Medi ambient

MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

Tot i gua­nyar el con­curs el desem­bre del 2021 i fir­mar el con­veni d’arren­da­ment rústic i apro­fi­ta­ment agrícola dedi­cat a la vinya per una durada de deu anys a la finca muni­ci­pal de la Mossèn Homs de Ter­rassa, l’empresa Rabas­sai­res no ha plan­tat fins aquest pas­sat mes de març els 500 ceps de la vari­e­tat recu­pe­rada del ter­ras­senc, jun­ta­ment amb 3.300 ceps més de les vari­e­tats mal­va­sia i pica­poll. S’ha fet espe­rar perquè calia l’informe favo­ra­ble i de com­promís de segui­ment tècnic per part de l’Ins­ti­tut Català del Vi (Incavi).

La plan­tació de vinya està regu­lada per nor­ma­tiva de la Unió Euro­pea (UE), així que, per tirar enda­vant el pro­jecte a la finca muni­ci­pal ha cal­gut una auto­rit­zació de nova plan­tació per poder exe­cu­tar-la i pas­sar un procés de con­cessió, ano­me­nat meca­nisme de sal­va­guarda, que està regu­lat seguint uns cri­te­ris d’admis­si­bi­li­tat i pri­o­ri­tat. Així que la part adju­di­catària va dema­nar, dins el ter­mini esta­blert, una auto­rit­zació de nova plan­tació en la par­cel·la arren­dada al Depar­ta­ment d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural de la Gene­ra­li­tat.

La intenció final és que es pugui comer­ci­a­lit­zar el vi pro­ce­dent de vari­e­tats tra­di­ci­o­nals de la comarca del Vallès, una qüestió en què s’ha espe­ci­a­lit­zat l’empresa Rabas­sai­res con­re­ant vinyes a Cer­da­nyola del Vallès i que també este­nen a Sant Cugat i Saba­dell. En el cas de Ter­rassa, s’inte­gra dins el pro­jecte de l’Ane­lla Verda, i la recu­pe­ració del cep ter­ras­senc es va fer gràcies a una crida ciu­ta­dana. El 2023, se’n van plan­tar 500 en una finca pri­vada, a Can Font de Gaià, i el celler de Can Mor­ral del Molí, a cavall entre Ullas­trell i el Baix Llo­bre­gat, n’ha plan­tat ara 250 més al seus ter­renys.

En el cas de Mossèn Homs, el con­tracte pre­veu que després de 10 anys es pugui pror­ro­gar fins a un màxim de 30. D’acord amb l’Ajun­ta­ment, Rabas­sai­res es com­pro­met a tre­ba­llar en la recu­pe­ració de vari­e­tats anti­gues o exis­tents i que el 10% de les vinyes es dedi­quin al cul­tiu expe­ri­men­tal del ter­ras­senc.

El pro­jecte de l’Ane­lla Verda pretén poten­ciar l’agri­cul­tura recu­pe­rant con­reus pretèrits, entre els quals el de la vinya, ja que Ter­rassa era una de les ter­res de pro­ducció de vi més impor­tant de Cata­lu­nya i, con­jun­ta­ment amb Saba­dell, repre­sen­ta­ven el 17% de la pro­ducció de la demar­cació de Bar­ce­lona el segle XIX. El Vallès Occi­den­tal tenia pro­duc­ci­ons supe­ri­ors a les de l’Alt Penedès, el Bages i l’Anoia abans que la indus­tri­a­lit­zació i la fil·loxera la dei­xes­sin en resi­dual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia