Societat

Municipal

Desbordats pels temporers

Reconeixen que els Serveis Socials no donen l’abast i que desenes de persones dormen cada dia al carrer

“No he aconseguit treballar més de tres dies seguits i si busques feina no pots agafar torn per poder menjar”

La precària situació de desenes de temporers dormint al carrer a Lleida ha sobrepassat els Serveis Socials de la Paeria i el dispositiu especial que cada estiu atén els centenars de treballadors agraris que arriben a Ponent, primer, a la ciutat i, després, als pobles del pla de Lleida. El tinent d’alcalde de Serveis Socials, Xavier Rodamilans, ho va reconèixer fa uns dies davant l’evidència que unes 60 persones dormen al ras i, la majoria, en un espai del carrer Nou.

 I un exemple de la difícil situació que passen molts d’aquests temporers podria ser la del David, nom que ens dona un nord-africà de 27 anys que, des de mitjan juny, és a Lleida i amb documents per poder treballar. Va venir amb un contracte de feina per pocs dies facilitat per una empresa de treball temporal de València; sense allotjament garantit. I des d’aleshores, ha aconseguit allotjament a l’alberg municipals, uns dies, i al carrer, la resta.

En David explica: “Em sento enganyat per tothom perquè ni a la meva història laboral hi figura la veritat”, ja que ha treballat molts més dies dels que les empreses han facturat a la Seguretat Social. I per postres, des de fa més d’un mes, treballa de manera intermitent. “No he aconseguit treballar més de tres dies seguits” i en molts de casos, li paguen en negre. Moltes vegades li retenen 5 euros del sou ja d’entrada, per pagar el desplaçament a la feina, que en el seu cas és a prop de Fraga. Mai ningú li ha ofert lloc per dormir-hi d’acord amb el conveni del camp, però reconeix que molts de pagesos compleixen.

El cas del David no serveix per generalitzar, però és un exemple de com malviuen alguns temporers. Si busquen feina i van a sindicats, a finques o a empreses de treball temporal a inscriure’s, aleshores es perden tots els torns per recollir els tiquets per menjar. “Si busques feina, no menges”, afirma el jove. Cal fer cua a les 12.30 h a la parròquia del Carme per obtenir el tiquet de dinar a l’alberg. També hi ha limitacions horàries als Serveis Socials de l’Ereta per aconseguir un val per a sis àpats calents al mes a la Panera, i la bossa amb entrepà, aigua i fruita de l’oficina d’atenció al temporer només es dona una vegada.

I quan arriba el torn de dormir, cal passar per una altra odissea. D’entrada, si arribes a Lleida, a l’oficina et faciliten llit a l’alberg; sis dies d’allotjament, si tens contracte, i fins a 15 si no tens feina. Però les places són limitades i, aleshores, es formen cues a la porta de l’alberg per a l’espera que tothom qui té plaça reservada hi entri. A les 11 de la nit, els responsables de la fundació Jericó, que gestionen l’alberg, deixen entrar a qui els sembla en funció dels llits lliures.

Si no hi ha places, aleshores toca buscar aixoplug al carrer. Molts indrets diferents servien per dormir-hi al ras, però des de fa una setmana la Guàrdia Urbana ha fet una mena de “neteja”, agrupant els temporers en un o dos espais. El David explica que “abans de mitja nit un cotxe patrulla i dos agents ens indiquen que anem a la placeta dels Castellers, i allà hi dormim fins a les 5 o les 6 del matí, que és quan la gent marxa i, la majoria, per anar a treballar”. El tracte de la policia “és correcte, però alguna vegada ens criden i és perquè algun no coneix ni l’idioma i no els entén”, segons el David.

LA XIFRA

5
bitllets de tornada són els que la Paeria ha pagat a temporers que havien demanat ajut per anar a altres campanyes.

LA FRASE

El tracte de la policia és correcte, però alguna vegada ens criden, perquè alguns no coneixen l’idioma i no els entén
David
Temporer

Bitllets de tornada i reunió urgent

El regidor Xavier Rodamilans va reconèixer que la Paeria havia pagat bitllet a temporers perquè marxin de Lleida i va explicar que no és el primer cop que l’Ajuntament de Lleida paga el viatge a temporers a altres zones agràries. Va remarcar, però, que la mesura es pren analitzant la situació de cada persona per Serveis Socials i després que el temporer hi hagi acudit sol·licitant ajuda perquè no pot pagar-se el viatge.

Rodamilans ha provocat les crítiques de les entitats i col·lectius agrupats a la plataforma Fruita amb Justícia Social: “Ens hem trobat que moltíssima gent que ve a Lleida arriba amb un lloc de treball però per diversos motius renuncia a poder estar en un allotjament.” Hi afegeixen: “Acaba ocupant el carrer, cosa que crea un problema de pèrdua de drets”. Pel regidor, “la responsabilitat de la Paeria és que a Lleida no hi hagi ningú que ho necessiti dormint al carrer”.

Per això, Xavier Rodamilans ha convocat per dimarts una reunió d’urgència amb totes les institucions implicades en la campanya de la fruita. Pel tinent d’alcalde de Serveis Socials, “gràcies a les polítiques de la Paeria” l’alberg municipal es troba al 100% de la seva ocupació, ja que cada dia els Serveis Socials municipals hi deriven 105 persones, amb o sense contracte de treball.

L’alberg municipal té 136 places, inicialment, per a persones sense sostre. Fruita amb Justícia Social demana un alberg només per a temporers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC