Societat

La fiscalia reclama recuperar les penes de presó contra els pertits furts

Teresa Compte presenta al Parlament el balanç de la delinqüència de 2008 i proposa ressuscitar l'arrest menor, d'entre un i tres mesos de durada, per als carteristes multireincidents

La fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, ha reclamat aquest dijous al Parlament una reforma legislativa que permeti combatre la reincidència en els petits furts, ja que si l'objecte robat en no supera els 400 euros de valor el furt no és considerat un delicte, sinó una falta, i no comporta penes de presó. Segons la fiscal, aquestes “disfuncions” legals impedeixen castigar la reincidència, atorguen “impunitat” als petits lladres i els “incentiven” a multiplicar els seus furts.

Teresa Compte ha presentat una bateria de mesures contra la multireincidència durant la seva compareixença a la cambra catalana en la que ha presentat la memòria de la fiscalia de l'any 2008. Del text, n'ha destacat que a Barcelona es produeixen a l'any una mitjana de 80.000 furts anuals.

Entre les mesures plantejades, es vol recuperar l'anomenat arrest menor, vigent a l'antic Codi Penal, fins al 1995, per permetre als jutges imposar una pena d'entre un i tres mesos d'arrest davant dels petits furts en cas de reincidència. Compte també ha parlat de crear un fiscal específic per al districte de Ciutat Vella i dictar ordres d'allunyament temporal d'una zona concreta: l'escenari principal d'actuació del lladre, com ara una parada de metro o uns grans magatzems. No obstant, Compte ha admès que l'actual legislació només preveu dictar mesures d'allunyament en cas de delicte i no per faltes com ara el furt, si bé tampoc ho prohibeix i estudiaran aquesta possibilitat.

Un altre dels mecanismes que fins ara ha obert la fiscalia és l'intent de culpar d'associació il·lícita els reincidents que actuen en grup, però sense gaires resultats, segons Compte, ja que els jutges no sempre els condemnen per aquest delicte.

Durant la seva intervenció, Teresa Compte s'ha tornat a queixar de la falta de recursos econòmics i humans de la fiscalia i ha posat com a exemple que moltes vistes civils se celebren sense un representant del ministeri públic per falta d'efectius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.