Les campanes parlen

Os de Balaguer és marc de la Trobada de Campaners de Catalunya, una festa i una reivindicació de l'ofici de fer parlar les campanes

A l'església cristiana antiga a les campanes en deien signum, del llatí, «signe, senyal»
Un dels conjunts més bonics i lloc de culte dels campaners de corda en mà és el de Cervera
El campanar més alt de totes les esglésies parroquials és el de Sant Joan, a Valls (74 m)
Abans, quan el soroll no envaïa les ciutats, el repic se sentia a quilòmetres de distància
A qualsevol poble, a cada ermita, a tots els campanars, cada campana té el seu nom
A Artesa de
Segre i rodalies hi ha uns quinze campanars amb caps d'obús per campana

Hono­rata i Tomasa, Roser, Andreua, Maria, Bàrbara, Jaume, Manuel... Les cam­pa­nes tenen nom propi. Tot i això no exis­teix cap regis­tre d'aquest patri­moni, d'un pai­satge sonor que forma part de la nos­tra cul­tura. Només L'inven­tari d'esglésies de Josep Maria Gavín ens dóna una xifra per a la reflexió: a Cata­lu­nya hi ha entre 20.000 i 30.000 edi­fi­cis reli­gi­o­sos. Alguns sense cam­pa­nes, d'altres amb més de qua­tre.

Cada cam­pana té un so que la fa única. L'har­mo­nia entre el bronze, la fusta i el vent pro­du­eix un so melòdic, cap­ti­va­dor, irre­pe­ti­ble... fins a la pro­pera cam­pa­nada. Guar­den al seu inte­rior una experiència mil·lenària, han estat durant segles les veus dels cam­pa­nars, les veus del pobles.

A les parròquies, el cam­pa­nar era la talaia des de la qual s'anun­ci­ava l'ale­gria i el dol, el perill de la tem­pesta i el del foc. Van arri­bar a con­ver­tir-se en el rellotge que mar­cava l'acti­vi­tat quo­ti­di­ana dels pobles. Vol­te­ja­ven per anun­ciar l'hora de lle­var-se, d'anar a dinar, d'aca­bar la jor­nada, de dor­mir. Avui encara algu­nes toquen a mort i el pas, lent o ràpid, de les hores. Com diu David Guillén en el seu tre­ball, Les cam­pa­nes, la veu dels pobles (segon premi dels Lla­vor de Lle­tres als Tre­balls de Recerca al Bat­xi­lle­rat, 2004): «La gent no només les escol­tava sinó que a més n'ente­nia el sig­ni­fi­cat.» Mil i un tocs que avui dia emmu­dei­xen davant el soroll de la moder­ni­tat.

I amb el seu silenci, o la seva meca­nit­zació, hi ha un ofici en perill de des­a­pa­rició. Els cam­pa­ners vol­te­gen al vent les cam­pa­nes i d'aquesta manera man­te­nen viva una feina ances­tral. Però es fan grans i les noves gene­ra­ci­ons hau­ran d'aga­far el relleu d'un art que ha pas­sat de pares a fills durant gene­ra­ci­ons. Per mos­trar l'ofici capaç de traure música de les cam­pa­nes s'orga­nitza a Os de Bala­guer (Noguera) la Tro­bada de Cam­pa­ners de Cata­lu­nya. Una festa i alhora la rei­vin­di­cació d'un ofici que no es resigna a des­a­parèixer.

Pot­ser la referència és la cate­dral de València, on les cam­pa­nes encara es toquen a mà totes les fes­ti­vi­tats de l'any. «No obli­dem que les cam­pa­nes, ben con­ser­va­des sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comu­nitària», valora Mar­cos Bui­gues, de l'asso­ci­ació cul­tu­ral Cam­pa­ners de la Cate­dral de València.

A Cer­vera (Segarra), on hi ha una colla de cam­pa­ners que n'asse­gura la con­tinuïtat, tots els tocs es fan manu­al­ment. També sonen a mà les cam­pa­nes de la cate­dral de Tar­ra­gona. Però la rea­li­tat és que de cam­pa­ners en que­den pocs i són grans. A la tro­bada d'Os de Bala­guer enguany hi assis­ti­ran 75 cam­pa­ners de tot l'Estat.

