Medi ambient

Vinaròs

Les obres del projecte Castor

Acoblament

Una grua gegantina instal·la l'estructura que perforarà el dipòsit de gas natural del projecte Castor

Escal UGS prioritza la seguretat

El polèmic pro­jecte Cas­tor ja pren forma. Una estruc­tura mas­todòntica, coro­nada amb una grua marina que pot aixe­car fins a 14.000 tones, tre­ba­lla 22 quilòmetres mar endins, just davant del port de Vinaròs. La grua Sai­pem 7.000 és la segona més gran del món i el seu objec­tiu és ins­tal·lar la pla­ta­forma marina de pous del pro­jecte Cas­tor, un magat­zem sub­ter­rani de gas natu­ral que apro­fi­tarà un antic jaci­ment petro­lier que és a més de 1.750 metres de pro­fun­di­tat. Reca­redo del Potro, el pre­si­dent d'Escal UGS, va ofi­ciar ahir de mes­tre de cerimònies en un parell de viat­ges que l'empresa que pro­mou el pro­jecte Cas­tor va orga­nit­zar per a la premsa de Cas­telló i de les Ter­res de l'Ebre. Amb la presència del sub­de­le­gat del govern de l'Estat a Cas­telló, Anto­nio Miguel Lorenzo, interes­sava donar la imatge que les obres de la pla­ta­forma marina són abso­lu­ta­ment segu­res per als veïns de Vinaròs i per al medi ambi­ent, així com una veri­ta­ble opor­tu­ni­tat per a l'eco­no­mia del nord del País Valencià. Però sobre­tot, que es tracta d'una aposta estratègica de l'Estat espa­nyol, ja que es garan­teix una reserva de gas natu­ral per als pròxims 50 anys.

Per arri­bar fins a la pla­ta­forma marina es va uti­lit­zar el vai­xell britànic Vos Enter­prise, que almenys durant els pròxims dos anys s'encar­re­garà de vigi­lar cons­tant­ment els tre­balls, ja que està espe­ci­a­lit­zat en incen­dis, epi­so­dis de con­ta­mi­nació i nau­fra­gis, amb capa­ci­tat per res­ca­tar 400 per­so­nes. L'afluència de peri­o­dis­tes va ser tan impor­tant que Escal UGS va haver d'orga­nit­zar dos viat­ges, un al matí i l'altre a pri­mera hora de la tarda. “Volem fer les coses amb total trans­parència”, va insis­tir Del Potro. De fet, Uscal UGS se sent molt vigi­lada, i no només pels opo­si­tors del pro­jecte Cas­tor –la Pla­ta­forma Ciu­ta­dana en Defensa de les Ter­res del Sénia rei­te­rava ahir que el dipòsit sub­marí de gas és perillós i poten­ci­al­ment con­ta­mi­nant–, sinó també per les asse­gu­ra­do­res i els bancs. La inversió supera els 1.300 mili­ons d'euros, i l'ope­ració ha neces­si­tat l'aliança de dinou bancs euro­peus, japo­ne­sos i ame­ri­cans. Segons Del Potro, els bancs fins i tot han nome­nat un super­vi­sor de les obres, que ja viu a Vinaròs.

Les mani­o­bres tècni­ques d'aquests dies con­sis­tei­xen a aco­blar les dues parts de la pla­ta­forma marina, els ano­me­nats jacket i topside. El pri­mer és una estruc­tura de ferro reti­cu­lat amb més de 75 metres d'altura que s'ha encla­vat al fons marí i en la qual s'aco­blarà el topside, la part supe­rior de la pla­ta­forma. Entre totes dues sumen 2.400 tones. Però només els pivots que han encla­vat el jacket al fons marí ja pesen 200 tones. La part infe­rior de la pla­ta­forma s'ha cons­truït a Cadis, a les ins­tal·laci­ons de Dra­ga­dos Offs­hore, i va arri­bar al port de Vinaròs diu­menge pas­sat, pro­vo­cant una gran expec­tació entre els veïns. El mateix dia va arri­bar a les cos­tes de Vinaròs la part supe­rior de la pla­ta­forma. El topside s'ha cons­truït als Estats Units, a càrrec de l'empresa Kiewit Texas, però ha arri­bat via Rot­ter­dam en una bar­cassa espe­cial. Un cop als Països Bai­xos, el topside va ser car­re­gat a bord de la grua Sai­pem 7.000, que jus­ta­ment ahir va començar els tre­balls per aco­blar les dues parts de la pla­ta­forma. La part infe­rior ja estava encla­vada al fons marí, “un dia abans del calen­dari pre­vist”, segons va des­ta­car el pre­si­dent d'Escal UGS. El topside té 800 metres qua­drats, dis­tribuïts en dues plan­tes, i al seu inte­rior té els equi­pa­ments neces­sa­ris per donar suport a la per­fo­ració dels pous. En canvi, a la coberta té les ins­tal·laci­ons de superfície i els equips de senya­lit­zació i segu­re­tat.Quan esti­guen del tot aco­bla­des les dues parts, començarà la per­fo­ració dels dotze pous nous, que se suma­ran al son­deig que ja es va fer el 2005, el Cas­tor 1. Per fer els pous s'uti­lit­zarà la pla­ta­forma de per­fo­ració Hakuryu-10, que té 72 metres de llarg, una amplada de 68 metres i tres potes de 154 metres d'altura, i que ja és al port de Cas­telló. A Vinaròs, tre­ba­llarà durant divuit mesos, ja que la pre­visió d'Escal UGS és començar a injec­tar gas natu­ral al futur dipòsit sub­marí a par­tir del maig del 2012. La pla­ta­forma marina estarà unida a una planta ter­res­tre per un gaso­ducte de con­nexió, amb un traçat prin­ci­pal­ment sub­marí, les cano­na­des del qual ja estan dipo­si­ta­des al nou moll indus­trial del port de Vinaròs. Final­ment, hi haurà la planta de trac­ta­ment ter­res­tre Igna­cio Pérez, que incor­po­rarà les ins­tal·laci­ons de com­prensió i trac­ta­ment per a la injecció i extracció del gas. Un cop en ser­vei, el pro­jecte Cas­tor tindrà un volum de 1.300 mili­ons de metres cúbics de gas ope­ra­tiu, i un matalàs de 600 mili­ons de metres cúbics de gas, amb una capa­ci­tat d'injecció i extracció de 8 i 25 mili­ons de metres cúbics al dia, res­pec­ti­va­ment. A més, la pla­ta­forma podrà ser un lloc per rege­ne­rar la pesca de la zona, com va recor­dar ahir Del Potro quan va agrair la paciència i la com­prensió dels pes­ca­dors de Vinaròs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.