertir que faltaven places per a la gent gran i que calia posar aquest debat sobre la taula.
Des de Junts per Catalunya, Cristina Vicens va remarcar, entre altres coses, la necessitat d’habitatge públic. Un punt que també va compartir Jordi Lloveras, de Guíxols al Carrer, que, a més, va reivindicar també l’aposta per la participació ciutadana i un pla de transició energètica.
Finalment, Pere Albó, Avancem-MES, Moviment d’Esquerres, va posar de manifest “l’honradesa del govern a l’hora d’explicar el que s’estava votant”, aclarint com es vertebraven realment les inversions.