L'ofici de cam­pa­ner es va con­ver­tir en gre­mial al segle XVI, i gene­ral­ment for­mava part de la tra­dició fami­liar. Saber tocar les cam­pa­nes, traure'n música, era tot un art que es trans­me­tia durant segles. Pot­ser és per això que la cam­pana com millor parla és quan és tocada a mà. Per a Daniel Vilar­ru­bias, mem­bre de la Con­fra­ria de Cam­pa­ners de Cata­lu­nya, «el més impor­tant és recu­pe­rar la veu dels nos­tres cam­pa­nars i que, com a mínim, els tocs a oració, les hores, a mort i a missa no es per­din; que les cam­pa­nes par­lin i aquest pai­satge sonor no des­a­pa­re­gui». De fet, Vilar­ru­bias, jun­ta­ment amb Pere Casu­lle­ras, està ela­bo­rant un arxiu sonor i gràfic dels cam­pa­nars de Cata­lu­nya.

Hi ha qui es queixa dels sorolls que bro­llen dels cam­pa­nars; per a altres «la veu de les cam­pa­nes no sola­ment no molesta, sinó que cons­ti­tu­eix una melo­dia que ens recorda la nos­tra tra­dició i la nos­tra història». D'aquesta manera salda la polèmica Maria José Huete, res­pon­sa­ble de les jor­na­des de tre­ball sobre cam­pa­nes, cam­pa­nars i cam­pa­ners que tin­dran lloc demà dis­sabte, al mones­tir de les Ave­lla­nes, en el marc de la tro­bada.

Amb història

Les res­tes de cam­pa­nes més anti­gues s'han tro­bat a la Xina, i daten de l'any 1200 aC. A Cata­lu­nya hi ha obres del segle X que par­len de cam­pa­nars (de torre). Ja al segle XI mol­tes viles en tenen. Des de prin­ci­pis del segle XIV les cam­pa­nes s'ela­bo­ren tot seguint unes pau­tes. Així la seva altura, sense la corona, ha de ser el 80% el seu diàmetre.

Pel que fa al mate­rial, totes estan fes­tes amb bronze –80 per cert de coure i 20 per cent d'estany–, excepte el batall, que ha de ser de ferro for­jat i amb forma de pera. A par­tir dels anys cin­quanta comença l'elec­tri­fi­cació de les cam­pa­nes cata­la­nes. La cate­dral de Bar­ce­lona les va moto­rit­zar amb l'Expo­sició Uni­ver­sal del 1929.

Dissabte 25
A les 20.30 hores, a l'església parroquial de Sant Miquel, pregó, a càrrec de Josep Borrell i Figuera, catedràtic de llengua i literatura catalanes, escriptor, articulista, exdirector de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i membre fundador de l'Ateneu Popular de Ponent.
A les 20.45 h, concert a càrrec de l'acordionista Dragan Vasiljevic.
Diumenge 26
Durant tot el dia, Fira de la Campana i demostració d'oficis antics pels carrers del poble.
A les 10 h, rebuda als campaners per part de les autoritats i lliurament de credencials.
A les 10.15 h, esmorzar de germanor.
Des de les 10.30 h, mostra de tocs.
A les 12 h, missa cantada per la coral Maristes Montserrat de Lleida.
A les 14 h, dinar popular a la pista poliesportiva. I després es retrà homenatge als campaners amb el lliurament d'un obsequi de productes del poble.
A les 16 h, ball final de festa.

D'ofici, campaner

M. JOSÉ RODRÍGUEZ

Les campanes tornen a repicar a Os de Balaguer. L'Ajuntament i la Confraria de Campaners de Catalunya han organitzat per aquest cap de setmana la XXII Trobada de Campanars de Catalunya i l'XI Fira de la Campana, un homenatge a tots els campaners i una reivindicació de l'ofici. La trobada s'iniciarà demà dissabte al monestir de les Avellanes amb una jornada de treball sobre campanes, campanars i campaners (cal inscripció prèvia). Part d'aquest patrimoni cultural format per autèntiques obres d'art de diferents èpoques i estils es pot visitar a la sala temàtica de la campana.

La trobada, que va rebre 3.500 visitants en la darrera edició, ofereix activitats complementàries, com ara la mostra de tocs, la qual permet escoltar uns dos-cents tocs diferents de campana, els més antics i típics de cada localitat que hi participa. Des de fa uns anys, la població prepara l'obertura d'un museu dedicat a la figura del campaner, així com al món de las campanes i el seu toc. Aquest estarà ubicat al castell i serà el primer centre especialitzat en la figura del campaner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.