Societat

Detenen per una altra agressió un violador juvenil alliberat després de passar per un laberint judicial

La posada en llibertat d'un altre violador reincident sense rehabilitar torna a sacsejar l'aparell judicial. Els Mossos d'Esquadra han detingut a Lleida un jove de 22 anys acusat d'una agressió sexual, i es tracta d'un noi que va sortir de la presó al maig després de passar per un llarg laberint judicial que inclou 17 antecedents com a menor d'edat, no computables.

Daniel Padial González va entrar el circuit del sistema penal el 1999, quan tenia 14 anys. Els Mossos el van detenir per sis agressions sexuals i va ser condemnat a una pena d'internament en un centre tancat de justícia juvenil. L'any següent va fugir del centre i va cometre dues violacions més en els dos dies que va durar l'escapada. Per aquests delictes, li van imposar una altra pena de cinc anys en un centre juvenil i cinc més de llibertat vigilada. Un cop va haver complert aquesta condemna, va quedar en llibertat, amb informes dels psicòlegs que advertien que no s'havia rehabilitat i que podia reincidir.

Segons les dades de la fiscalia de Barcelona, no va trigar a reincidir, i el desembre de 2007 va ser jutjat per un delicte d'agressió sexual. Tanmateix, l'Audiència de Barcelona va considerar provat només un delicte d'amenaces i li va imposar 15 mesos de presó. Com que la condemna era inferior a dos anys i Padial no tenia antecedents computables –els delictes comesos com a menor no es podien tenir en compte–, l'Audiència va deixar la pena en suspensió ara fa tres mesos. La fiscalia va presentar un recurs de súplica perquè considerava que hi havia "risc de reincidència en delictes greus". Tanmateix, el tribunal va ratificar la suspensió de la condemna i el jove va sortir de la Model, on estava empresonat provisionalment.

La fiscalia va demanar aleshores que es complís la pena de llibertat vigilada que Padial encara tenia vigent de l'última condemna com a menor, i va començar a ser controlat mitjançant dues entrevistes setmanals. També es va demanar als Mossos que el vigilessin preventivament, "sense atemptar els seus drets fonamentals".

Cap d'aquestes mesures hauria servit per evitar que la setmana passada ataqués una altra noia, una menor de 17 anys que, segons fonts policials, l'ha reconegut com el noi que la va atracar i agredir sexualment a la plaça del Clot de les Granotes de Lleida. El sospitós va ser detingut aquest dimarts i nega ser l'autor dels fets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.