Societat

Els castells triomfen a Xile

El públic xilè que divendres al vespre va omplir la plaça de les Armas, un dels punts neuràlgics de Santiago, van seguir amb entusiasme l’actuació que els van brindar els Castellers de Vilafranca, en la que va ser la seva aparició més important des que dilluns passat van aterrar al país andí convidats pel govern xilè. El viatge que els Castellers de Vilafranca estan fent per terres xilenes s’emmarca en el programa d’integració social a partir del fet casteller impulsat per la Generalitat, que sufraga una part del viatge, i té el seu origen en les relacions entre les autoritats xilenes i els castellers vilafranquins iniciades fa uns anys, quan des de Xile es van fixar en els castells com una pràctica idònia per introduir entre el jovent dels barris marginals de la capital.

Tallers amb colles locals
Els Castellers de Vilafranca, als quals va donar la benvinguda la ministra de Cultura del govern xilè, Paulina Urrutia, entre altres autoritats, han fet diversos tallers amb les colles locals –n’hi ha dues de formades i altres en fase de creació–, han participat en diferents actes socials i han fet diverses actuacions.

Però la de divendres al vespre (que era en plena matinada a Catalunya) davant la catedral de Santiago, havia de ser la de més compromís, raó per la qual els responsables de la colla s’havien proposat alçar castells de 8 pisos.
L’empresa va exigir la màxima concentració dels 150 castellers desplaçats a l’altra banda de l’oceà, els quals per a l’ocasió van comptar amb la col·laboració a les pinyes dels castellers xilens. La colla vilafranquina va descarregar un 3 de 8 de bona mida i un 4 de 8 que es va haver de treballar una mica més (aquest castell ja l’havien fet el dia abans a Valparaíso, on també van actuar davant d’una multitud).

El plat fort, però, va arribar quan els verds van aixecar el seu millor castell en tota la gira, una torre de 8 amb folre que, donades les circumstàncies i el fet que ens trobem fora de temporada, va passar per alguns moments de perill. Tot plegat va servir per aconseguir afegir la dosi de suspens necessària perquè la concurrència que els observava amb molta atenció quedés del tot bocabadada. Quan encara s’estava refent de la impressió, el públic va tornar a ovacionar llargament els castellers vilafranquins, que, en el comiat, van plantar un formidable pilar de 6. Demà, dilluns, està previst que l’expedició penedesenca agafi el vol de tornada a casa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.