Societat

L’entorn en els primers anys de vida podria afectar l’índex de massa corporal

L’afectarien els nivells alts de contaminació i la densitat de població

Viure amb majors nivells de pol·lució atmosfèrica i de densitat de població durant els primers anys de vida podria estar associat amb un augment de l’índex de massa corporal (IMC). Per contra, disposar d’espais verds i un urbanisme variat i equilibrat es podria relacionar amb l’efecte contrari, segons apunta un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

El centre impulsat per la Fundació La Caixa ha tractat dades mèdiques i de creixement de prop de 80.000 nens i nenes d’àrees urbanes de Catalunya per analitzar, per primera vegada, la relació entre múltiples exposicions urbanes i la trajectòria de creixement de l’IMC.

D’una banda, els investigadors van calcular les corbes de creixement de l’IMC a partir de mesures d’alçada i pes espaiades en el temps, durant cinc anys. De l’altra, van dur a terme una estimació de diferents exposicions urbanes al voltant de les àrees censals on residien els infants: contaminació atmosfèrica (diòxid de nitrogen, NO2, i partícules en suspensió PM10 y PM2,5); espais verds i entorn construït (densitat de població, connectivitat de carrers, usos del sòl i índex de transitabilitat dels espais).

“Els resultats indiquen que l’exposició urbana a nivells més alts de contaminació de l’aire i de densitat de població podria estar associada amb un petit augment en l’IMC de nenes i nens fins als cinc anys, mentre que els espais verds i la combinació d’usos del sòl podrien estar associats amb una petita disminució de l’IMC”, destaca Jeroen De Bont, investigador d’ISGlobal. Les associacions van ser més fortes durant els dos primers mesos de vida, fet que, segons el primer autor del treball, “podria explicar-se per un efecte de l’exposició durant l’embaràs que romandria en el temps”.

“Durant la infància, els primers anys de vida són molt sensibles, representen finestres d’especial vulnerabilitat a les exposicions ambientals que poden afectar permanentment l’estructura, la fisiologia i el metabolisme del cos del nen o la nena. Els estudis futurs han de tenir en compte les múltiples exposicions en entorns urbans, en lloc d’analitzar-les separadament”, indica Martine Vrijheid, coordinadora de l’estudi i investigadora de l’ISGlobal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona