Societat

Un any per oblidar

Tot i el context de retallades i ajustaments pressupostaris que ha fet créixer l'atur i ha fet sortir al carrer àmplies capes de la societat gironina, CiU ha consolidat el poder amb sengles victòries a les eleccions municipals i generals

Per alguns serà un any per obli­dar, per altres un any de victòria, i sinó que ho pre­gun­tin a Car­les Puig­de­mont que, després de ser un dels pro­ta­go­nis­tes de l'onada que el novem­bre del 2010 va con­ver­tir Artur Mas en amo polític de Cata­lu­nya i de qua­tre anys d'una opo­sició dis­creta i cons­tant, va saber apro­fi­tar el des­gast i les con­tra­dic­ci­ons d'un tri­par­tit agar­ro­tat per esbor­rar el nada­lisme i tan­car una etapa històrica en què Girona ha vis­cut una ver­ta­dera meta­mor­fosi com a ciu­tat.

Puig­de­mont com molts altres tri­om­fa­dors, –la seva coa­lició, Con­vergència i Unió, va acon­se­guir majo­ries abso­lu­tes a Figue­res, Banyo­les, Ripoll i Puig­cerdà i va recu­pe­rar pla­ces com Salt, Roses, Olot, Platja d'Aro– es va tro­bar entre l'obli­gació i la devoció. I així, men­tre es degra­da­ven les con­di­ci­ons de vida de molts ciu­ta­dans atra­pats per una crisi que s'enfor­teix cada dia que passa, des de la res­pon­sa­bi­li­tat pro­pera de l'admi­nis­tració muni­ci­pal ha apos­tat per l'aus­te­ri­tat ama­nida amb certs tocs sobi­ra­nis­tes que han pla­gut els homes i dones de la CUP i han mor­ti­fi­cat els cen­tra­lis­tes del Par­tit Popu­lar; o creat con­tra­dic­ci­ons entre els soci­a­lis­tes, en teo­ria fede­ra­lis­tes, però encara moles­tos per una der­rota que, a nivell local, els obliga a fer una pro­funda autocrítica una sessió de fla­gel·lació i una altra de mas­satge i tor­nar a dis­pu­tar l'hege­mo­nia a una fede­ració que ha arra­bas­sat l'espai a ells i a ERC. Tot i que quan va pren­dre pos­sessió del càrrec, l'alcalde de Figue­res, Santi Vila, va fer una aposta per la rege­ne­ració política i va recla­mar “humi­li­tat i espe­rit posi­tiu”, no ens enga­nya­rem si diem que la crisi ha donat ales a la dreta que avui governa a Bar­ce­lona i a Madrid, però també hem d'asse­nya­lar que ha des­per­tat noves indig­na­ci­ons en molts ciu­ta­dans que han dei­xat de con­fiar en un sis­tema que no els sap donar alter­na­ti­ves i massa sovint es veu superat per una rea­li­tat con­tra­dictòria en la qual se super­po­sen la manca de feina, les exe­cu­ci­ons hipo­tecàries, els des­no­na­ments, la dimo­nit­zació de la gestió pública i la pèrdua de drets impul­sada des de les matei­xes admi­nis­tra­ci­ons.

Una situ­ació que va escla­tar en el movi­ment cone­gut com “indig­nats”, que tot i haver nas­cut a Madrid i arri­bat a les nos­tres comar­ques amb retard, va esmi­co­lar un mite: el de “Girona, rai”, quan con­vo­ca­des a través de les xar­xes soci­als per la pla­ta­forma Democràcia Real JA i amb el lema “No som mer­ca­de­ria en mans de polítics i ban­quers”, el 19 de maig, més de vuit-cen­tes per­so­nes es van con­cen­trar a la plaça del Vi. Aquell va ser l'inici d'un gran movi­ment ciu­tadà que va envair la plaça Cata­lu­nya i es va esten­dre a altres pobles i ciu­tats de les nos­tres comar­ques. A Olot es va ocu­par l'edi­fici aban­do­nat d'un banc, que no tan sols va con­cen­trar la frus­tració per la manca de futur sinó que va actuar de cons­ci­en­cia crítica amb actu­a­ci­ons que es van allar­gar tot l'any –el 15 d'octu­bre van aple­gar entre 1.500 i 3.000 per­so­nes– con­tra un estat de coses que sor­gia del mateix mis­satge ins­ti­tu­ci­o­nal que anun­ci­ava, per activa i per pas­siva, la ruïna de les arques públi­ques i la degra­dació de l'estat del benes­tar.

Reta­lla­des i deri­vats

Ja sigui a causa del dèficit secu­lar que s'arros­sega amb l'Estat espa­nyol, o bé per la mala herència rebuda o l'interès de man­te­nir rèdits elec­to­rals mos­trant una clara volun­tat de con­fron­tació amb Madrid, la Gene­ra­li­tat encapçalada per Artur Mas va anun­ciar que quasi estava en fallida, en un moment en què la indis­si­mu­lada intenció de deter­mi­nats con­se­llers, com el de Sani­tat, Boi Ruiz, de pri­va­tit­zar ser­veis ha creat polèmica i con­fusió.

Després de des­car­tar el pro­jecte del nou hos­pi­tal Josep Tru­eta, que amb una inversió de 240 mili­ons d'euros havia de tenir una superfície de 95.000 metres qua­drats i s'havia d'aixe­car just davant de l'actual, el tan­ca­ment noc­turn dels cen­tres d'assistència primària –el de Breda va dei­xar de pres­tar aquest ser­vei i per con­tra a l'espai natu­ral de les Gui­lle­ries, a la Selva inte­rior, es va ins­tal·lar un mòdul pre­fa­bri­cat, amb un metge i una infer­mera de guàrdia tota la nit per aten­dre les urgències domi­ciliàries de Sant Hilari, Arbúcies, Breda i Hos­tal­ric, men­tre que a la Marítima des de l'octu­bre es van plan­te­jar els tan­ca­ments a Llo­ret, Tossa de Mar i Bla­nes–, les mani­fes­ta­ci­ons dels pro­fes­si­o­nals de la sani­tat i els edu­ca­dors i altres col·lec­tius fun­ci­o­na­ri­als no han pogut atu­rar una reforma que s'ha vist rati­fi­cada en les diver­ses con­vo­catòries elec­to­rals que no tan sols han donat la victòria a CiU i el Par­tit Popu­lar, sinó que han mar­cat el camí a uns diri­gents naci­o­na­lis­tes que només han alçat la veu quan les sentències dic­ta­des pel Tri­bu­nal Suprem i la inter­lo­cutòria del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya van posar en perill la immersió lingüística. L'afir­mació ante­rior no vol dir que s'exculpi el govern de Madrid. Fets com l'espoli fis­cal o l'estat de la car­re­tera Naci­o­nal II atu­rada sine die entre Maçanet i Cal­des, Orri­ols i Medinyà, han aixe­cat recels i ires.

El crit que al març van llençar els alcal­des de la Selva quan van fer un front comú per mobi­lit­zar-se con­tra els incom­pli­ments va donar un bri d'espe­rança, però la rea­li­tat és tos­suda i tot i les juga­des de dar­rera hora, avui per avui es manté la para­lit­zació d'una car­re­tera que com es pot lle­gir a l'altura de Cal­des “crea des­a­fecció”, i ha sumit una part del ter­ri­tori en un estat d'irri­tació per­ma­nent que creix cada dia que passa jun­ta­ment amb el nom­bre de morts i ferits vícti­mes del traçat pro­vi­si­o­nal.

Pot­ser tan pro­vi­si­o­nal com el xan­tatge que la com­pa­nyia Rya­nair ha sotmès a les ins­ti­tu­ci­ons giro­ni­nes, entre elles la Dipu­tació pre­si­dida per l'alcalde de Salt, Jaume Tor­re­madé. I ha posat en perill la super­vivència de l'aero­port fins que un acord de dar­rera hora –està pen­dent de la pujada o no de taxes per part d'Aena–, ha asse­gu­rat l'arri­bada de tres mili­ons de viat­gers que són rebuts com aigua de maig per un sec­tor hote­ler, sobre­tot de la capi­tal i l'inte­rior que començaven a patir l'impacte d'unes altres reta­lla­des, les que pro­ta­go­nit­zen uns ciu­ta­dans que han fet un pas enrere a l'hora de con­su­mir.

Qui és el valent sabent que el deute dels Ajun­ta­ments és into­le­ra­ble o el nom­bre d'atu­rats no deixa de pujar? Amb tot, hi ha motius per l'espe­rança, el des­do­bla­ment de l'eix trans­ver­sal avança, la tune­la­dora ha tra­ves­sat el subsòl de Girona i l'alta velo­ci­tat sem­bla que ja toca França, i la uni­ver­si­tat, impor­tant i fona­men­tal, ha com­plert vint anys.

20
anys
de legalització són els que va celebrar la Universitat de Girona.
27
diputats
és el nombre de representants a la Diputació que presideix Jaume Torramadé.
1.967
regidors,
dels quals 936 van ser de CiU, 351 del PSC i 347 d'ERC.
3
representants a Madrid
són els que CiU va guanyar en les eleccions generals.
2.500
indignats
es van manifestar el 15 d'octubre convocades pel 15-M.
240
milions d'euros
era el pressupost de construcció del nou hospital Josep Trueta, avui paralitzat.
3
milions de viatgers
s'ha compromès Ryanair a portar l'any 2012 a l'aeroport de Girona.
58.634
persones
inscrites hi havia el mes de novembre a les llistes de l'atur a Girona.

Pia i l'espasa de Dàmocles

Pia Bosch es va quedar a mig camí, atrapada entre les promeses de regeneració i l'herència dels trenta-dos anys de poder que coma nova espasa de Dàmocles va penjar sobre les seves aspiracions a una Girona canviant, on des de l'arribada dels socialistes havien sorgit barris, colonitzat les ribes del Güell, transformat el Pou Rodó o ressuscitat l'antic clos murallat on la Universitat assenyalava la marca, la petja colonitzadora d'un historiador reconvertit en polític que havia tingut una digna successora en la figura d'Anna Pagans. Ara, per pura lògica política, la ciutat és gestionada per una generació de joves nacionalistes, neoliberals, algun de verb fàcil i acció reposada que han accedit a la més alta magistratura local en un consistori en què han esborrat Esquerra Republicana i la CUP s'ha fet amb el discurs sobiranista radical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.